MARKO MRKONJIC Cropix
SLIJEDI IM TEŠKA SERIJA

Osijek 7 godina nije slabije otvorio sezonu, a tek mu slijede Dinamo i Hajduk. Bjelica je već imao sličnih kriza

Nenad Bjelica dobio je povjerenje predsjednika da podigne momčad iz krize
Piše: JL.Objavljeno: 17. kolovoz 2022. 10:33

Piše: Gradimir Đukarić

U Gradskom vrtu nisu se dogodili nikakvi potresi, a odgovoreno je na ono najvažnije pitanje - Nenad Bjelica ostaje na klupi do kraja mandata.

Iz perspektive dosadašnjeg načina vođenja kluba mađarskih vlasnika ta odluka je bila i očekivana, “sječi glava” rijetko kada su pribjegavali, i to tek kada je voda došla do grla. U šest i pol godina otkako su u klubu, Bjelica im je tek četvrti trener, a dvojica od trojice njegovih prethodnika klub su napustila ne nakon što su dobila otkaz, nego nakon što su sami dali ostavku.

Kraj špekulacijama

Velik dio tereta koji je u dobroj mjeri opterećivao atmosferu oko Gradskog vrta tako je skinut s dnevnog reda. Klupski predsjednik Ferenc Sakalj napokon je donio odluku i ovaj puta javno stao iza trenera kojem je do sada davao potporu u četiri oka.

- Kao predsjednik Uprave NK Osijek u rujnu 2020. godine s Nenadom Bjelicom sam dogovorio trogodišnji ugovor kojem je primarni cilj bio, govoreći isključivo o sportskom segmentu, podići klub na jednu višu razinu i mislim da smo velikim dijelom taj naum i ostvarili. Nadali smo se da ćemo u tom periodu ostvariti iskorak i na rezultatskom planu kroz osvajanje trofeja ili europsku jesen, a djelomično smo ga ostvarili kroz rekordne rezultate u prvenstvu i konkurentnost u utrci za naslov prvaka što nas mora činiti zadovoljnim. Sama činjenica da smo od povremenih bljeskova postali aktivni pretendent na oba domaća trofeja najbolje potvrđuje kontinuitet rasta. Osobno čvrsto vjerujem da ćemo se izvući iz rezultatske krize u kojoj smo se našli i da ćemo se uskoro vratiti na razinu na kojoj smo bili posljednje dvije sezone... Nenad Bjelica kao ključna osoba sportskog segmenta ima maksimalnu podršku Uprave NK Osijek da nastavi voditi ovaj projekt putem kojeg smo zacrtali i na kojem ćemo, čvrsto u to vjerujem, imati još mnoge uspješne trenutke. Na kraju želim naglasiti da prekid suradnje niti u jednom trenutku nije bio tema naših razgovora - poručio je prvi čovjek Bijelo-plavih u svome obraćanju javnosti.

Napokon je tako klupski predsjednik stao na kraj špekulacijama. Iako je to trebao to i ranije napraviti, poslati jasnu poruku i navijačima i svlačionici. Osim ako se i sam nije “lomio” oko odluke, a tvrdi kako nije. Ali, opet bolje ikad nego nikad. Ovo je Sakalju, inače, bilo prvi puta da se obratio javnosti još božićne poslanice.

Očiti kontraritam

Nenad Bjelica dobio je povjerenje podići momčad koja je u očitom kontraritmu, koja pet utakmica u nizu ne zna za pobjedu, koja tri utakmice za redom nije slavila u Gradskom vrtu. Imao je ranije u trenerskoj karijeri sličnih “crnih rupa”. Osim, naravno, u Dinamu, gdje nije imao niz bez pobjede dulji od dvije utakmice. Na klupi bečke Austrije u jednom trenutku vezao je sedam utakmica bez pobjede (pet poraza, dva remija) i tu je negativnu seriju je uspio izvući. Sa Spezijom je kasnije imao niz od sedam vezanih utakmica bez trijumfa (četiri poraza i tri remija), a kao trener Lecha vezao je pet utakmica bez pobjede (tri remija i dva poraza), no u tim sredinama nisu imali strpljenja i povjerenja nego je odmah uslijedio razlaz.

A Osijek se danas nalazi u teškom trenutku. Kako je sezona tek počela, pogled na ljestvicu ne bi još trebao biti zabrinjavajući, ali nije nimalo lijep. Zapravo je više neugodan. Jer, prošlo je puno vremena otkako su Bijelo-plavi posljednji puta bili bliže dnu nego vrhu. Osijek je nakon pet kola tek na bod udaljen od začelja kojeg drže Rijeka i Istra. Rijeka (u kojoj je “pala” trenerska glava) pritom ima utakmicu manje, a Istra je zasad jedinu pobjedu u sezoni ostvarila baš protiv Bijelo-plavih. Osijek sedam godina, još od sezone 2015./16., nije imao slabije prolazno vrijeme poslije pet odigranih kola. Tu sezonu, usred koje su mađarski vlasnici preuzeli klub koji je bio na izdisaju, i to u trenutku kada mu je izgledna perspektiva bila ili gašenje zbog milijunskih dugova ili ispadanje u niži rang s obzirom na bodovnu zalihu, Osijek je također otvorio s pet bodova u pet kola i ipak uspio nekako izvući. Završili su Bijelo-plavi tada na osmom mjestu prvenstvene ljestvice, dovoljno daleko od zone ispadanja, ali i daleko od mjesta koja vode u europske kvalifikacije.

Borbu za vrh je suvišno i spominjati jer zaostatak za Dinamom na kraju te sezone je iznosi 51 bod, “minus” u odnosu na Rijeku bio je 44, a Hajduk 27 bodova. Bila je to posljednja sezona u kojoj je klub iz Gradskog vrta ostao bez plasmana u Europu, koja je u svakoj idućoj imperativno nametnuta.

Teška serija

U odnosu na početak prošle sezone Osijek je osvojio osam bodova manje, uvjerljivo najviše u usporedbi sa svim prvoligašima. Hajduk zasad ima četiri manje, ali Hajduk je odigrao i dvije utakmice manje od bijelo-plavih. Potencijalno još veći problem jest što je dosadašnji učinak ostvaren s momčadima protiv kojih je Osijek na papiru bio uvjerljivi favorit ili “space shuttle”, kako je Bjelica slikovito uspoređivao razliku između Dinama i Osijeka, a da serija derbija tek slijedi. Doduše, Bijelo-plavima bi moglo možda pomoći što će Dinamo i Hajduk nekoliko dana prije utakmice s momčadi iz Gradskog vrta imati europske obveze. Osijek se tog “tereta” odavno riješio...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 06:11