MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix
KOLO IZNENAĐENJA

Gomila zicera u Gradskom vrtu i razočaranje za Bjelicu! Osijek ostao bez pobjede i prvog mjesta

Dinamo je ostao prvi nakon revije promašaja s obje strane u posljednjoj utakmici 27. kola
Piše: Gradimir Đukarić/SNObjavljeno: 13. ožujak 2022. 19:19

OSIJEK - GORICA 0:0

OSIJEK: Ivušić - Grgić (od 87. Jugović), Lončar, Čeberko, Jurčević - Žaper, Brlek (od 60. Nejašmić) - Fiolić (od 60. Hiroš), Kleinheisler (od 80. Fućak), Lovrić - Mierez (od 80. Topčagić)

GORICA: Kotarski - Muhammed, Jovičić, Krizmanić, Keita - Babec, Pršir - Mitrović, Golubickas (od 81. Marjanović), Atiemwen (od 88. Delfi) - Cruz (od 68. Fruk)

OSIJEK - stadion Gradski vrt. Gledatelja: 2,856. Sudac: Ante Čuljak (Zagreb)


Osijek nije iskoristio remi na Poljudu i priliku da ponovno samostalno preuzme prvoligaški vrh. U posljednju četvrtinu prvenstva nakon remija bez golova protiv Gorice bijelo-plavi ulaze bodovno izjednačeni s Dinamom, doduše uz utakmicu više. Opet se potvrdilo kako prvenstvenu utrku neće krojiti derbiji nego utakmice konkurenata za titulu s momčadima koje se ne bore za ništa osim za prestiž.

image
MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix

Neuspjeh u polufinalu Kupa morao je ostaviti posljedice po momčad Nenada Bjelice koja je u utakmicu ušla furiozno. Kristijanu Lovriću leži teren Gradskog vrta, zabio je pet golova u dresu Gorice, a u 19. je bio jako blizu svoga prvijenca za bijelo-plave i to baš protiv dojučerašnjih suigrača. Presjekao je loše ispucavanje Kotarskog i s ruba kaznenog prostora plasirao loptu koja je prošla jako blizu vratnice.

image
MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix

Uslijedila je brzo nova šansa domaćina, no udarac Miereza Jovičić je uspio blokirati. Suprotno očekivanjima, sva su se događanja potom preselila na drugu stranu terena, a Ivušić je kao rijetko kada imao pune ruke posla.

Gorica nije u Osijek došla bez ambicija. Uzvratili su gosti preko Babeca čiji je udarac zaustavila vratnica, a na odbijenu loptu natrčao je Keita, no njegov udarac brani vratar Osijeka. Pogodak je visio u zraku.

U 30 minuti sudac Čuljak dosudio je kazneni udarac za Goricu, Atiemwen se već spremao izvesti ga, no na intervenciju VAR-a ta je odluka promijenjena. Ruci Čeberka, zbog čega je jedanaesterac i dosuđen, prethodilo je duboko zaleđe Mitrovića od barem metar koji je i ubacio loptu u kazneni prostor. Nevjerojatno u čitavoj situaciji da to zaleđe nije vidio pomoćni sudac.

image
MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix

No, ni tu nije bilo kraj muci Osijekove obrane. Atiemwen se u 34. našao u idealnoj prilici, Golubickas ga je sjajnom loptom izbacio u situaciju jedan na jedan s Ivušićem koju je napadač Gorice uspio zapucati, odnosno vratar Osijeka mu obraniti. Ni minutu kasnije ivušić je opet imao veliku intervenciju nakon što je obranio udarac Mitrovića.

Nakon 120 minuta odigranih na Rujevici noge su bile teške, a taj je umor Gorica pokušala iskoristiti. Puno je bilo rupa u posljednjoj liniji domaćina, praznina u veznom redu, loših odluka i pogrešnih dodavanja da bi došli u ravnopravan položaj. Iako, dojam je kako je u 43. Čuljak možda propustio dosuditi kazneni udarac za Osijek nakon što je lopta pogodila Keitu u ruku. Bunili su se domaćini, ali uzalud. Ni VAR se kasnije nije oglasio. Statistika prvog dijela bila je u potpunosti na strani gorice, a pogotovo u broju šuteva u okvir vrata, čak 6-0

image
MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix

U nastavku je Osijek našao ravnotežu, pogotovo u veznom redu u kojem su gosti u prvom dijelu stjecali ogromnu prednost, ali ništa se nije događalo do bombe Kleinheislera s tridesetak metara kojeg je Kotarski izvadio ispod grede. Bio je to znak da se i tribine aktivnije uključe. Puno umornije su bijelo-plavi izgledali u uvodnih 45 minuta nego u nastavku utakmice. Promijenila se u drugom dijelu potpunosti slika na terenu, uslijedilo je pritisak domaćina kojemu se Gorica uspijevala oduprijeti.

