VLADO KOS/Cropix
VELIKA REKONSTRUKCIJA

Doznajemo: U Osijek stiže šest do osam novih igrača, pojačavaju se sve pozicije osim vratarske

U autobusu koji će Bijelo-plave odvesti na drugi dio priprema moglo bi biti novih imena
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 23. lipanj 2023. 14:12

Nogometaši Osijeka maksimalno koriste sve mogućnosti koje im pruža Pampas. Na novom zdanju provode gotovo čitav dan, samo još nisu prenoćili. Iako i to mogu s obzirom na to da su u utrobi stadiona spremne sobe za igrače s ukupno tridesetak ležaja.

Stjepan Tomas svakog dana okuplja nogometaše za istim stolom u 8 sati kada je zakazan doručak, potom slijedi trening u 10, te zajednički ručak u 13 sati. Nakon kraćeg dnevnog odmora, kada mogu otići kući, od 18 sati slijedi im još jedan trening, a dan završava zajedničkom večerom u 20 sati. Takvu dnevnu rutinu Bijelo-plavi će imati sve do kraja tjedna i odlaska u Sveti Martin na Muri.

U pogonu je u uvodna tri dana bilo ukupno 30 igrača, treninzima će se priključiti Ramon Mierez i Mirlind Daku, onda i reprezentativci. Zanimljivo, Vinka Petkovića nema na treninzima Osijeka, a kako doznajemo neće se niti priključivati momčadi. Za njega se traže druga rješenja. Petković je pod ugovorom s Osijekom godinu i pol dana, a u tom je vremenu odigrao tek četiri službene minute za Bijelo-plave. Samo je jednu polusezonu, i to odmah po dolasku, proveo u Osijeku. Prošle je poslan na posudbu prvo u Istru, a proljetos je nosio dres Gorice.

image

Stjepan Tomas

VLADO KOS/Cropix

Ipak, uskoro će u osječkoj momčadi, možda već i do kraja tjedna, osvanuti i nova lica. Sportski direktor Ivica Kulešević dobio je u zadatak ozbiljnu rekonstrukciju momčadi, a ograničen transfer proračunom kojeg je dobio na raspolaganje ne želi se zalijetati s potpisima. Iako s druge strane nema baš ni previše vremena na raspolaganju jer nova sezona je pred vratima...

- Prijelazni rok je tek počeo i ne treba odmah očekivati velike vijesti, niti je moja ideja da kompletan budžet za pojačanja, a koji će biti dostatan za ispunjavanje ciljeva, potrošimo odmah na početku. Pojačat ćemo se sigurno tijekom ovog prijelaznog roka. Dva-tri igrača već su sad vrlo blizu dolaska u naše redove, prema dva-tri kluba smo poslali pismo interesa za njihove igrače i u ozbiljnim smo pregovorima. Stoga vjerujem kako ćemo vrlo brzo moći službeno objaviti imena koja će pojačati naše redove - poručio je Kulešević na početku priprema.

Izvlačenje rezervi iz igrača

Proljetos je momčad na mišiće izvukla turbulentnu sezonu punu uspona i padova, te na kraju ipak izborila Europu unatoč crnoj rupi od čak 11 prvenstvenih utakmica bez pobjede. Jedan trogodišnji ciklus završen je i bez trofeja i bez europskog iskoraka, ali i s najturbulentnijom sezonom otkako je klub prešao u privatne ruke, a sa selidbom na Pampas počeo je i novi ciklus. Prošla sezona bila je najbolji dokaz kako je neminovna svježa krv u momčadi, a prema najavama iz redova Osječana, u svlačionicu će stići šest do osam igrača. Možda i više. Dakle, skoro čitava jedna momčad.

image

Ivica Kulešević

VLADO KOS/Cropix

- Nadam se da ćemo to odraditi u što skorije vrijeme da bi s nama prošli pripreme i adaptirali se, odigrali planirane prijateljske utakmice i bili u top-formi do početka prvenstva - kazao je Tomas koji, naravno, želi čim prije kompletirati kadar.

