Valdas Dambrauskas

 MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix
LEGENDA BIJELIH ZA SN

‘Razočaran sam, pa Hajduk nije po golu zapucao! Žalosno je kakva je Dambrauskasova taktika...‘

‘U takvoj utakmici moraš riskirati. Jednostavno moraš napasti, nema druge‘, priča Vujović
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 05. travanj 2022. 09:45

Hajduk je još jedan derbi odigrao loše, u još jednom sudaru s izravnim konkurentom u utci za naslovom momčad Valdasa Dambrauskasa izgledala je - nikako. U redu, nije Majstor s mora poražen, ali s ovakvom igrom ne može se do titule, koja sada djeluje kao posve nedostižan doseg. Zašto je Hajduk opet zakazao u jednom derbiju? Je li mu osječki derbi presudio bijelim nadama u borbi za naslovom, zašto Valdas Dambrauskas nije ispunio obećanje da će u Osijeku napasti, riskirati? Jer znao je da mu igraju samo tri boda...

- Eto, baš sam u depresiji nakon utakmice Hajduka u Osijeku - kazao nam je za početak Zlatko Vujović, nekdašnji veliki igrač Majstora s mora

Kad govori o derbiju, kaže...

- Vidio sam derbi kao svi navijači Hajduka i normalni ljudi. Znači, blizu si vrhu, ta utakmica ti je krucijalna, pobjeda donosi ostanak u trci za titulom. U takvoj utakmici moraš riskirati, tražiti pobjedu. Jednostavno moraš napasti, nema druge. A Hajduk je odigrao utakmicu u kojoj nije zapucao po golu!?

Veli da je zaista tužan zbog takve igre Hajduka.

- Stvarno sam razočaran. Ma, nije niti Osijek ništa odigrao. O suđenju i jedanaestercima ne bih govorio. Bitan je tu Hajduk. To mu je bila zadnja prilika da se pribiži vrhu i ostane u utrci za naslovom. Onda je logično da je morao mnogo toga više napraviti. Mnogo igrača Hajduka je podbacilo. Protiv jačih momčadi Hajduk jednostavno ne pruža ništa. Ne mogu kazati da se nisu borili, ali sve je to bilo onako, sitno.

image
MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix

Dobro, što misli zašto se Dambrasukas odlučio ta takvu taktiku, a najavio je da će napasti Osijek?

- To je žalosno. Neću sad previše o treneru, ali mnogo toga mu se može zamjeriti. Ako je već kazao da će napasti, onda je to trebao i napraviti. Jedno je govorio, a drugo je napravio. Ne razumijem, kad je bilo jasno da samo pobjeda igra. A ponavljam, nevjerojatno jest da Hajduk nije zapucao prema golu. Neshvatljivo je to, neshvatljivo.

Pitali smo ga zašto se Livaja zagasio u Gradskom vrtu?

- Neka se drugi igrači zamisle, a ne Livaja! Ne možemo svaku utakmicu gledati kroz prizmu je li Livaja postigao gol ili nije. Pogledajte te duge lopte koje su slavi Hajdukovi stoperi. To je meni za ubiti se! Niti Livaja niti Kalinić nisu dobili niti jednu dobru loptu. Te duge lopte su bacanje u bunar. Tako se skida odgovornost s sebe, nabiješ loptu prema naprijed, pa se možda nešto dogodi. A neće se dogoditi ništa. Hajduk ne može tako igrati. Igra nije obećavajuća, treba se dobro promisliti, jer očigledno ovako više ne ide - zaključio je Zlatko Vujović

A što na događaje u Gradskom vrtu veli još jedan nekdašnji veliki igrač Hajduka Iko Buljan?

- Hajduk je ovim neodlučenim rezultatom vjerojatno izgubio šanse da se priključi borbi za titulom. Nisam zadovoljan kako je Dambrauskasova momčad igrala, zapravo mogu kazati da sam razočaran. Hajduk jednostavno nije igrao dobro - kazao nam je Buljan

Četiri derbija u nizu Hajduk se nije uspio nametnuti, napadati i preuzeli rizik. U prosincu je Hajduk odigrao sličnu ovakvu nulu s Osijekom na Poljudu, Rijeka ga je potom krajem veljače razbila s 1:3, desetak dana kasnije došla je nula s Dinamom, da bi se niz loših derbija jučer nastavio u Gradskom vrtu. Zašto Hajduk ne riskira u derbjima, zašto ne napadne, čega se plaši? Ili možda ne može napasti glavne konkurente?

- Uvijek su na terenu dvije momčadi. Ne može si jedna momčad dati zadatak da napadne, ovisi i o drugoj momčadi. Ne bih želio ulaziti u dublju analizu je li Dambrauskas pogriješio ili nije. Trener može najbolje pripremiti momčad, ali sve se događa onog trenutka kad igrači izađu na travnjak. Ako nisu dovoljno motivirani, ako trkom, znanjem, sposobnošću ne stvore nadmoć i prilike, onda od svega ništa.

Buljan zaključuje...

- Ne znam zašto je Hajduk tako nemoćno djelovao u Osijeku. Jer nije imao ozbiljnijih prilika, a znao je koliko mu je bitna ta utakmica, koliko mu pobjeda donosi. Zaista mi je za takvu igru teško pronaći neko objašnjenje, Hajduk sigurno može igrati dosta bolje. Ali baš su zakazali u Osijeku, u derbiju koji je za njih bio iznimno važan. Na takvim utakmicama se jednostavno mora 'ginuti' na terenu, a to nismo vidjeli.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. svibanj 2024 22:05