Zoran Zekić

 GORAN MEHKEK Cropix
TREND POMLAĐIVANJA

Osijek je bitno pomladio kadar, Zekić nezadovoljan: ‘Nije nikako dobro da mladi moraju preuzeti glavnu rolu‘

‘Naravno da će dobivati priliku i dalje, ali nadam se da će dobivati priliku u boljim okolnostima‘
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 27. studeni 2023. 22:50

U nekoliko navrata od svoga povratka Zekić kazao je kako nije sretan što su mladi igrači ti koji moraju “čupati” momčad.

- Oni trebaju podršku iskusnijih igrača, kvalitetnijih igrača, da uđu u trenutku kada je dobro, a ne da oni to moraju čupati. Nažalost, kod nas je to trenutno obrnuto tako da zbog tog detalja nisam nimalo zadovoljan ni sretan. Naravno da će oni dobivati priliku i dalje, ali nadam se da će dobivati priliku u boljim okolnostima - kazao je. U sličnom tonu govorio je i nakon utakmice u Maksimiru u kojoj je zabio Matković, a zaigrao još jedan junior, odnedavno punoljetni Prekodravac.

Trend pomlađivanja

- I on je ušao odlično u utakmicu. To su detalji kojima se trebamo i moramo radovati, ali ja bih volio da se radujem detaljima i kod igrača koji bi trebali biti nositelji igre jer treba nam njihov impuls, zato i jesu tu. Nije nikako dobro da ovi mladi moraju preuzeti glavnu rolu. Ali na kraju, nije bitno kako se zoveš i koliko imaš godina nego možeš li ili ne možeš što se tiče želje, trke i kvalitete - kazao je trener Osijeka.

Inače, Osijek uz Goricu ima najstariji roster u HNL-u s prosječnom dobi od 25,3 godine. Međutim, u redovima Bijelo-plavih primjetan je trend podmlađivanja. Za razliku od prethodne dvije sezone kada su imali uvjerljivo najstariju svlačionicu u ligi, Bijelo-plavi su ove sezone jako blizu HNL prosjeka od 24,9 godina. Također dvojica najmlađih igrača koji su ove sezone dobila priliku u HNL-u su iz redova Bijelo-plavih. Najmlađi je Filip Živković koji je u seniorskom nogometu debitirao još proljetos (a postao je i najmlađi strijelac Osijeka u službenoj utakmici), a odmah iza njega po dobi je Anton Matković. Živkoviću se pišu 134 minute raspoređenih u pet utakmica (a ofenzivne kolone u tom je vremenu ukrasio i s jednom asistencijom), dok je Matković na travnjaku proveo 165 minuta ne računajući i sudačku nadoknadu vremena. Inače, njih dvojica su i jedini igrači rođeni 2006. godine koji su ove sezone dobili priliku u HNL-u.

Ove sezone priliku su također dobili odnedavno punoljetni Ante Barišić te Marin Prekodravac, obojica generacija 2005. Tek godinu dana stariji je Domagoj Bukvić koji je za seniorsku momčad debitirao tek proljetos, a već je jedan od ključnih igrača Bijelo-plavih. Štoviše, tadašnji trener Osijeka Borimir Perković bio je u čudu što su njegovi prethodnici ignorirali Bukvića.

- Nogomet vrlo često nije pravedan i pošten. Da je malo pravedniji Bukvić je do sada trebao imati 50 utakmica za najbolju momčad i vrijedio bi 10 milijuna eura. Uvjeravam vas to! Neki igrači od jučer više nisu u našoj svlačionici, a nisu baš zbog naših igrača iz Osijeka. Oni trebaju dobivati priliku. I zato sam uvjerenja da je Bukvić već do sada morao imati 40-50 utakmica. Ali on je bio zagušen kao i još neki igrači. I njima treba dati priliku. Gledam ih već mjesec i pol dana i čudim se kako je to moguće - pitao se Perković koji rezultatski nije napravio puno, ali je opet napravi puno time što je Bukvića “bacio u vatru”.

Osijekovi tinejdžeri u HNL-u ove sezone

Filip Živković (17) 4 nastupa44 minute

Anton Matković (17) 3 nastupa 92 minute

Marin Prekodravac (18) 2 nastupa 18 minuta

Ante Barišić (18) 1 nastup1 minuta

Domagoj Bukvić (19) 15 nastupa 1003 minute

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. srpanj 2024 01:39