Igrač utakmice i dvostruki strijelac Kristian Fućak

 Tomislav Krišto/Cropix
OŽIVJELI NADU U SPAS

VIDEO: Velika pobjeda Gorice u borbi za ostanak, Osječanima dva gola zabio njihov igrač na posudbi

Momčad Željka Sopića šokirala je "bijelo-plave" u deset minute, a oba pogotka djelo su Kristijana Fućka
Piše: Toni RoićObjavljeno: 08. travanj 2023. 17:07

GORICA - OSIJEK 2:0 (Fućak 73., 83.)

Velika Gorica, Gradski stadion. Gledatelja: 1349.

Sudac: Patrik Kolarić (Čakovec) 7. Pomoćnici: Sanja Rođak-Karšić i Kečkiš. Četvrti sudac: Turčin. VAR: Bebek. AVAR: Pejić. Delegat: Posavec.

GORICA (4-2-3-1): Banić 6,5 - Tomečak 6,5, Steenvoorden 7, Bralić 7, Štiglec 6,5 - Pršir 7, Mrzljak - (od 18. Raspopović 6,5, od 89. Suk -) - Ndockyt 6 (od 46. Majstorović 6), Fruk 6 (od 66. Vujnović -), Mitrović 6,5 - Fućak 8 (od 89. Krizmanić -).

Trener: Željko Sopić 7

OSIJEK (4-2-3-1): Malenica 5,5 - Omerović 5,5, Barišić 5,5, Žaper 5,5, Jurčević 5 (od 80. Bukvić -) - Nejašmić 5,5 (od 80. Topčagić -), Jugović 5,5 - Fiolić 5, Caktaš 5 (od 66. Špoljarić -), Lovrić 5,5 (od 72. Leovac -) - Mierez 5,5.

Trener: Borimir Perković 5,5

Žuti kartoni: Lovrić (68., preoštar start). Bralić (86., preoštar start), Špoljarić (90.+2, preoštar start).

Igrač utakmice: Kristian Fućak.

Golove pogledajte OVDJE.


Posuđeni igrač iz Osijeka, Kristian Fućak, presudio je Osijeku u Velikoj Gorici. Njegova dva pogotka u zadnjoj četvrtini dvoboja donijela su Gorici četvrtu ligašku pobjedu u sezoni, čime je oživljena nada u spas prvoligaškog statusa i dostizanje devetoplasiranog Šibenika, koji je sljedećeg petka i sljedeći suparnik kluba iz Turopolja.

Loše i nezanimljivo prvo poluvrijeme odigrali su Gorica i Osijek, koji su se po već tradicionalnom turopoljskom vjetru uglavnom natjecali u pogreškama. Tri ili četiri progresivna dodavanja bila su prava rijetkost, a vratari skoro da i nisu imali posla. Dobro je primijetio kolega Ramić Kovačić s Hrvatskog radija da su bijeli i crni dresovi sugerirali šahovsku partiju, a kad se već spominje ta čudesna misaona igra, onda bi se moglo reći da je u pozicijskoj partiji blokirana bila središnjica, pa je sve naginjalo remiju.

Nogometnim rječnikom, oba trenera su visoko podigla zadnju liniju, te suzili manevarski prostor u kojem je bilo svih 20 igrača, a nitko nije bio slobodan da bi individualno nešto konkretno iskreirao. U kombinaciji s premalo kretanja bez lopte, to je donijelo niz krivih dodavanja i 45 minuta za zaborav.

image

Fućak i Žaper

Tomislav Krišto/Cropix

Može se tek izdvojiti situacija iz 2. minute kada je Kristijan Lovrić ušao slijeva do peterca Gorice, ali mu je u udarac ušao vratar Ivan Banić i spriječio opasnost. Imao je Osijek i obećavajuću gužvu u šesnaestercu u 34. minuti, ali udarce Caktaša i Miereza uspješno su izblokirali velikogorički braniči.

Domaći su odnijeli primat u pet kornera koliko su izveli, ali visoki blok Osječana svaki put je izbio loptu. Imao je u 36. minuti Josip Mitrović dobar ubačaj s lijeve strane, ali vratar Malenica pravovremeno je istrčao i uhvatio loptu ispred natrčalog Kristijana Fućka. Gorica je od 18. minute ostala bez kapetana Filipa Mrzljaka, koji se ozlijedio, pa ga je morao zamijeniti Momčilo Raspopović.

image

Ndockyt i Jugović

Tomislav Krišto/Cropix

Drugo poluvrijeme nije donijelo značajniju promjenu u kompoziciji igre, koju je dosta ometao i sve jači vjetar, ali očitija je bila želja Velikogoričana da na bilo koji način dođu do vodećeg pogotka. Blizu njemu bilki su u 57. minuti kada Pršir izvodi korner s lijeve strane, najviši u skoku je Matthew Steenvoorden, ali lopta odlazi zamalo pokraj grede. Najbolju šansu Osijeka nije iskoristio bivši igrač Gorice Lovrić, koji se u 70. minuti konačno izborio za čisti udarac sa 14 metara, ali lopta je završila visoko preko vrata. Za kaznu ga je trener Perković izvadio iz igre, ali ubrzo je stigla i mnogo veća jer je na semaforu zasvijetlilo 1:0.

