IVAN PERIC Cropix
SAČUVALI MREŽU NETAKNUTOM

VIDEO: Osijek stigao do slavlja nakon ispadanja iz Europe, Caktaš zabio 100. gol u HNL-u

Imali su Bijelo-plavi priliku zabiti i iz kaznenog udarca, ali Gržan nije bio precizan
Piše: Gradimir Đukarić/SNObjavljeno: 20. kolovoz 2023. 23:06

OSIJEK - GORICA 1:0 (Caktaš 29‘)

OSIJEK: Malenica, Gržan, Evangelou (od 79. Bralić), Mkrtchyan, Guedes (od 46. Drambajev), Nejašmić (od 46. Pušić), Brlek?(od 69. Jugović), Caktaš⚽?, Bukvić, Lovrić (od 69. Hiroš), Mierez
GORICA: Banić, Krizmanić, Maloča, Štiglec, Raspopović, Soldo (od 57. Mrzljak), Pršir (od 81. Matavž), Mitrović (od 79. Munksgaard), Ndockyt, Majstorović (od 57. Blummel), Vujnović (od 58. Jurić)

OSIJEK - Opus Arena. Gledatelja: 6.677. Sudac: Ante Čulina (Zagreb)

Pogodak Caktaša pogledajte OVDJE.


Umor nakon europskog nastupa ostavio je traga, ali srećom po Bijelo-plave ne i posljedice. Osijek se protiv Gorice vratio prvenstvenim pobjedama nakon što je prolog vikenda u Puli prosuo tri boda. Priča večeri ipak je Mijo Caktaš koji je i službeno ušao u krug legendi HNL-a. Napadač Osijeka ušao je u birano društvo, postao je tek šesti igrač u "klubu 100" - uz Vugrineca, Cvitanovića, Krstanovića, Popovića i Mumleka - sa trocifrenim brojem prvenstvenih golova.

image
SOFASCORE ZA SN

Caktaš je ubojit kao u najboljim danima, čak ih je i nadmašio. I četvrtu prvenstvenu utakmicu ove sezone upisao se u strijelce, a šesti ovosezonski pogodak kojim se opet odvojio na ljestvici najboljih strijelaca lige osigurao mu je mjesto u golgeterskoj eliti.

image
IVAN PERIC Cropix

Tomas u odnosu na europsku utakmicu otprije tri večeri nije mijenjao skoro pa ništa s desnim bekom Guedesom na mjestu lijevog beka, tek je umjesto Barišića koji je u međuvremenu potpisao za Basel uskočio Evangelou, dok je Sopić ponovio identičnih 11 iz prošle utakmice protiv Dinama koju je Gorica, doduše, odigrala još prije dva tjedna.

Nisu dobro bijelo-plavi ušli u utakmicu, utakmica protiv Adana Demirspora očito ih je potrošila, i fizički i psihički. Ispala je obrana Osijeka već u prvoj minuti, Ndockyt je izbacio Majstorovića, no krilni napadač Gorice se odlučio na ubačaj umjesto na šut na što je Malenica bio spreman. Trebalo je vremena dok domaćini nisu uhvatili radnu temperaturu, a onda je krenulo. Čekalo se desetak minuta na konkretniju prijetnju bijelo-plavih, a ona je uslijedila nakon šuta s dvadesetak metara Mije Caktaša, budnost Banića dalekometnim udarcem iskušao je i Nejašmić, a onda je Mierez pokušao glavom.

Caktaš je u 24. gorici kreirao najbolju šansu doslovno iz ničega, pokušao je dodati Mkrtčjanu, no njegovo je dodavanje presjekao Ndockyt. Srećom po domaćina pa se nije najbolje snašao i Malenica je stigao na vrijeme intervenirati. Pogreške u opasnoj zoni i kriva dodavanja ove su sezone već previše puta skupo koštali Osijek, a takav poklon nije iskoristio Ndockyt. Bijelo-plavi su ipak imali najbolju priliku. Udarac Miereza u 26. minuti Maloča je zaustavio rukom, sudac Čulina je nakon asistencije VAR-a, odnosno pregledavanja snimke dosudio kazneni udarac. Gržan je, međutim, otpucao nonšalantno, loše u toj mjeri da lopta nije čak išla niti u okvir vrata.

image
IVAN PERIC Cropix

Taman kada se činilo kako je Osijek riješio rak-ranu iz prethodnih sezona, jer Gržan je ove sezone iskoristio oba kaznena udarca koja je otpucao u Europi, opet je Tomas dobio novi razlog za glavobolju. Srećom po Bijelo-plave, taj im se promašaj nije obio o glavu. Štoviše, bio je uvertira ispisivanju povijesti, Jer samo minutu kasnije Caktaš je ušao u klub 100 i ušao u krug golgeterskih legendi lige. Taj pogodak iz 30. minute pokazat će se kasnije i presudnim.

Osijek je vodio, ali i dalje je puno toga davao gostima, zadnja linija je i dalje sve samo ne sigurna i uvjerljiva pa je i zaboravila na Mitrovića koji je bio u idealnoj situaciji da brzo vrati utakmicu u rezultatski egal.