Istovremeno, ofenzivne ambicije gostiju za razliku od prvog dijela svele su se isključivo na čekanje pogreške u redovima domaćina. Osijeku se pritisak skoro isplatio. U 84. je udarac Lovrića obranio Kotarski, a na odbijenu loptu natrčao Topčagić i s pet metara promašio u situaciji iz koje je bilo teže ne zabiti. Tražili su domaćini do kraja utakmice tri boda, ali nisu u tome uspjeli. Bilo je ovo prvi puta da je Samir Toplak utakmicu protiv Nenada Bjelice završio neporažen. Bila im je ovo 11 utakmica na kojoj su se našli na suprotnim klupama.

image
MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix


PRIJENOS UŽIVO

Kraj utakmice!

90' - Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

90' - Dobio je i Lončar žuti karton, nije sasvim jasno zašto, moguće zbog prigovora.

88' - U igri je Younnes Delfi umjesto Atiemwena.

87' - Izlazi Alen Grgić, mijenja ga Vedran Jugović.

86' - IVUŠIĆ JE ZAMALO DOBIO CRVENI KARTON! Pršir je jurnuo u kontru, a vratar Osijeka izašao visoko sa svoga gola te pritom igrao rukom... Sudac Čuljak pokazao mu je (samo) žuti karton.

84' - DVIJE ČUDESNE OBRANE DOMINIKA KOTARSKOG! Prvo je Lovrić ljevicom poslao projektil koji je vratar Gorice uspio nekako odbiti, da bi na to naletio Topčagić i brani mu Kotarski zicer s pet metara!

81' - Mijenja i Gorica. Umjesto Golubickasa u igri je Saša Marjanović.

80' - Iz igre će Kleinheisler i Mierez, ulaze Mihret Topčagić i Kristian Fućak.

77 - Žuti karton Pauliusu Golubickasu zbog prekršaja na Mierezu.

76' - Još jednom šutira Babec s vrha šesnaesterca, blokira ga Lončar.

73' - Šutiraju Jurčević i Kleinheisler - prvi u blok, drugi visoko preko gola.

image
MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix

72' - Mierez u borbi za loptu laktom udara Jovičića i opravdano dobiva žuti karton.

71' - Babec nakon kornera gađa glavom, bolje rečeno ramenom, a Ivušić lakoćom hvata.

68' - Reagira sada i Samir Toplak. Izvadio je Cruza, ulazi Toni Fruk.

67' - Nova velika prilika za Bijelo-plave! Kleinheisler se s nekoliko driblinga oslobodio Krizmanića i opalio po golu s desetak metara iskosa... Od bloka to dolazi do Nejašmića koji šutira dvaput - prvi put odbija se od bloka, drugi put - pored gola.

image
MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix

64' - Šansa za Osijek! Lovrić je izveo taj slobodnjak koji je sam izborio, a Nejašmić dobro gađao glavom - preko gola. Živnula je atmosfera na Gradskome vrtu!

63' - Uhh, ovo je ružno izgledalo... Caio Da Cruz je grubo i neoprezno startao na Lovrića, podmetnuo je leđa te je donedavni igrač Gorice nezgodno pao na tlo. Skočili su svi odmah i poletjeli prema mjestu događaja, a sudac Čuljak smireno je riješio situaciju i pokazao Brazilcu žuti karton.

62' - Kakva bomba Laszla Kleinheislera! Lukavo je i neočekivano opalio s oko 30 metara, išla je ta parabola pod gredu, a Kotarski fantastično obranio!

61' - I odmah je opasnu akciju pokrenuo Nejašmić, a večeras sjajni Krizmanić pravovremeno uklizao.

image
MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix

60' - Dvostruku promjenu radi Bjelica. Ušli su Darko Nejašmić i Amer Hiroš umjesto Brleka i Fiolića.

56' - Žuti karton dobio je Alen Grgić zbog udaranja laktom Atiemwena u jednome zračnom duelu.

50' - Splasnuo je tempo u drugome dijelu. Nakon furioznog uvoda, sada gledamo uspavanku u Osijeku...

46' - Počelo je drugo poluvrijeme bez promjena u sastavima.

image
MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Sadržajna i iznimno zanimljiva utakmica na Gradskome vrtu. Promašivali su igrači i s jedne i s druge strane, vratari su spašavali nemoguće, a najveće zicere promašili su Lovrić kod Osijeka te Atiemwen kod Gorice. Bjelica je sve nervozniji na klupi, jer bi mu eventualna pobjeda donijela prvo mjesto na tablici.

image
MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix

45'+2' - Iyayi Atiemwen je novi igrač sa žutim kartonom zbog prigovora. Nakon što je srušio Lončara, Čuljak ga je pokušao primiriti i upozoriti, no nigerijski napadač nastavio je s prigovorima te je i službeno opomenut.

45' - Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

43' - DVOJBENA SITUACIJA! Kleinheisler je ubacivao s desne strane, Keita očigledno (nehotice) igrao rukom, sudac Čuljak je to i vidio, međutim procjena VAR sobe bila je da tu nije bilo elemenata za najstrožu kaznu.

42' - Bomba Iyayija Atiemwena! Cruz je poslao idealnu povratnu za Nigerijca koji sjajno šutira s ruba šesnaesterca, Ivušić se ispružio na golu i prošlo je to vrlo blizu vratnice!

38' - Musa grubo ruši Jurčevića i opravdano ulazi u sučevu bilježnicu.

image
MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix

35' - ČISTA, STOPOSTOTNA ŠANSA GORICE, A ZATIM I VELIKA PRILIKA! Atiemwen se sjurio potpuno sam na gol Osječana, nikoga nije bilo oko njega, a u takvoj idealnoj situaciji Ivušić mu skida zicer! Praktički je Nigerijac gađao ravno u njega...

U nastavku akcije Keita diže visoko za Mitrovića koji s oko 7-8 metara lijepo gađa glavom, nastojao je Ivušića uhvatiti na krivoj nozi, ali nije se dao iznenaditi vratar Bijelo-plavih, obranio je i ovaj neugodan pokušaj!

30' - JEDANAESTERAC ZA GORICU! Mitrović je centrirao s desne strane, a Čeberko igrao rukom! Sudac Čuljak odmah je pokazao na bijelu točku...

Ali, provjerava se VAR! Čini se da je u pitanju visoko podignuta noga Muhammeda Muse prethodno u istoj akciji...

NIŠTA OD JEDANAESTERCA! Nije u pitanju visoko podignuta noga, nego je Musa gurnuo Mitrovića u prostor, a on je bio u zaleđu.

image
MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix

25' - Dvije šanse Gorice u jednoj akciji! Babec je dočekao jednu 'svijeću' i odmah potom sjajno opalio, a lopta se od vratnice odbija natrag u teren! Taj je odbijanac prihvatio Keita i silovito opalio, a Ivušić ovog puta brani...

23' - Nakon kornera najviši je u skoku Lončar, no njegov udarac glavom ide pored gola.

22' - I nova propuštena stopostotna šansa Osječana! Kotarski je ponovno ispucao, ne može se reći da je bilo loše, ali Čeberko je na svojoj polovici dočekao to ispucavanje i odmah glavom gurnuo Miereza u prostor... Argentinac se sjurio prema golu, lijevo je imao Kleinheislera, desno Fiolića, međutim odvažio se na udarac koji je blokirao Jovičić! Hvata se za glavu Bjelica zajedno sa svim navijačima Bijelo-plavih...

image
MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix

19' - Je li moguće da je ovo Lovrić promašio?! Kotarski je dodavao Jovičiću, a Lovrić je presjekao to dodavanje, krenuo sam na gol i šutirao pored vratnice! Kotarski je već bio svladan i nevjerojatno da to nije pogodio bivši igrač Gorice...

12' - Grgić je prijetio s desne strane, na vrijeme ga je zatvorio Krizmanić.

9' - Prširov dalekometni pokušaj pogodio je samo Ukrajinca Jevgena Čeberka u glavu koji je ostao ležati na travnjaku. Čini se da će sve biti u redu s braničem Osječana...

7' - Bomba Kristijana Lovrića! Odigrao je dupli pas s Kleinheislerom, a zatim uputio projektil sa samoga ruba šesnaesterca! Ispružio se Kotarski na golu, no prohujalo je udarac preko grede...

image
MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix

4' - Lovrić je prvi igrač sa žutim kartonom, uklizao je s leđa svojem donedavnom suigraču Muhammedu Musi i opravdano dobio sučevu opomenu. Odmah se ispričao Kristijan Lovrić...

3' - Odmah prijete Osječani! Kleinheisler je probio lijevu stranu i zavrnuo u peterac, ondje Mierez nije mogao do lopte, ali je uspio izboriti korner.

17.05: Počela je utakmica na Gradskome vrtu. Glavni je sudac 31-godišnji Ante Čuljak iz Zagreba. Uoči susreta Ivica Ivušić, Lazslo Kleinheisler i Danijel Lončar dobili su prigodne poklone za 100 nastupa u dresu Bijelo-plavih.

image

Danijel Lončar, Ivica Ivušić i Laszlo Kleinheisler dobili su dres za stoti nastup u Osijeku

MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix


Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. travanj 2024 12:18