Osijek je u prošloj sezoni dobio Omerovića i Bukvića, a Tomas ima dosta prostora izvući rezerve iz nekih igrača. Poput Caktaša, koji je, doduše, često bio žrtva sustava zbog čega je sezonu završio s ipak solidnim učinkom od osam prvenstvenih golova, ali prije svega Lovrića, koji je natjecateljsku godinu okončao bez pogotka!?

"Gori" na bočnim pozicijama

Grk Stefanos Evangelou prvi je igrač kojeg je Kulešević potpisao u ljetnom prijelaznom roku, iako on odavno nije stranac u redovima Osijeka s obzirom na to da je već mjesecima u treninzima s Bijelo-plavima, a na nova pojačanja neće se još dugo čekati.

U autobusu koji će Bijelo-plave odvesti na drugi dio priprema lako je moguće kako će biti još poneko novo ime, a sasvim je izvjesno kako će se za vrijeme boravka u Međimurju povećati brojnost momčadi. Pojačanja će se tražiti u svim linijama izuzev između vratnica, gdje Malenica drži “jedinicu” a svoj red čekaju Barešić i Kolić, i to neovisno o eventualnim odlaznim transferima.

- Lijevi bočni je nam je prioritet, potom stoper, plemeniti vezni igrač, brzi krilni igrači, eventualno napadač u slučaju odlazaka...

image
VLADO KOS/Cropix

Dovodit ćemo igrače za koje smatramo da će biti u stanju oplemeniti našu igru. Što se zvučnijih imena tiče, imamo ih na popisu, ali trebat će biti strpljiv jer u početnoj fazi prijelaznog roka takve igrače nije lako dovesti jer imaju svoje planove - kazao je Kulešević.

U Osijeku žele ubrzati igru, pa je očito kakav će profil igrača tražiti na tržištu. Bijelo-plavima “gori” na bočnim pozicijama, prije svega na lijevoj strani, pa je izvjesno kako se tu mogu očekivati prva pojačanja. Nakon što su dvojici lijevih bekova iz prošle sezone, Leovcu i Jurčeviću, istekli ugovori, Bijelo-plavi su ostali na mladom Cvijanoviću, koji je čitavu prošlu sezonu izgubio zbog teške ozljede. Istovremeno su desni bok držala dvojica igrača, Gržan i Omerović, kojima to nisu prirodne pozicije. Proljetos su Bijelo-plavi bili u kroničnom manjku sa stoperima, pa je braniča silom prilika igrao Žaper. S posudbe se vratio Bralić, potpisan je Evangelou, a trebao bi još jedan stoper.

Žaper i Fiolić još nisu prioritet

U veznom redu Osječani žele dobiti na brzini, dok se napad čini posložen s Mierezom, Dakuom i Fućkom, tercetom koji je inače u prethodnoj sezoni zajedno zabio 39 golova, iako ni u navalnom redu nisu isključena pojačanja u slučaju odlaska nekog od napadača. Prije svega to se odnosi na Dakua, koji je u posljednjoj godini ugovora s Bijelo-plavima.

Pregovori s njim, ali i s kapetanom Žaperom i Fiolićem, kojima također počinje posljednja godina ugovornih obveza, uskoro će doći na dnevni red.

- Razmišljamo o tome, ali to nam trenutno nije prioritet. Sigurno ćemo igračima na koje računamo ponuditi nove ugovore, kratkoročne ili dugoročne, a onda je njima hoće li prihvatiti ili ne - kazao je Kulešević.

Gržan najbolji na testiranjima

Kako je i uobičajeno, na početku priprema odrađena su testiranja svih igrača, a u stožeru su zadovoljni rezultatima. Uostalom, svi igrači na koncu prošle sezone dobili su individualan program rada kojeg su se trebali držati tijekom stanke kako bi početak priprema dočekali spremni. Inače, najbolje rezultate na uvodnim testiranjima imao je Šime Gržan. (gđ)

Linker
18. svibanj 2024 06:10