Federico Coppitelli je bolji samo od Borimira Perkovića

 GORAN SEBELIC Cropix
LOŠA PRVA ČETVRTINA

Zvono za uzbunu? Osijek od dolaska mađarskih investitora nije ostvario ovakav učinak

Nakon devet kola manje pobjeda od poraza, manje zabijenih nego primljenih pogodaka...
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 17. listopad 2024. 15:32

Pred bijelo-plavima je period u kojem nemaju drugog izbora nego pokušati okrenuti sezonu u svoju korist nakon razočaravajućeg prvog kruga kojeg su završili u donjoj polovini prvenstvene ljestvice.

Naime, devet godina ili još od sezone 2015./16. kada su prvu četvrtinu prvenstva zaključili sa svega osam osvojenih bodova, a to je bilo prije ulaska kapitala u klub, Osječani nisu slabije otvorili prvenstvo i nakon devet odigranih kola imali slabiju bodovnu zalihu. Unatrag osam godina, odnosno otkako je klub financijski konačno prodisao, Federico Coppitelli s prosječnih 1,43 osvojena boda po utakmici (računajući sva natjecanja) trenutno je učinkom bolji tek od Borimira Perkovića, koji je za svoga kratkog mandata po utakmici osvajao 0,57 bodova.

Brojke otkrivaju

Brojke dovoljno objašnjavaju zašto su Bijelo-plavi na poziciji na kojoj se trenutno nalaze i bodovno bliže dnu (plus pet u odnosu na Slaven Belupo) nego vrhu (minus 11 u usporedbi s Hajdukom). Za početak, u samo devet prvenstvenih utakmica doživjeli su već pet poraza. Za usporedbu, peti poraz prošle sezone Osijek je doživio tek u 14. ligaškom kolu, godinu ranije u 16., u čitavoj sezoni 2021/22., kao i u onoj prije nje, Bijelo-plavi su imali poraza koliko ih imaju već sada. Posebno zabrinjavajuće što se čak tri od tih pet ligaških poraza dogodilo na Opus Areni koja, za razliku od Gradskog vrta na kojem su posljednjih nekoliko sezona Osječani gubili jednom ili eventualno dva puta u sezoni, još uvijek nema status teško osvojivog terena. Samo tri momčadi u dosadašnjem dijelu sezone imaju slabiji učinak na svome terenu od Bijelo-plavih.

Osijekova obrana u prvom prvenstvenom krugu pala je 12 puta. Drugim riječima primili su Osječani jedan gol više nego tri najbolje obrane lige zajedno (Hajduk, Rijeka i Varaždin)!? Taj segment igre se, doduše, malo konsolidirao kako je sezona odmicala, jer su čak osam od tih 12 golova Bijelo-plavi primili u uvodna četiri prvenstvena kola nakon čega je uslijedila i promjena među vratnicama. U idućih pet utakmica otkako se Malenica vratio na gol Osječani su primili četiri pogotka.

Što se, pak, ofenzivnog dijela tiče Bijelo-plavi su prilično “tanki”, još uvijek imaju manje zabijenih nego primljenih golova. Prošle sezone Osijek je imao najboljeg strijelca lige, dok trenutno nitko u redovima bijelo-plavih nije zabio više od dva gola. Vrh klupske ljestvice strijelaca dijele vezni igrači Jugović i Soldo, te napadač Jakupović, a po pogodak su još dodali Pušić, Lima i Jurišić. Da će život ili barem početak života bez Ramona Miereza biti težak bilo je jasno svakom laiku (Argentinac je prošle sezone što golovima što asistencijama stajao iza 26 od 62 prvenstvena gola Bijelo-plavih ili njih čak 42 posto), ali teško je bilo pretpostaviti da će biti baš ovako frustrirajuće.

Također, potpuno je zasad izostao konkretni golgeterski učinak krilnih napadača. Matković (prošle sezone pet prvenstvenih golova) i Bukvić (lani strijelac četiri ligaška pogotka) još uvijek se nisu upisali među strijelce u aktualnom prvenstvu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. listopad 2024 15:32