IVAN PERIC Cropix
NAKON VELIKE POBJEDE

Zekić: Ne mogu ja biti fikus na klupi. Imamo najmlađu momčad HNL-a i strategiju za budućnost. Napokon...

Lokomotiva je zaključena priča, a momčad Zorana Zekića ispred sebe ima još Dinamo, Rijeku i Varaždin
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 07. svibanj 2024. 16:57

Prvu od “utakmica sezone” Bijelo-plavi su uspješno riješili u svoju korist. Igrom još i dominantnije nego konačnim rezultatom. Osijek je lomio Lokomotivu sve dok je nije slomio. Čavlina je radio čuda na svojim vratima, držao svoju momčad iznad vode dok god je mogao, čak mu je nakon jedne od sjajnih obrana Ramon Mierez prišao i čestitao mu. Ali to je zaključena priča, a Osječani ispred sebe imaju još Dinamo, Rijeku i Varaždin. Opet su stekli solidnu prednost u borbi za Europu, ali ništa još nije gotovo. Zekić u finišu sezone od svoje momčadi očekuje da zadrži visoki standard igre iz posljednjih utakmica.

Nastaviti igrati hrabro

- Možemo mi jedan dan sami sebe hvaliti, ali ta priča završava iste noći nakon utakmice. O tome smo već razgovarali u svlačionici. Bez obzira na protivnike koji nas čekaju mi imamo svoj cilj. Da se ne lažemo, ja ne podcijenjujem nikoga i zato je liga toliko zanimljiva. Mi smo u Osijeku izgubili od Varaždina i Istre, a da nismo već bi bili u komfornoj situaciji. Ali nismo. Trebamo nastaviti igrati hrabro kako igramo posljednjih nekoliko utakmica, nastaviti vjerovati u sebe. Ne želim uopće idući tjedan slušati pitanja o Dinamu i Rijeci. Oni su svojom zaslugom na mjestu gdje jesu, a mi svojom zaslugom na mjestu gdje jesmo... - kazao je.

Trener Osijeka posve je iznenadio Čabraju svojom taktičkom postavkom. Prije svega Jurišićem na mjestu stopera.

- Prije nekoliko godina sam stavio jednog igrača na poziciju koja mu nije bila prirodna pa ste me pitali: “Što ste htjeli? Iznenaditi protivnika?”. Odgovorio sam kako sam iznenadio sam sebe. Protiv Lokomotive je ispalo dobro. Roko je zaista bio fantastičan, jak je na lopti, brz... To je zaista izgledalo sjajno. Sutra je novi dan, imamo ispred sebe utakmicu kakvu imamo i bez obzira na ime protivnika nadam se da ćemo je odigrati s ovakvom energijom i samopouzdanjem - kazao je Zekić.

Morao se ipak složiti s tvrdnjom kako je preuzeo veliki rizik.

- Vjerovao sam u tu ideju. Ne mogu biti fikus na klupi, moram promišljati kroz tjedan o svojoj momčadi, dati im situaciju da se svi osjećaju najbolje i najkomfornije. Imamo puno prostora u nekim detaljima. Imamo također dosta mladih igrača koje stavljamo u prvi plan i ja se moram prilagoditi njihovim karakteristikama. Moram preuzeti nekada rizik, ali to je trenerski posao.

U prošlom kolu Osijek je imao uvjerljivo najmlađu momčad na terenu. Prosječna dob početnih 11 Bijelo-plavih bila je tek 23,4 godine. Za usporedbu, Lokomotiva koja se potencira kao mlada momčad u Opus Arenu istrčala je u sastavu koji je u prosjeku imao 25,5 godina.

Napokon stvaranje strategije

- Potencira se stalno Lokomotiva je mlada i ja se slažem s tim, ali trebali bi više potencirati i naše mlade igrače. Pogledajte Matkovića, još prije godinu i pol dana bio je u Marsoniji, a sada ima više golova u HNL-u nego u juniorskoj HNL. Možda čak i nastupa. Prekodravac je odigrao zaista sjajnu utakmicu, kod njega nisam vidio niti jednu jedinu taktičku ili tehničku grešku. Kolić je na vratima, Bukvić kojeg već više ni ne smatramo mladim iako mu je tek 20 i da ne nabrajam dalje... Stvaramo napokon nekakvu strategiju za iduću godinu... Nemam ja loše igrače, ali nekada za neke stvari samo treba vremena da sjednu. Ovo je proces, ne tražim za sebe nikakav alibi. Prošao sam ga u svom prvom mandatu u Osijeku, a prolazim ga sada opet sa stvaranjem momčadi, pružanjem prilika mladim igračima što me iznimno raduje. Ali nije to lagano - kazao je Zekić.

Za Šimuna Mikolčića ova sezona je završena?

Šimun Mikolčić je baš pehist. Mladi veznjak Bijelo-plavih konačno je dočekao svoju priliku nakon što je čitavo proljeće proveo na klupi i strpljivo čekao svoju šansu, u posljednje dvije utakmice protiv Gorice i Lokomotive dobio je po desetak minuta, a sezona je za njega sada vjerojatno završila.

Dvadesetogodišnjem nogometašu pukao je prst na nozi nakon što ga je prošlog vikenda u jednom duelu nagazio Čop. Neko vrijeme će zbog toga biti izvan konkurencije pa posljedično neće moći pomoći ni suigračima iz juniorske momčadi koje u srijedu očekuje finale Kupa protiv vršnjaka iz Slavena Belupa. (gđ)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. svibanj 2024 16:58