Jose Boto

 Orange Pics Bv/Alamy/profimedia
NA ISTOKU STARE PRIČE

Osijek je dvaput izdao istog čovjeka, ali ne i navijači. Sad ‘faca‘ mora postati spasitelj

Mađarski vlasnici ispisali su grandioznu priču izgradnjom stadiona, ali su u sportskom smislu zakazali
Piše: Nikola PatkovićObjavljeno: 28. svibanj 2024. 15:46

Napokon kraj. Pobjedom u Varaždinu, kojom je Ivo Smoje i u drugoj utakmici kao trener prve momčadi ostao "mister 100 posto" i s čistom mrežom, Osijek je okončao turbulentnu sezonu.

Sezonu koja je u najvećoj mjeri trebala biti ispunjena ponosom i zadovoljstvom zbog preseljenja na novi stadion i kamp, kakav nema niti će u Hrvatskoj još dugo itko imati. Ima ona jedna pjesma koja kaže ‘‘na istoku stare priče, na zapadu ništa novo‘‘, no Opus Arena učinila je da u smislu nogometne infrastrukture možemo reći ‘‘na istoku nova priča, na zapadu ništa novo‘‘.

Dočekala je istočna Hrvatska da joj zapadna na nečemu zavidi. No, priča tu i završava, jer je u natjecateljskom smislu sve ostalo isto. Na zapadu se opet slavi, a istok je frustriran. Mađarski vlasnici i oni kojima su povjerili klub na upravljanje ispisali su grandioznu priču izgradnjom stadiona i kampa, za sve čestitke i pohvale, ali su u sportskom smislu - zakazali.

Sezona koja je zbog otvaranja Opusa trebala biti kulminacija osmogodišnje vladavine, vjerojatno i s nekim trofejem, pretvorila se u kaos i pokazala kao ogledalo nesnalaženja i lutanja u sportskoj politici. Doduše, počelo je krasno, no vrlo brzo na površinu su isplivale brojne manjkavosti igračkog kadra, posljedično i neki neobjašnjivi porazi na što se naslonila i potvrda da je Osijek odgovornima u HNS-u i sudačkoj organizaciji ‘‘zadnja rupa na svirali‘‘.

Ima i detalja zbog kojih u Osijeku mogu biti zadovoljni, a oni se odazivaju na imena Mierez, Nejašmić, Matković, Prekodravac i Jurišić

Ubrzo su smijenjeni Tomas i sportski direktor Kulešević, a onda je uprava povukla novi potez koji će sedam mjeseci kasnije još jednom potvrditi kako im desna na zna što radi lijeva. Jer, kako drugačije objasniti odluku da, nakon što su te drugi odbili, prvo na klupu vratiš Zorana Zekića i proglasiš ga "kamenom temeljcem", a onda mu tri mjeseca poslije na funkciju sportskog direktora dovedeš Josea Bota, facu u svom poslu, koji malo potom, eto, odlučuje maknuti Zekića, jer mu se - ne uklapa u viziju.

Nije, pri tome, čekao kraj sezone, već mu je jutro poslije trijumfa nad Rijekom i osiguranja plasmana u Europu brutalno poručio da je bivši. Uprava je to amenovala. Jer, u međuvremenu im je Boto postao "kamen temeljac", a Zekića su drugi puta "izdali". Navijači ga nisu zaboravili, skandirali su njegovo ime u Varaždinu, a i Smoje mu je zahvalio nakon utakmice.

Kod Portugalca nema emocija i njegova je odluka legitimna, ma koliko se s njom ne slagali. On je, s neupitnim referencama, u procesu stvaranja novog Osijeka, a vrlo brzo ćemo doznati što će to donijeti. Navijači u njemu vide spasitelja koji će posložiti ne samo sportski sektor, nego cijeli klub. U Osijeku, dakle, opet žive nada i vjera u bolje sutra. No, ima i detalja zbog kojih u Osijeku mogu biti zadovoljni, a oni se odazivaju na imena Mierez, Nejašmić, Matković, Prekodravac i Jurišić, koji su najveći dobitnici ove kaotične sezone. Hoćemo li ih sve i sljedeće sezone gledati na Opusu?

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. lipanj 2024 11:26