Bila je to duga akcija koja je započela istrčavanjem vratara domaćih Banića, koji je ispucao dugu loptu, koju Mitrović gura za Fućka. On dugim korakom prelazi čuvara i onda desnicom puca sa 25 metara, lopta malo dira Žapera i postaje nedohvatljiva za vratara Malenicu. Ulogu u tom golu imao je čak i sudac Kolarić, koji je pravilno pustio prednost kada je bio prekršaj na Fućku.

image

Navijači Osijeka izvrijeđali su svoje igrače

Tomislav Krišto/Cropix

Vodstvo je dalo dodatnu snagu domaćima da nastave napadati i nova nagrada stiže u 83. minuti kada nakon udarca Jurice Pršira vratar Malenica odbija loptu, a Fućak se spretno došuljao i prvi došao do nje, te je iz blizine usmjerio u mrežu. Gorica je nakon tri poraza prvi put ove sezone svladala Osijek i na najbolji način započela četvrtu četvrtinu prvenstva u kojem traži bijeg s posljednjeg mjesta. Trećeplasirani Osječani su pak nastavili s razočaravajućim partijama s kojima su uvelike doveli pod znak pitanja plasman u pretkolo Konferencijske lige.


PRIJENOS UŽIVO:

90+5. Završila je utakmica u Velikoj Gorici. Domaćin je došao do vrijednih bodova, a Osijek u devetoj uzastopnoj ligaškoj utakmici ostao bez pobjede.

90. - Igrat će se još četiri minute sudačke nadoknade.

89. - Dvostruki sudac Fućak izašao je uz ovacije domaće publike, a zamijenio ga je Krizmanić. Suk je ušao umjesto Raspopovića.

86. - Bralić dobiva žuti karton.

85. Kohorta skandira "igrajte pič**ce" i "skidajte dresove"

83. - GORICA POVEĆAVA VODSTVO! Pršir je tukao sa 16 metara, Malenica je obranio, ali se lopta odbija do Fućaka koji hladno posprema loptu u mrežu.

80. - Dvostruka zamjena u redovima Osijeka. Bukvić i Topčagić su ušli umjesto Nejašmića i Jurčevića.

73. - GOOOOOOOL! Gorica je povela! Fućak, inače Osijekov igrač na posudbi u Gorici, pucao je s 25 metara, a lopta je na putu do gola pogodila Žapera i odbila se u mrežu gostiju. Bio je ovo prvi udarac Gorice u okvir gola na utakmici.

72. - Čini se da Borimiru Perkoviću nije najbolje "sjeo" Lovrićev promašaj, budući da je upravo njega izvadio iz igre i zamijenio ga Leovcem.

70. - Lovrić je primio loptu u šesnaestercu, na sebi svojstven način se izbacio na desnu nogu i s nekih 12 metara pucao iznad gola. Bila je ovo možda i najveća prilika na utakmici.

68. - Žuti karton dobio je Lovrić, što znači da će propustiti nadolazeći susret s Lokomotivom.

61. - Lovrić je pucao iz slobodnog udarca s više od 30 metara, njegov dalekometni pokušaj završio je malo pored desne vratnice.

60. - Silovito je tukao Mierez s nekih 18-19 metara, ali Banić brani njegov pokušaj

57. Prilika za Goricu! Pršir je izveo udarac iz kuta s lijeve strane, a Steenvoorden glavom puca malo iznad grede.

55. - Mierez se sjurio u Goričin šesnaesterac i poslao povratnu loptu, ali tamo nije bilo nikog od njegovih suigrača.

53. - Tomečak pada u kaznenom prostoru nakon laganog duela s Lovrićem, a Kolarić samo odmahuje rukom.

49. - Puno "neforsiranih pogrešaka" u uvodnom dijelu drugog poluvremena. Obje momčadi griješe u predaji, a gotovo svaka duga lopta je promašena.

46. - Prva promjena u domaćim redovima. Kopić je u nastavak utakmice odlučio ući s Majstorovićem, koji je na poluvremenu zamijenio Ndockyta.

46. - Počelo je drugo poluvrijeme u Velikoj Gorici.

ZAVRŠILO JE PRVO POLUVRIJEME

45. - Približava se kraj prvog dijela. Omerović je ubacio, ali je Raspopović izbio u korner.

36. - Ponovno je živo preko strane na kojoj ordinira Mitrović. Veznjak je povukao po krilu, Fućak je pratio loptu, ali nije bi dovoljno brz kako bi je usmjerio u gol.

33. - Gužva pred golom Banića! Osječani su u nekoliko navrata uputili udarac prema golu, najprije Caktaš, a zatim Mierez međutim u oba se navrata lopta odbila od braniča.

30. - Mitrović je povukao kontru Gorice. Dodao je Prširu, a veznjak domaćina puknuo je s 30-ak metara. Lopta se od bloka odbila u korner. Jedini udarac u okvir gola i dalje je onaj Lovrića iz druge minute.

26. - Trajao je period igre bez izglednijih prilika. Gorica je zagospodarila posjedom, ali nisu stvorili konkretnu šansu.

18. - Trener Sopić morao je posegnuti za prvom prisilnom zamjenom. Mrzljak ne može nastaviti susret, umjesto njega ušao Raspopović.

14. - Ništa od kaznenog udarca za Osijek! Jugović je pucao iz blizine, lopta je pogodila Steenvoordena, a VAR soba provjerava je li domaći branič igrao rukom. Kolarić je nakon konzultacije donio odluku kako je sve bilo čisto.

10. - Fiolić je izveo prvi udarac iz kuta za goste, nastala je gužva u petercu, ali su igrači Gorice otklonili opasnost iz vlastitog šesnaesterca.

2. - Druga minuta susreta, prva prilika za Osijek. Lovrić je dočekao loptu na lijevom krilu, nije se uspio otvoriti na svoju desnu nogu već se pustio u dribling i iz kosa pucao ravno u Banića.

1. - Počeo je susret u Gorici.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. svibanj 2024 12:54