Nastavak nije bio ni izbliza uzbudljiv. Domaćini su imali bitno veći posjed, ali nesavršenosti u Osijekovoj igri, a to se prije svega odnosi na pogrešna dodavanja na svojoj polovini terena, i dalje su dolazili do izražaja. Gorica, za razliku od nekih drugih momčadi, te poklone nije kaznila. A kako je utakmica odmicala, umor, kao posljedica nedavnog europskog nastupa, sve više je stizao Tomasove nogometaše koji su sve češće griješili. U zadnjim sekundama sudačke nadoknade Krizmanić je mogao šokirati solidno ispunjene tribine, ali je njegov udarac glavom prošao uz vratnicu.

image
IVAN PERIC Cropix

Opus Arena je najmoderniji stadion u Hrvatskoj, po svemu daleko iznad standarda HNL-a, ali i dalje sve nije sjelo na svoje mjesto. Naime, i drugu utakmicu zaredom izbili su osigurači, na sekundu-dvije ugasili su se reflektori, a semafor i razglas zbog tog nestanka struje bili su izvan funkcije na dulje vrijeme. Trebat će očito vremena da se sve uhoda i profunkcionira onako kako i treba.

ZAVRŠILA JE UTAKMICA

90+5. Došli su svi sada u kazneni prostor Osijeka, Mrzljak je ubacio, ali Krizmanić je pucao pored gola.

90. Igrat će se pet minuta sudačke nadoknade.

88. Iz teške pozicije Jurić je pucao glavom, preko gola.

81. ⇔Ne može Pršir nastaviti susret, ušao je umjesto njega Matavž.

79. ⇔ Bralić je ušao umjesto Evangeloua, a Munksgaard umjesto Mitrovića kod Gorice.

73. Evo i dobrih vijesti, VAR sustav ponovno je u funkciji.

72. ⚠ Neće pa neće Ramona Miereza. Našao se na petercu nakon što je Pušić izveo korner, ali pucao je pored gola.

69. ⇔ Nove izmjene kod Osijeka. Umjesto Lovrića ušao je Hiroš, a Jugović će na teren umjesto Brleka.

65. VAR sustav i dalje je izvan funkcije nakon što je nakratko nestala struja na stadionu.

62. Nakon kombinacije Gržana i Miereza, lopta je došla do Lovrića koji se na kraju spotaknuo i nije uspio ugroziti Banića.

57. ⇔Trostruku izmjenu napravio je Željko Sopić. Ušli su Blummel, Jurić i Mrzljak umjesto Solde, Majstorovića i Vujnovića.

55. Nakon što su Osječani dugo pripremali akciju, lopta je došla do Gržana koji gađa visoko preko gola.

image
IVAN PERIC Cropix

53. Ponovno je nestalo struje na Opus Areni. Dogodilo se to i protiv Adane Demirspor, ponovilo se i sada.

49. ⚠ Krasna prilika za Goricu, stigao je centaršut s desne strane, ali nije Ndockyt zahvatio loptu.

46. ?Nastavlja se susret na Opus Areni. Osijek ima prednost iz prvog poluvremena. Stjepan Tomas napravio je dvostruku izmjenu - ušli su Pušić i Drambajev umjesto Guedesa i Nejašmića.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

45+2. Gađao je Lovrić iz slobodnog udarca, ali otišlo je to daleko od gola.

45. Igrat će se još dvije minute sudačke nadoknade.

41. Krasno je prošao Ndockyt kroz sredinu, odložio je za Vujnovića kojemu je pobjegla lopta, a Guedes je to izbacio iz igre za svaki slučaj.

35. ⚠ Malenica je zaustavio pokušaj Mitrovića koji je iz mrtvog kuta pucao nakon ubačaja Majstorovića.

29. ⚽GOOOOL!

Caktaš je okrunio akciju pogotkom glavom nakon ubačaja Bukvića i stigao do 100. gola u HNL-u.

28. Šime Gržan loše je izveo kazneni udarac i puknuo loptu pored gola. Nije najbolje zahvatio loptu i nema promjene rezultata.

26. Pregledavao se potencijalni jedanaesterac za Osijek. Maloča je dirao loptu rukom u kaznenom prostoru nakon udarca Miereza. Je li to dovoljno za najstrožu kaznu? Čulina je odlučio da jest.

image
IVAN PERIC Cropix

24. Sve je na pladnju imao Ndockyt nakon što je presjekao jedno dodavanje. Sjurio se prema Malenici, ali si je dao snažan 'for' i stigoa je prije njega do lopte vratar Osijeka. Ostaje 0:0.

22. Dugo je trajao napad Osijeka, kuhali su dugo svoju akciju, a na kraju je lopta došla do Miereza koji glavom puca tik pored vrata.

19. ⚠ Prvi udarac u okvir Goričinog gola - Nejašmić je potegnuo iz daljine, ali Banić je bio spreman.

17. Ponovno je opasno po desnoj strani Goričina napada. Majstorović je osvojio puno prostora, tražio je Mitrovića, ali on ga nije pratio.

11. Raspopović je pao u kaznenom prostoru Osijeka, tražili su gosti jedanaesterac, ali Čulina se nije oglasio.

10. S nekih tridesetak metara Kristijan Lovrić opalio je silovito, ali nije uspio bivši igrač Gorice savladati Banića. Njegov pokušaj otišao je pored desne vratnice.

9. ⚠ Majstorović je poslao oštru prizemnu loptu na peterac, Vujnović se našao na njoj, ali nije bio precizan te je pucao pored gola.

7. Jedna zanimljivost sa današnjeg susreta, Osijek je najbolji napad lige s 14 pogodaka dok je s druge strane Gorica najbolja obrana lige s samo jednim primljenim pogotkom, onim od Varaždina u 1. kolu

4. Kombinirali su Pršir i Mitrović, ali je njihov napad prekinut zbog prekršaja u napadu nad Brlekom.

1. ? Počela je utakmica na Opus Areni.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 03:28