Ivan Prtajin

 UWE ANSPACH Dpa Picture-alliance Via Afp
U RAZGOVORU ZA SN

Hrvat prošao muku, a onda zablistao: ‘Ništa me nije moglo zaustaviti! Hajduk? Ne želim soliti pamet bilo kome‘

Njegova je karijera, godinama neizvjesna, prepuna iskušenja, ali na kraju i puna uspjeha i sreće
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 06. svibanj 2024. 21:33

O Ivanu Prtajinu (27) hrvatska javnost ne zna gotovo ništa. Što je samo dokaz koliko postoji neispričanih, a sjajnih sportskih priča. Prtajinova je nogometna karijera, godinama neizvjesna, prepuna teških iskušenja, ali na kraju i puna uspjeha i sreće.

Ivan Prtajin već je s 15 godina napustio Arbanase iz Zadra tražeći u zagrebačkoj Trešnjevci komadić svog nogometnog kruha. Tamo su ga zapazili treneri u Zagrebovoj školi, te ga doveli u svoju kadetsku momčad. Mladi centarfor s 18 je već bio u Italiji, potpisao je Udinese U19 i tražio priliku kroz Primaveru.

Iz Olimpije u 3. ligu

Zabio je Prtajin u 45 utakmice Primavere 21 gol, što je bio odličan učinak. Dovoljno dobar da ispuni svoj životni san i potpiše za Hajduk. Debitirao je i za prvu momčad, 26. svibnja 2017. kada je ušao u posljednjoj minuti na gostovanju u Koprivnici. Joan Carrillo na kraju je i s tom minutom bio jedini koji mu je dao šansu na Poljudu. Igrao je u međuvremenu za Hajduk II, u 25 nastupa u Drugoj ligi zabio je 8 golova, ali često je bio na klupi, lako se dalo zaključiti da mu u Hajduku nisu previše vjerovali.

Prepun vjere u sebe, Prtajin je krenuo dalje - Dugopolje, pa Roda (2. Nizozemska liga), da bi se skrasio u švicarskom drugoligašu Schaffhausenu. Tamo je u 56 utakmica zabio 25 golova. Dovoljno da se s 25 godina napokon domogne prvoligaškog kluba - Olimpije. U Ljubljanu je stigao u polusezoni 2022., odigrao 18 utakmica, zabio 4 gola i odlučio se za Njemačku. Nije to bila laka odluka, Wehen Wiesbaden je bio trećeligaš...

- Svejedno nisam puno dvojio, jer sam se s mnogo strana uvjerio da je Wehen vrlo ambiciozan klub, te da će se boriti za Bundesligu 2. Za mene je Bundesliga 2 bila golemi izazov, te sam vidio priliku da tako uđem u nju. Imao sam 25 godina, puno sam klubova promijenio, znao sam da trebam zdravu i ambicioznu sredinu - priča nam Ivan Prtajin, koji u tom trenutku nije mogao znati koliko je pogodio s odabirom Wiesbadena.

Zablistao je napokon Prtajin u punom sjajnu igrajući Bundesligu 3. Sezonu je završio sa 17 golova i 10 asistencija. U kvalifikacijama za Bundesligu 2 u dvije utakmice protiv Arminije Bielefeld zabio je gol kojem je pridodao i 2 asistencije. Bio je junak Wiesbadena, s kojim je odmah potpisao novi, trogodišnji ugovor.

- Imao sam i tada prvoligaških ponuda, ali Wiesbaden je bio moj jedini pravi izbor. Dobar klub i napokon Bundesliga 2.

U njoj se stasiti napadač iz Vrane pokraj Pakoštana od prvog kola sjajno snašao. Zabio je na startu u remiju (1:1) protiv Magdeburga, zabio je ukupno 13 prvenstvenih golova ove sezone (15 ukupno) i dijeli osmo mjesto na ljestvici strijelaca. Prtajinovi golovi ipak imaju nešto drugačiju vrijednost zato što je kompletan Wehen zabio samo 35 golova. Svaki treći gol je njegov. Međutim, Wehen se zbog premalog broja golova spustio na 16. mjesto (od 18 klubova) te se grčevito bori za ostanak u ligi.

- Bundesliga 2 je iznimno izjednačena, rekao bih da su svi u 20 do 30 posto razlike. Zato nema pravog favorita niti u jednoj utakmici. I liga je vrlo, vrlo jaka. Nama je o borbi za ostanak svaki bod strahovito bitan.

