Rene Poms

 Profimedia/Cropix
PAD RENEA POMSA

Odustalo se od ‘vatrogasnog rješenja‘: Osijek se u potrazi za novim trenerom okrenuo drugim opcijama, evo i kojim

U Gradskom vrtu drugi puta ove sezone tražit će novog trenera, a materijala za špekulacije ima
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 02. ožujak 2023. 17:02

Rene Poms više nije trener Osijeka. Čelništvo kluba donijelo je očekivanu odluku. Prvi strani trener u klupskoj povijesti dan nakon poraza od Hajduka u četvrtfinalu Kupa odradio je prijepodnevni trening i već nekoliko sati kasnije potpisao sporazumni raskid suradnje. S Pomsom iz Gradskog vrta odlazi i čitav njegov stožer - trener vratara Silvije Čavlina, kondicijski treneri Martin Mayer i Karlo Reinholz, analitičar Robin Krasniqi i terapeut Thomas Koran.

Bio je to očekivani epilog nakon ulaska u nastavak sezone rezultatski ispod svih očekivanja uz slabu igru koja nije davala nadu kako bi se išta moglo promijeniti i da bi se kola koja su krenula nizbrdo nekako mogla zaustaviti.

Nakon pet utakmica u nizu bez pobjede, nakon dva uzastopna domaća poraza i slabe predstave u četvrtfinalu Kupa protiv Hajduka Pomsu je isteklo vrijeme. Bizarno, ali na kraju je ispalo da su da su pregovori s Pomsom oko novog ugovora s kojim je i službeno imenovan prvim trenerom trajali dulje nego što mu je sam ugovor trajao.

image

Rene Poms

ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Austrijanac je jesenas nakon otkaza Nenadu Bjelici kojem je deset godina bio pomoćnik preuzeo trenersku poziciju s prefiksom "vd", trebao je tek grijati klupu dok klub ne pronađe trajno rješenje. Međutim, nakon serije odličnih rezultata uz atraktivnu igru, a što je detalj koji svakako nije bio nezanemariv, klupskim čelnicima nije ostalo drugo nego Pomsu ponuditi novi ugovor u kojem više nije stajalo kako je pomoćni nego glavni trener. Učinak Osijeka pod Austrijancem jesenas je bio impresivan - čak devet pobjeda, jedan remi (i to na njegovoj premijeri) i samo dva poraza - i sve drugo osim potpisivanja ugovora bilo bi nelogično. Sredinom siječnja njegov status se i službeno promijenio pri čemu je potpisao ugovor na godinu i pol dana. Na kraju, od predviđenih 36 mjeseci Poms je odradio tek mjesec i pol dana ugovora. Računajući samo razdoblje od potpisivanja ugovora do danas, Pomsov mandat kao službenog prvog trenera ulazi u red najkraćih trenerskih mandata u Gradskom vrtu iako nije i najkraći s obzirom na to da je svojedobno Nenad Gračan vodio Bijelo-plave u samo četiri utakmice u završnim kolima sezone 2002./2003, dok je Milan Đuričić u posljednjem od svojih nekoliko boravaka na klupi Osijeka sjedio u svega pet navrata. Poms je, pak, s novim ugovorom u 2023. vodio sedam utakmica s učinkom od tek jedne pobjede, dva remija i čak četiri poraza. Od tih sedam utakmica u nastavku sezone Osijek u njih četiri nije zabio gol!? U šest od tih sedam utakmica Osijek je primio pogodak.

- Zahvaljujemo Reneu i njegovom stožeru na svemu što je dao za naš Klub. Od prvog dana bio je izuzetno korektan, pratio je klupsku strategiju i rezultatski podigao momčad u teškom trenutku. Na žalost, u nogometu se stvari brzo preokrenu i nakon serije negativnih rezultata zaključili smo da je ovo najbolje rješenje za klub i za momčad - rekao je sportski direktor bijelo-plavih Ivica Kulešević na rastanku od dojučerašnjeg trenera.

Osijek pod Pomsom

10 pobjeda

3 remija

6 poraza

Bilo je jasno kako će Poms teško preživjeti ispadanje iz Kupa koji je samo produbio krizu u koju je momčad upala. Odradio je Austrijanac još u četvrtak prijepodne trening, a onda sjeo s klupskim čelnicima za stol. Znao je što slijedi. Jasno je bilo kako je za sve najbolje rješenje rastanak, a on se dogodio bez repova i bez zle krvi. Njegov boravak na klupi Osijeka počeo je spektakularno, a završio loše. Na koncu, vodio je Osijek u 19 utakmica, zabilježio deset pobjeda (od čega čak devet jesenas), tri remija i doživio šest poraza.

- Bilo mi je zadovoljstvo raditi u Osijeku, to mi je prvo samostalno trenersko iskustvo. Imali smo dobar početak, mislim da smo radili i dobar posao. Na pripremama je nešto otišlo u krivom smjeru. Nismo imali sreće s uvjetima u kojima smo igrali neke utakmice, nadovezali su se problemi s ozljedama igrača i svaka utakmica koja je bila izjednačena prelomila se na stranu suparnika. Mislim da je ovo dobar trenutak da se klub i momčad vrate na pobjedničke staze, želim im sreću u tome, a zajednički dogovor s klupskim vodstvom je da je u ovom trenutku najbolja opcija za klub da se raziđemo i da nastavim svojim putem slijediti svoje ambicije - rekao je Poms koji bi se u petak trebao oprostiti od igrača.

Ovo je prvi puta u eri novih vlasnika, odnosno u posljednjih sedam godina, da je Osijek tijekom jedne sezone dao otkaz dvojici trenera. Tko će naslijediti Pomsa i voditi Osijek protiv Dinama na Maksimiru još uvijek je nepoznato. Isprva se špekulirao kako će u Gradskom vrtu "vatrogasno rješenje" pronaći u vlastitim redovima u kojima imaju trenera s prvoligaškim iskustvom - sportski direktor Ivica Kulešević u dva je navrata sjedio na klupi bijelo-plavih, a voditelj Škole nogometa Danijel Jumić svojedobno je vodio Istru - no Osijek će se okrenuti drugim opcijama. Koliko smo uspjeli doznati, nakon Pomsa bi u Gradski vrt trebao stići netko od hrvatskih trenera koji su trenutno bez ugovora. Eto materijala za špekulacije u narednim danima.

Zašto je Poms pao?

- Osijek pet utakmica u nizu nije znao za pobjedu, a neosvojiva tvrđava Gradski vrt pala je dva puta u razmaku od tri dana

- Osijek je u sezonu ušao s nikad skupljom momčadi. Prvo su pod Bjelicom Bijelo-plavi u Europi odmah ispali od kazahstanskog Kizilžara i u prvenstvu rano došli u nedostižan zaostatak u šampionskoj utrci, a Poms je izgubio posljednju šansu za trofej. Plasman u Europu, što je imperativ, danas je ugrožen

- Poms je ove zime ostao bez Belje i Kleinheislera, ali i odustao od svojih postavki s kojom je počeo mandat i koje su davale sjajan rezultat uz još bolji dojam. Golove koje su mu jesenas donosili igrači kojih više nema u kadru nije uspio naći, a Osijek nema igrače za formaciju 4-4-2 na kojoj je ustrajavao u nastavku sezone

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. travanj 2024 18:11