RONALD GORSIC/CROPIX
NOVI TRANSFERMARKT

Dinamov wunderkind eksplodirao! Po vrijednosti nadvisio Livaju i Petkovića, ali za Modre postoji zamka

Najskuplji HNL igrač je Ivanušec. Oršiću i Livakoviću cijena je pala, narasla je Belji i Kačavendi
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 06. lipanj 2022. 17:51

Popularna internet stranica Transfermarkt u ponedjeljak je osvježila vrijednosti nogometaša u HNL-u. I, kao što uvijek ponavljamo, nisu te vrijednosti 'sveto pismo', niti su uvijek točne, jer jedino je pravilo da igrač vrijedi koliko ga netko plati, ali ocrtavaju neki trend, odnos snaga na tržištu. I uvijek je zanimljivo vidjeti kako se kreću te cijene.

Dakle, što se Dinama tiče, Luka Ivanušec s 12,5 milijuna eura i dalje je najvrijedniji Modri, ali i HNL igrač. Njemu je vrijednost ostala ista. Mislav Oršić pao je s 11 na 10 milijuna, a Dominik Livaković s 10 na 8,5 milijuna eura i njih dvojica zatvaraju Dinamov i HNL 'Top 3' kao i dosad. Ali, zato se na četvrto mjesto i u klubu i u ligi probio Josip Šutalo. On sad vrijedi osam milijuna eura, za tri milijuna više nego prije.

image
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX

U samo godinu dana Šutalova je vrijednost na TM-u narasla za više od 10 puta. Naime, u lipnju 2021. po povratku s posudbe u Istri vrijedio je tek 750 tisuća eura! Ovim je skokom s pet na osam milijuna Šutalo preskočio čak i Marka Livaju, kojemu je cijena također porasla, ali sa 6,5 na 7,5 milijuna eura. Od svojih suigrača Šutalo je nadmašio i Arijana Ademija (pao sa sedam na 6,5 milijuna) i Brunu Petkovića (pad sa sedam na šest milijuna).

Inače, gledajući čitav HNL, uz Šutala najviše su rasle vrijednosti Lukasu Kačavendi i Dionu Dreni Belji. Kačavenda je sad na pet milijuna eura (ranije je bio na 3,5), kao i Filip Krovinović koji je ranije vrijedio četiri milijuna. Beljo je sad za 1,5 milijuna 'jači' nego prije i s 4,5 milijuna eura je najvrijedniji Osijekov igrač.

Šutalo je u godinu dana uistinu napravio nekoliko koraka od tisuću milja, baš na dan kad je dosegao i svoju najveću TM vrijednost naći će se i u kadru za utakmicu s Francuskom u Splitu, prvi put u A reprezentaciji. Napredak za pohvalu i za potvrdu kako nikad ne treba odustajati već čekati priliku i onda je prigrabiti, ali, naravno, u čitavoj ovoj pozitivnoj priči krije se i jedna, za Dinamo, velika zamka.

image
RONALD GORSIC/CROPIX

Naime, Šutalo je sve spominjanija roba na tržištu, posebno u Italiji, a nakon Dalićevog poziva sigurno će interes biti i veći. Što znači da bi ovog ljeta za Šutala mogle doći u Maksimir i ozbiljne ponude, a ne uspije li im Dinamo odoljeti i Šutalo napusti svlačionicu, morat će Modri u vrlo kvalitetan šoping da bi nadoknadili taj gubitak. Jer, Šutalo je igrač na kojemu Dinamo bazira obranu iduće sezone.

Za potencijalni odlazak Kevina Theophilea, uz uvjet da ostanu Šutalo, Perić i Lauritsen (tu je još i Dilaver) naći će se zamjena, ali ako ode i Šutalo, e, tu bi Ante Čačić već bio u velikom problemu. U Maksimiru se nadaju da će Šutalo ipak ostati još neko vrijeme u Dinamu, barem do zime, da će odraditi još jednu europsku jesen i pomoći u novom prezivljavanju u Europi. Tu se vraćamo na početak teksta i priču o vrijednostima na TM-u.

Možda njegova konačna cijena nije osam milijuna eura, ali Transfermarkt, definitivno, točno pokazuje kolika je njegova trenutna važnost u Dinamovoj momčadi.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. svibanj 2024 16:23