Čitamo i da je Bundesliga 2 nevjerojatno gledana.

- Kažu da smo u dva kola bili prosječno najgledanija liga na svijetu. Kako god, stadioni su krcati, atmosfera na utakmicama fantastična. Prije dva kola gostovali smo u Kaiserslauternu, a na tribinama više od 42 tisuće gledatelja. Luda je to liga, kad vidiš stadione na kojima igraš pomisliš kako bolje od toga ne možeš. Doista uživam.

Idemo malo o vama. Njemački vas mediji jako hvale. Kažu da “ginete” na svakoj utakmici, frapirani su vašom trkom, a hvale silinu i tehniku?

- Znam da sam vrlo jak, a kako sam i visok (189) volim prave duele i mušku igru. I tehnički sam dobar, potkovan što bi se kod nas reklo, volim igrati nogomet, volim kombinatoriku. Imam podjednako dobre obje noge, igru glavom. Nijemci to cijene, to što znam igrati nogomet, a fizički im pariram ili sam bolji od njihovih, jer mogu puno trčati i nema duela kojeg bih se bojao.

Sada samo borba za ostanak

Pitamo se gdje ste bili do 25.? Kako kod nas niste bili prepoznati?

- Nikad nisam sumnjao u sebe, ali baš ni sekunde. Bio sam siguran da nije do mene, iako sam i ja donosio neke krive odluke. Bilo je trenera koji mi nikako nisu htjeli dati šansu, bilo ih je koji su me podcjenjivali, ali ništa me nije moglo zaustaviti, znao sam da ću doći na svoje. Bilo bi bolje da se otvorilo s 22, ali dobro je i sad. Imam puno toga još pred sobom.

Koliko vas boli to što niste prošli u Hajduku?

- Ne želim soliti pamet bilo kome, to je nogomet, takve se stvari događaju. Hajduk je moj klub, neizmjerno ga volim. Nema u meni gorčine i ljutnje, prema Hajduku toga nikad neće biti. U konačnici, sve su to bili izazovi i posrtanja koja te na kraju izgrade kao igrača i kao osobu.

Golovi koji ste zabili u Bundesligi 2 sada mame i dosta prvoligaških klubova u Njemačkoj?

- Potpisao sam ljetos novi ugovor, traje još dvije godine. Sada mi je samo ostanak u ligi u glavi, ne zanima me ništa drugo. Dok je Hajduk bio u utrci za naslov, to sam pratio u stopu, ali sad sam koncentriran samo na klub. Kako je Hajduku krenulo naopako, tako je i nama. I nama se prije četiri, pet kola činilo da smo osigurali ostanak. A što se nastavka karijere tiče, Wehen i ja ćemo sjesti kad prvenstvo završi, pa ćemo donijeti odluku koja će biti najbolja za sve. Wehen me je jako zadužio, to se ne zaboravlja. Znam da ponuda ima, ali o njima ćemo nakon sezone.

Vrana je rasadnik nogometnih talenata, pravi fenomen

Ivan Prtajin dolazi iz Vrane, sela koje nema ni 700 stanovnika. Međutim, tamo se sjajni igrači rađaju u serijama.

- Dinko Žutelija je još 1966. igrao za Hajduk. Ned Zelić je rodom iz Vrane, igrao je za Australiju. Zelić ima strašno talentiranog sina o kojem priča cijela Njemačka, trebali bi ga naši iz HNS-a brzo privesti. Ante Zurak je igrao u Zadru, Šibeniku dosta po inozemstvu... Lovre Rogić je sad u Sarajevu, bio je prošle sezone najbolje ocijenjeni golman lige. To je sa mnom pet prvoligaških igrača, a svi iz iste ulice. Vrana je rasadnik nogometnih talenata, pravi fenomen. Iz Vrane je i mama od Mateja Mamića koji sad igra u Sesvetama. Jako dobar bek...

Wehen upao u još veće probleme

Wehen našeg Ivana Prtajina izgubio (0:1) je u nedjelju domaću utakmicu protiv vodećeg Holstein Kiela te tako upao u još veće probleme. Wehen je i dalje na 16. mjestu koje vodi u razigravanje za ostanak u ligi, ali Hansa Rostock na 17. mjestu ima samo bod manje. Braunschweig na 15. mjestu, koje jamči ostanak, ima tri boda više od Wehena. Do kraja sezone ostala su još dva kola.

Linker
06. svibanj 2024 21:33