Ramon Mierez

 DAMIR KRAJAC Cropix
NAJBOLJI STRIJELAC LIGE

Može li zadržati prednost nad Petkovićem i Livajom? Kad on zabije, onda se u pravilu i pobjeđuje

Pobjeda bijelo-plave momčadi na Apašu u Koprivnici potvrdila je dvije stvar
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 04. travanj 2024. 19:26

Osijekova pobjeda u Koprivnici potvrdila je dvije stvari - kad Bijelo-plavi zabiju prvi, onda u pravilu ne ostaju praznih ruku, a najčešće i pobjeđuju, a druga je ako Ramon Mierez ne zabije, onda nema tko.

Petnaest puta ove sezone Osijek je prvi dolazio u prednost, a kad se to dogodi, onda je “zicer” da će nešto i osvojiti. Naime, od tih 15 utakmica u njih 10 je momčad s Opus Arene pobijedila, četiri puta remizirala i jednom izgubila. A čak u četiri od tih pet slučajeva, gdje su Bijelo-plavi zabili prvi pa na kraju ili remizirali ili izgubili, golove su primali duboko u sudačkoj nadoknadi, od 90+2. minute nadalje. Protiv Istre su poveli, još u 84. imali 4:2, pa je završilo 4:4.

I Lokomotivi su jesenas u Kranjčevićevoj zabili prvi, pa u 90+5. minuti ostali bez tri boda, a nedavno su u Opus Areni propustili uzeti puni plijen protiv Dinama nakon što su duboko u sučevom vremenu primili izjednačujući pogodak. Također protiv Dinama, u utakmici čiji se repovi i danas vuku, doživjeli su i jedini poraz nakon što su protivniku prvi zatresli mrežu. Imali su, podsjetit ćemo, Osječani 2:0 prednost još u 70. minuti, a onda su u dvadesetak minuta primili tri gola, od čega dva iz kaznenih udaraca u 87. pa u 90+6. minuti.

image

Ramon Mierez

ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Upravo je iz tih loših iskustava Zekić nakon utakmice protiv Slavena Belupa pričao o strahu kod svojih igrača.

- Sigurno se u momčad uvukao i podsvjesni strah jer smo ranije znali odigrati odlično, kao recimo s Dinamom, pa ne bismo pobijedili - kazao je trener Bijelo-plavih.

Za usporedbu, ako je Osijek taj koji je na utakmici prvi primi gol, onda to znači kako će najčešće i izgubiti. Naime, osam od devet poraza su doživjeli ove sezone nakon što su protivnici bili ti koji su prvi zatresli mrežu. Samo jednom je Osijek uspio preokrenuti utakmicu nakon što je primio prvi gol. I to ne jedan, nego čak tri. Dogodilo se to baš protiv idućeg protivnika Bijelo-plavih, Rudeša, čije su 3:0 vodstvo u najvećem preokretu koji je viđen u posljednja tri desetljeća u HNL-u okrenuli na 4:3.

I sad dolazimo do Ramona Miereza... Najbolji igrač Osijeka i najbolji strijelac lige zabio je svoj 12. prvenstveni gol čime je zadržao dva pogotka prednosti pred prvim pratiteljima Livajom i Petkovićem, ali i prekinuo kratkotrajnu golgetersku sušu, koja je trajala dvije utakmice nakon promašenog kaznenog udarca protiv Lokomotive u četvrtfinalu Kupa. Taj promašaj, koji je Osijek po svoj prilici koštao i plasmana u polufinale, na njega nije ostavio većeg traga. Od 15 HNL pogodaka Bijelo-plavih u posljednjih 11 utakmica (od kojih Mierez u dvije nije nastupio - protiv Istre u Puli zbog ozljede, a protiv Rijeke na Rujevici zbog kartona) Argentinac je zabio njih skoro polovinu, odnosno, sedam.

image

Ramon Mierez

ZELJKO HAJDINJAK Cropix

A kad se njegovom napadačkom učinku pridodaju i četiri asistencije koje je ostvario u tom periodu, ispada da je na ovaj ili onaj način El Toro sudjelovao kod čak 11 od posljednjih 15 golova svoje momčadi. Samo još jedna potvrda kako niti jedan igrač u ligi nema takav utjecaj na momčad kakav Mierez ima na Osijek. Nadalje, kada on zabije, to u pravilu znači kako Osijek osvaja bodove. Dogodilo se to u čak 11 od 12 slučaja. Bio je, naime, Mierez strijelac u 12 utakmica, u njih sedam su Bijelo-plavi pobijedili, četiri puta remizirali i samo jednom izgubili. Protiv Dinama u Opus Areni 2:3.

Nije zabio samo Istri i Rijeci

Inače, ove sezone Argentinac nije zabio samo Istri i Rijeci, s tim što je protiv te obje momčadi preskočio po jednu utakmicu i tijekom proljeća na terenu Opus Arene imat će priliku i njih dodati kao “recku” na popisu svojih “žrtava”. Idućem Osijekovu protivniku Rudešu zabio je u sve tri prvenstvene utakmice koliko su Bijelo-plavi odigrali s ligaškim “fenjerašem”. Nakon što su napokon počeli pobjeđivati u gostima, to je još jedna stvar za koju se u Osijeku mogu uhvatiti uoči iduće prvenstvene utakmice, još jedne u kojoj su tri boda imperativ. (gđ)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 06:43