Marko Livaja

 Božidar Vukičević/Cropix
ALMIR TURKOVIĆ ZA SN:

‘Dobro da je Livaja uopće normalan! Nekad mora puknuti, i Kranjčar je bio u istoj situaciji‘

Nekadašnji napadač Osijeka i Hajduka javio se sarajevskim pogledom na važnu utakmicu
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 08. studeni 2023. 11:18

Dovoljno je reći Almir Turković, legenda Osijeka i Hajduka. U gradu na Dravi ukupno šest i pol godina, u Hajduku tri i pol.

- Ne znam što mi je draže, koje bih razdoblje izdvojio... U Osijeku sam bio igrač četiri i pol godine, a zadnje dvije skaut. S Hajdukom sam uzeo Kup, dva naslova prvaka i dva Superkupa. U pravo vrijeme, s pravim igračima bio sam na Poljudu - u jednom dahu ispričao nam je Turković.

Adut optimizma

Dva kluba u kojima je proveo možda i najljepše dane karijere sučelit će se u srijedu na Pampasu. U novoj Opus Areni bit će spektakl, ne dvoji Turković.

- Odličan, nogometni stadion. Sigurno je užitak igrati u Opus Areni - kazat će nekadašnji napadač Bijelo-plavih i naglasiti:

- U takvom ozračju Osijek je za mene favorit.

Zbog jednog vjeruje Turković u Osijek. Zbog trenera...

- Zekić je moj adut optimizma. Kada me pitate za koga navijam u utakmici u srijedu, moj je odgovor za Zekića. Jasno, time navijam i za Osijek. Ma, drag je meni Hajduk, uvijek mi je lijepo u Splitu s mojim prijateljima, ali ne bi bilo pošteno reći drukčije kada mi je Zekić veliki prijatelj.

Osim što mu je prijatelj, za Turkovića je Zekić i veliki stručnjak.

- Za mene jedan od najboljih u Hrvatskoj, premda nije neka konkurencija trenutno. Nema velikih imena.

image

53 godine danas ima Turković, nekoć sjajan napadač

Cropix/Vlado Kos

Ali koliko god vjerovali u Zekića, izgubio je Osijek prošle subote u Velikoj Gorici. I nije bilo tijesno.

- Izgubio je tri razlike, ali to je utakmica kakva se gubi jednom u 100 godina. Sve je bilo kontra Osječana. Od sudačkih odluka, VAR-a, sve se nekako posložilo protiv. Ali, Osijek je bio bolji. Ne, nisu me Osječani razočarali igrom. Da je bilo malo sreće Osijek bi dobio, a ne izgubio velikom razlikom. Ali, to je draž kvalitetom izjednačene Hrvatske lige.

Je li poraz iz Velike Gorice dodatni pritisak na Osječane pred dolazak Hajduka?

- Ne bih rekao jer nema Osijek vremena kukati za propuštenim. Nema plača, nema prosipanja energije na priču o sucima. Zekić će pokrenuti Osijek jer derbi s Hajdukom je utakmica koja nosi ogroman motiv. Vidjelo se već u splitskoj pobjedi koliko je Osijek drukčija momčad s novim trenerom na klupi.

Velika razlika

Koliko će osječki dvoboj biti različit u odnosu na splitski prije dva i pol tjedna kad su Bijelo-plavi iznenađujuće slavili?

- Bit će velika razlika jer Osijek igra na svom travnjaku. U Splitu su svi gledali Osijek drugim očima, nisu vjerovali da se može onako kvalitetno odigrati s novim trenerom u sedam dana. Zato, kada pogledam prema današnjoj utakmici, prvenstveno vidim jedan jako zanimljiv i nadasve kvalitetan dvoboj.

Trebao bi biti jer Hajduku se vraćaju Krovinović i najbolji igrač, Marko Livaja. Kako iz uloge napadača vidite njegove uspone i padove u formi?

- Najbolji je igrač HNL-a, u to nema dvojbe. Nekad se zasiti, umori, ali sve ima Livaja.

Onaj tko je gledao Turkovića i uživao u njegovom nogometu poput gore potpisanog, taj zna da je Livaja sličan profil sarajevskom “šmekeru”.

- Da, Livaja je moj tip igrača. Mogao bi igrati u ekipi sa mnom, Rapaićem, Računicom i Bulom. Mogao bi s našom generacijom koja se sjajno zabavljala igrajući nogomet.

Divim mu se

Druga su vremena, više se i traži od igrača, a Livaja je zabio jedan pogodak u prvenstvu od sredine kolovoza.

- Znate što ću vam reći, dobro je on normalan. Sve je na njegovim leđima, on je motor, pokretač Hajduka. Livaja nosi sve. Treba biti iskren, on je najveća zvijezda u Hajduku. Bio bi Hajduk 40% slabiji da nema Livaje. Nekad mora puknuti, ja mu se zaista divim. Ogroman je to pritisak. Livaja je danas jednako Hajduk. Veliko je breme na njemu, kao što je u moje doba bilo na Niki Kranjčaru.

image

Stanko Bubalo, Igor Musa, Almir Turković

JAKOV PRKIC Cropix

Je li remi zadovoljavajući za Hajduk?

- Ma kakvi, Hajduk će ići na pobjedu. Bijeli su momčad koja u svakoj ide na pobjedu. Sve je moguće u tom dvoboju. Jedna glupost, neki crveni karton može okrenuti utakmicu. Ili pravi potez.

Ima li Hajduk momčad za prvaka?

- Liga je izjednačena, puno kvalitetnija od BiH. U HNL-u je VAR, a time je dobivena istina. U BiH toga nema. Hajduk? Ne može Hajduk sa sigurnošću reći da će biti prvi. Gledao sam zadnje utakmice, jako je teško - kazao je Turković.

Dodao je za kraj svoju sugestiju...

- Dovedite pravog trenera, da vam napravi selekciju igrača kao što su Vulić i Šurjak uradili u moje vrijeme. Ne može svatko igrati u Hajduku. Nije isto igrati u Hajduku i mojoj Vrbanjuši. Tko ne može pod pritiskom, taj nije za Hajduk. Neka malo igra u Zadru i okolici, pa kada stasaš kao igrač, kada odrasteš, onda si za Hajduk. Nije isto igrati napadački i braniti se. Sve je do selekcije u kojoj moraju dominirati kvaliteta i mentalni pristup. Zašto mentalni? Pa zato jer je igračima Hajduka teže izaći na Poljud nego gostu. Ne čujete se međusobno, osjećate pritisak, a gost nema što izgubiti.

Teži trening od utakmice

Almir Turković danas je 53-godišnjak koji živi u Sarajevu. Za sebe će kazati “na birou sam, čekam posao”. Uvijek živopisan, nasmiješen i spreman na šalu. Čovjek koji se s Hajdukom nauživao trofeja, ali i nogometa.

- Prošlo je 20 godina, a ja se uvijek sjetim trenera Vulića. Mi smo s njim prvi počeli igrati visoki presing u “valovima”. Napadali bismo po 10-ak minuta, pa smo se odmarali 5-10 minuta. Koju smo mi ekipu imali, pa nama je bilo teže izdržati trening nego utakmicu! Kada prođeš trening s onim klasnim igračima protivnik ti nije problem. (jr)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. svibanj 2024 19:55