MIROSLAV SLAFHAUZER Cropix
UBOJIT TANDEM

Mierezov ‘partner u zločinu‘: Mladom Hrvatu život se okrenuo naglavačke, a sve je predvidio i Gvardiol

Najbolji strijelac lige i tek punoljetni napadač ‘razbili‘ su protivnika
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 07. svibanj 2024. 08:37

Sirova napadačka snaga koju ovog trenutka Bijelo-plavi imaju u napadu jednostavno je zastrašujuća. Sjajni Ramon Mierez konačno je dobio “partnera u zločinu” jer mladi Anton Matković ne prestaje oduševljavati iz utakmice u utakmicu. Napadački tandem Mierez - Matković protiv Lokomotive je bio spektakularan u toj mjeri da ni Zoran Zekić nije birao riječi.

- Ja sada ne smijem nikoga previše hvaliti jer treba ostati priseban, ali mislim da je to bilo savršenstvo - kazao je uz rašireni osmijeh trener Bijelo-plavih.

Najbolji strijelac lige i tek punoljetni napadač “razbili” su protivnika. “Preorali” su teren, kombinirano su zabili tri gola, osvojili 22 duela (zanimljivo Matković 12, odnosno dva više od Miereza koji je uvjerljivi lider lige u toj statističkoj koloni). Mierez se novim, 18. prvenstvenim golom, još više odvojio na ljestvici strijelaca, doživio je nešto što su rijetki nogometaši Osijeka prije njega, a ne pamtimo kada se to posljednji puta dogodilo, a to je da mu skandiraju sve četiri tribine stadiona, izazvao je nešto više od 7000 navijača da se ustanu i aplauzom ga isprate s terena kada ga je Zekić odlučio izvaditi kako bi mu priuštio naklon publike. Svjedočili smo zabavnoj sceni na parkiralištu Opus Arene nakon utakmice. Navijači su primijetili Mierezov automobil, a kapetan Bijelo-plavih strpljivo je dijelio autograme, uz osmijeh odvojio vrijeme za fotografiranje... Potrajalo je sve to skupa petnaestak minuta. Ljubav navijača Osijeka i Miereza je obostrana.

image

Ramon Mierez

VLADO KOS Cropix

Taj status među navijačima kojeg njegov uzor u svlačionici, kako je Anton Matković nedavno oslovio Argentinca, mladi napadač još nije dosegnuo. Ali je na pravom putu i krupnim koracima grabi prema njemu. Na prste može nabrojati utakmice u kojima je tek odnedavno punoljetni napadač bio starter za Osijek, a o njemu ovih dana piše Gazzetta dello Sport. Matkoviću se u samo nekoliko mjeseci život okrenuo naglavačke. Tek što je zakoračio u seniorski nogomet o njemu se počelo glasno govoriti u europskom nogometu. Prvo javna pohvala Joška Gvardiola koji je jesenas kazao kako će mladi napadač biti iduća velika stvar hrvatskog nogometa, pa debi protiv Hajduka onda gol Dinamu na Maksimiru... I sve to prije punoljetnosti. Nedavno je, ni dva mjeseca nakon što je napunio 18, nosio je kapetansku traku Osijeka, doduše u prijateljskoj utakmici protiv Radnika u Josipovcu, ali i to je detalj vrijedan spomena. Uslijedio je nedugo potom gol Hajduku, sada dva pogotka Lokomotivi.

Dobro odgojen

- Matkovića je još prije godinu i pol dana bio je u Marsoniji, a sada ima više golova u HNL-u nego u juniorskoj HNL. Možda čak i nastupa - na glas je Zekić razmišljao nakon utakmice.

I nije previše pogriješio u računici. Matković je, naime, u juniorskoj HNL ove sezone odigrao 14, a u elitnom rangu 16 utakmica. U oba je natjecanja zabio po četiri pogotka.

