VLADO KOS/Cropix
‘SKROMNI DEČKO‘

O tinejdžeru iz HNL-a raspisala se cijela Europa. Ne bude li klasa, netko će jako pogriješiti

Njegova utakmica karijere još će više zaludjeti skaute koji bi se mogli potući
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 07. svibanj 2024. 07:00

Osijek je otvorio vrata Konferencijske lige zato jer je Zoran Zekić dao Silviju Čabraji i njegovoj momčadi jednadžbu s dvije nepoznanice za koju nisu našli rješenje. Ramon Mierez ponovno je krčio put, silinom i angažmanom gurao Lokomotivu iz tračnica i isprovocirao ovacije Opus Arene te to začinio golom za 2:0, no iako je Mierez bio tenk pred kojim je ostala spaljena zemlja, Osijek je prije svega slomio hit proljetnog dijela sezone zato što je Zekić strategijom nadigrao gostujućeg stručnjaka, a Anton Matković bio faktor x demonstriravši zbog čega se o njemu piše po Europi.

S raskoši njegova talenta Lokosi nisu znali izaći na kraj. Dečko koji ima 18 godina, i koji je ranije zabijao Dinamu i Hajduku, prelomio je utakmicu izborenim isključenjem Bartoleca i dva pogotka, od toga je s prvim probio Nikolu Čavlinu koji je dotad držao gostima glavu iznad vode.

Matkovićeva utakmica karijere još će više zaludjeti skaute koji bi se mogli potući jer karakteristike koje posjeduje govore o sjajnom potencijalu. "Skromni dečko" kako se sam nazvao ima još puno toga za učiti, ali ako ne postane europska klasa, netko će nešto jako zgriješiti.

image

Anton Matković

VLADO KOS/Cropix

Zbog zahtjevnog rasporeda Bijelo-plavih vjerojatno je prerano kazati da je pitanje plasmana u Europu riješeno, ali matematička i psihološka prednost sad su totalno na strani momčad s Drave.

Zekić je iznenadio sastavom i idejom igre, Osijek se na krilima njegove odlične taktike nametnuo i dominirao. Bijelo-plavi krenuli igrali su s veznjakom Prekodravcem i braničem Jurišićem na stoperskim pozicijama te sa samo jednim klasičnim igračem središta obrane Duarteom. Tako su imali izgradnju akcija iz zadnjeg reda te višak igrača u sredini u ofenzivnoj i elastičnoj formaciji 3-4-1-2, stvarali učinkovite trokute na obje strane, "oteli" Lokomotivi njezinu igru i kreirali šanse.

Ujedno su s bržim igračima dobro zatvarali gostujući tranziciju. Bili su agresivniji i življi, čak i trkački jači. Osijekov trener odigrao je na veliki ulog znajući da mu jedino pobjeda dovoljno dobar rezultat, a ovaj je put to i naplatio.

Lokomotiva je bila blijeda i nemoćna, odigrala je jednu od najlošijih utakmica ove sezone kad je bilo najvažnije, a raspala se ostavši s igračem manje u 57. minuti. Pritom nije jasna odluka da Bubanja bude zamijenjen u 52. minuti i umjesto njega uđe mladi Matej Matić čija je loša reakcija kumovala prvom pogotku. Mlada zvijezda Marin Šotiček zabio je za 3:1, ali uglavnom je bio "na suhom", igra nije dolazila do njega. Osijek je imao 23 udarca, oni samo tri.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. svibanj 2024 07:00