MARKO MRKONJIC Cropix
ŽESTOK ODGOVOR

Oštra reakcija! Iz Osijeka pozvali suce na sučeljavanje: ‘Prestanite nas činiti slijepima pored zdravih očiju‘

Slavonskom prvoligašu nije dobro sjela ocjena sudačke komisije njihove utakmice s Goricom
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 18. srpanj 2022. 19:44

Ne stišava se bura nakon prvog kola SuperSport HNL-a. Utakmica Osijeka i Gorice u kojoj je domaćin slavio s 2:1 na Gradskom vrtu je izazvala pravi mali rat među tim klubovima. Najprije je predsjednik Gorice Nenad Črnko kritizirao ‘pritisak na suce Nenada Bjelice‘, onda se oglasio i prozvani trener Osijeka, pa je suđenje ocijenila sudačka komisija, a sada i sami slavonski prvoligaš. Iz Osijeka traže jednak tretman za sve, a njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Nogometni klub Osijek ovim putem izražava nezadovoljstvo tumačenjem i interpretacijom Komisije nogometnih sudaca HNS-a koja je za situaciju iz 71. minute utakmice između NK Osijek i HNK Gorica zaključila: “Incident u kaznenom prostoru NK Gorice nije prekršaj prema pravilima nogometne igre (PNI). Vrlo dobro pozicionirani sudac u terenu za igru ispravno je procijenio da ne postoji prekršaj braniča Gorice. Nažalost, nakon intervencije VAR suca i OFR pregleda snimke promijenio je svoju odluku i neispravno dodijelio kazneni udarac. Analizom incidenta, slijedeći smjernice PNI-e, razvidno je da napadač rukama “nedozvoljeno“ drži braniča, okreće se za igranom loptom i zapinje za ispruženu nogu braniča. Razmatrajući da je napadač inicirao kontakt, da je kontakt jasno laganog intenziteta, KNS HNS-a ovaj izazov ne smatra dostatnim za dodjelu “najstrože kazne“. KNS HNS-a intervenciju VAR suca smatra neispravnom, potpuno suprotnom primjeni VAR protokola”.

Neravnopravan tretman u javnom prostoru

Svjesni smo uloge gospodina Bruna Marića i Komisije nogometnih sudaca kao i brojnih pritisaka s kojima su suočeni, ali jasno i nedvosmisleno želimo poručiti da nećemo dozvoliti neravnopravan tretman kojeg prema našem klubu navedeni imaju u javnom prostoru. Ostat ćemo dosljedni pa kao i do sada nećemo na razini kluba komentirati odluke sudaca na terenu, ali ne možemo još jednom prešutjeti ponižavajuća tumačenja i interpretacije prema NK Osijek, a kojima se želi diskreditirati rezultat ostvaren na travnjaku. I prošle sezone smo se nerijetko čudili načinu na koji se u javnom prostoru, od strane Komisije nogometnih sudaca HNS-a, komentiraju i interpretiraju odluke u korist ili na štetu nekog kluba, a isto će se, sudeći po posljednjoj “interpretaciji” očito nastaviti i u aktualnoj sezoni.

Jasno povlačenje i udarac po nozi

Na “interpretaciju” sporne situacije kod dosuđenog kaznenog udarca možemo samo poručiti da nas Komisija nogometnih sudaca HNS-a prestane činiti slijepima pored zdravih očiju, a ovim putem ih pozivamo i na javno sučeljavanje na kojem će hrvatskoj nogometnoj javnosti detaljno obrazložiti i pokazati kako to naš napadač rukama “nedozvoljeno” drži braniča i zapinje za ispruženu nogu suparničkog braniča, kojom nota bene suparnički branič nije igrao loptom već je sapleo našeg napadača (što možete vidjeti na fotografijama u nastavku) u trenutku kada je bio u stopostotnoj prilici za postizanje pogotka, odnosno zašto potpuno ignoriraju povlačenje našeg igrača jasno vidljivog na fotografiji u nastavku.

Također, ovim putem još jednom pozivamo povjerenika za suce gospodina Brunu Marića i Komisiju nogometnih sudaca HNS-a na ravnopravan tretman prema svim akterima hrvatskog nogometa i ponašanje koje će pratiti kvalitetu koju igrači/klubovi pokazuju na travnjaku, a ne da jedina konstanta bude njihova slobodna volja u interpretaciji pojedinih događaja na travnjaku", poručili su iz Osijeka.

Linker
03. prosinac 2023 15:36