Nedavno smo Matkovića pitali je li nakon svega što je prošao u samo nekoliko mjeseci bilo teško s obje noge ostati na zemlji. Dobili smo za njegovu dob zreo odgovor.

- Meni to nije bio problem. Imam veliku potporu. Skroman sam, s obje noge sam čvrsto na zemlji, znam da ne smijem poletjeti jer to 18-godišnjaka ne bi bilo dobro i tko zna gdje bi mi misli odletjele. Svaki dan sam u kontaktu s obitelji, u Osijeku živim s bratom i to mi sve pomaže - objasnio nam je tada Matković.

U jednom od biltena koje klub izdaje uoči svake domaće utakmice na pitanje “što navijači Osijeka ne znaju o tebi?” mladi napadač, tada još uvijek junior Bijelo-plavih odgovorio je “Ne znaju što mogu...”. Nije trebalo proći puno vremena da doznaju.

image

Anton Matković

MIROSLAV SLAFHAUZER Cropix

Matkovićev nogomet naravno još ima nedostataka, naravno drugo se i ne očekuje od igrača koji je tek zagazio u punoljetnost i svijet odraslih, koji igra tek svoju prvu seniorsku sezonu, a tek je odnedavno starter. Ali ono što pokazuje je vrlo uzbudljivo.

- Njega prati sv. Ante, igra fantastičan nogomet. Nije on ni svjestan svoje snage, naravno, ima tu još nedostataka, ali zaslužio je ovo. Svaki dan mu govorimo da ima još puno stvari za popraviti. Dobro je odgojen, pravi je profesionalac. Neki dan smo igrali jednu prijateljsku utakmicu, a on mi je rekao: “Treneru, ja sam ovdje prije godinu i pol dana igrao u juniorima, i to stopera.” - prepričao je Zekić.

Ovo je njegov grad

A pred sportskim direktorom Joseom Botom sada je veliki zadatak je i zadržati ga za iduću sezonu. Iduće ljeto bit će veliki test za Osječane, unovčiti Matkovića odmah, a cijena mu može samo rasti pogotovo nakon što su u igru ušli i engleski klubovi, ili ga nastaviti razvijati. S potonjim epilogom koristi bi imali i Osijek i igrač.

- Ovaj klub je prije žurio s prodajom igrača, a u ovom trenutku se nadam da će i Anton i njegovi agenti i roditelji biti prizemni i da će shvatiti da u Osijeku može jako lijepo odrasti - upozorio je Zekić kako je Matković tek na svome početku te da nigdje neće imati toliko strpljenja za njegov razvoj koliko će imati u Osijeku.

A Matkovićev ostanak samo je jedan dio jednadžbe s dvije nepoznanice za iduću sezonu. Jose Boto izašao je prije nekoliko dana pred Ramona Miereza s prijedlogom novog dugogodišnjeg ugovora i sada je odluka na Argentincu. Želja navijača Osijeka da se to ostvari nije sporna. Uostalom, Argentinac je dobio i svoj transparent koji je ekspresno postao hit među pristalicama Bijelo-plavih. Natpis “Ellega Toro” stoji na argentinskoj zastavi koja je na utakmici protiv Lokomotive premijerno raširena na Opus Areni. S ostankom i Matkovića i Miereza klub bi položio veliki test u očima javnosti i konkretnim potezom najavio potencijalno velike stvari za iduću sezonu. Da se navijače i Zekića pita situacija je jasna.

- Razgovarali sam s Mierezom neki dan i rekao sam mu da dobro razmisli hoće li negdje imati ljubavi i podrške kao ovdje. Jako nam puno znači. Prošao je puno klubova i normalno je da razmišljaš o svemu kad dobro igraš i kad dobro zabijaš. Ali ako nije neka velika razlika, možda mu je bolje da ostane tu jer je ovo već njegov grad i priča fantastično hrvatski. Uvjeren sam da će to dobro ispasti - kazao je Zekić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. svibanj 2024 08:38