MARKO MRKONJIC Cropix
POGUBNA ODLUKA

Umjesto odštete Bjelici, Osijek će platiti suludo skupu cijenu? U ovom maratonu ne može pobijediti...

Možda se Bjelica može kao trener Osijeka vratiti u "punu formu", ali to nije realno, rijetki su takvi primjeri
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 16. kolovoz 2022. 19:16

Sada je već jasno da se u Osijeku trči svojevrsni ultramaraton. U utrci imamo samo dva natjecatelja. Klub s jedne i Nenada Bjelicu s druge strane. Urka traje već tri mjeseca, a do formalnog će cilja stići tamo negdje u drugoj polovici svibnja. Tada završava prvenstvo, a i Bjeličin trogodišnji ugovor s Osijekom. Izdrži Bjelica do posljednjeg kola, znamo tko će biti pobjednik maratona. Bez obzira na kojem će mjestu Osijek završiti sezonu. Premda ni Bjelica tada neće imati razloga za slavlje.

S druge strane, Osijek kao klub trči utrku koja već koja ga već mjesecima iscrpljuje na sve moguće načine i u kojoj nikako ne može pobijediti. Problem je što mađarski vlasnici tog problema očito nisu svjesni, ili ih jednostavno nije briga, što je opet nespojivo s nekim tko u klub toliko godina ulaže veliki novac. Klub koji ima zdravu ambiciju ne bi se trebao voditi na takav način.

Nenada Bjelicu treba razumjeti. Ima unosan ugovor koji vrijedi još pregršt mjeseci. Mađari su ga potpisali prije dvije godine potpisali svojom voljom. I Bjelica se samo drži onog što je u njemu napisano i potpisano. Istina je da će zbog toga vjerojatno izgubiti puno od imidža koji je u Hrvatskoj četiri godine zidao jako pažljivo i s iznimnim rezultatima, ali nije ga očito previše briga za to. Takav je trenerski posao, ne može uvijek ići samo uzlaznom putanjom.

image
MARKO MRKONJIC Cropix

Nakon što mu istekne ugovor s Osijekom brzo će se ionako naći klubovi koji će ga htjeti imati na svojoj klupi. I neće to biti tamo nekakvi klubovi, nego dobre sredine, sa zdravom ambicijom, koje će ga dobro platiti nadajući se da će im kao trener donijeti dobre rezultate, sukladno neupitnoj trenerskoj kvalitetu koju posjeduje. Neće ih previše biti briga za ono što se događalo u Osijeku. Događale su se i puno gore stvari trenerima koji bi koji dan, tjedan ili koji mjesec kasnije svejedno potpisivali nove vrhunske ugovore. Nije li napokon jedan Jose Mourinho - godinama tituliran kao trenerski "The Special One" - iz svakog kluba iz kojeg je odlazio sa sobom nosio i nevjerojatne iznose dobivene za otpremninu? Govorimo o 70 ili 80 milijuna eura. I svejedno bi vrlo brzo dobio još unosniji posao. To je nogomet...

Osijek - međutim - kao da nije svjestan posljedica koje mogu nastati kada klub uđe u "potrošeni" odnos s trenerom, koji da stvar bude gora u klubu ima nevjerojatno velike ovlasti. I opet je klub bio taj koji mu ih je dao, čak i predložio. Vrijednost Osijeka kao kluba će se u tako nezdravom odnosu topiti iz dana u dan. Igrači koje imaju u svlačionici izgubit će jako puno tržišne vrijednosti. S obzirom na to da ih tamo ima više od 30, a i da su mnogi od njih Europi jako zanimljivi zbog potencijala koji imaju, s milijunskim vrijednostima, njihov pad tržišne vrijednosti višestruko bi nadmašio odštetu koju Osijek treba isplatiti Bjelici kako bi krenuo u potragu za novim trenerom. Koji bi te igrače opet osovio na noge.

Neće međutim Osijek sljedećih mjeseci izgubiti samo na vrijednosti igrača. Izgubit će dobar dio gledatelja na tribinama, jer one se s lošim rezultatima uvijek prazne. A Osijek u ovoj sezoni u sedam nastupa ima dvije pobjede, dva remija i tri poraza. U tendenciju dosta strmoglavog pada jer je u posljednji pet utakmica nanizao tri poraza i dva boda. Osijek već sada nije kandidat za osvajanje naslova prvaka, a najavljivanu jesen u Europi prosuo je na prvom koraku protiv slabašnih Kazahstanaca.

Osijek uz sve to gradi stadion i kamp. Ne bilo kakav stadion, nego moderan, europski, stadion koji će biti na ponos gradu i klubu. Na ponos cijeloj Hrvatskoj, koja takav stadion nema, kao što ni izbliza nema kamp kakav će biti na Pampasu. Neshvatljivo je da bi se svečano otvaranje stadione najavljeno za kraj godine, moglo dogoditi u tako lošem ozračju, s momčadi koja pruža igre drastično slabije od kvalitete koju posjeduje. Kome to treba? I nije li to suludo skupa cijena koju će klub platiti?

Naravno da Bjelica nije zaboravio raditi trenerski posao. Bjelica je i dalje jedan od najboljih hrvatskih trenera. Međutim, njegova priča u Osijeku očito se potrošila, kao što se potrošila svojevremeno Mourinhova u Real Madridu ili Chelseaju. Ili kao što se potrošila i Ancelottijeva u PSG-u. Možda se Bjelica može kao trener Osijeka vratiti u "punu formu", ali to nije realno, rijetki su takvi primjeri. Mađarski vlasnici nisu od jučer u nogometu i trebali bi znati da je pitanje trenera prevažno da bi se na njemu tjerao ikakav inat, a posebno tako poguban za klub.

Stoga očekujemo da će Mađari biti ti koji će povući potez i odustati od maratona kojeg trče s Bjelicom. U njemu oni - kako smo već i naglasili - ne mogu pobijediti. A mogu izgubiti jako, jako puno...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
09. svibanj 2024 19:59