GORAN SEBELIC Cropix
ANIMOZITET POSTOJI

‘Bila bi im to najdraža pobjeda, tri milijuna posto! Mogu podmetnuti nogu Rijeci u borbi za titulu‘

Igor Pamić najavio je derbi della Učka na Aldo Drosini
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 12. travanj 2024. 23:13

U nedjelju se na Aldu Drosini igra derbi della Učka, Istra 1961 - Rijeka. Ljubavi između ta dva kluba nema, dapače, ima svega ostalog.

Možda malo pretjerujmo, ali nije baš niti tako daleko od istine da se navijači Istre i Rijeke jednostavno ne mogu vidjeti, a ne radi se samo o navijačkim skupinama Armada i Demoni. Nedjeljni ogled koji starta u 19 sati ovoga puta ima još veće značenje nego inače jer Rijeka se bori za naslov prvaka, svaki izgubljeni bod mogao bi joj biti užasno teško nadoknaditi u vrućoj utrci s Dinamom.

- Nitko na svijetu ne bi bio sretniji od navijača Istre da u nedjelju Rijeka ostane bez bodova - kaže nam Igor Pamić, bivši trener Istre, a danas Karlovca.

Kaže da zna kakva atmosfera vlada u Istri prije ovog dvoboja, makar veli da na istarskom poluotoku ima i onih koji navijaju za Rijeku...

- Ima Istrijana koji navijaju za Rijeku, ali ovi ostali koji vole zeleno-žuto bili bi neviđeno radosni da baš Istra spriječi Rijeku da postane državni prvak. Konačno, Istri je pobjeda nad Rijekom najdraža pobjeda, to vam je sigurno tri milijuna posto! No, moramo primijetiti da Rijeka često pobjeđuje Istru na Drosini, već godinama, no Istra definitivno može “zapapriti” momčadi Željka Sopića i podmetnuti joj nogu u borbi za titulu. Derbi della Učka nikad nije zahvalno prognozirati, bez obzira na to što svi u hrvatskom nogometu moraju pohvaliti Rijeku i trenera Željka Sopića. Bravo za njih, ali imat će na Drosini veliki pritisak. Očekuje Rijeku vrlo, vrlo težak ispit protiv Istre - govori Pamić.

Imala je utakmica koja slijedi i jednu zanimljivu uvertiru. Podsjetimo, na presici nakon utakmice Rijeka - Hajduk trener Sopić poslao je apel prema Puli u kojem je izrazio želju da se otvori istočna tribina stadiona Aldo Drosina jer bi mnogi Riječani željeli doći u Pulu bodriti svoje, pa im neće biti dovoljan broj ulaznica na koje imaju pravo. Međutim, iz Istre je stigla odbijenica, kratko i jasno: “Ne može”.

Strahonjin prekid

Pitamo Pamića, Diva iz Žminja, otkud tolika netrpeljivost između Istre i Rijeke?

- Vidite, sad kad me to pitate, čak i ne znam kad je točno nastala ta netrpeljivost. Nekad smo mi kao klinci u bivšoj državi odlazili na utakmice Rijeke. Ja sam bio navijač Dinama, netko je bio navijač Hajduka, netko Rijeke... Ali, imali smo tada kao jako mladi jedinu šansu vidjeti kvalitetne utakmice u Rijeci i, da, bila nam je Rijeka draga. Međutim, ulaskom Istre u prvi rang hrvatskog nogometa došlo je polako do toga da Rijeka više nije bila draga, da se prije svega počelo navijati za Istru...

Pamić je onda spomenuo jednu utakmicu iz travnja 2012. godine kad je prvi put u povijesti hrvatskog nogometa jedna utakmica bila prekinuta zbog bakljade. Do danas je ostala jedina, iako je bilo onih s višestruko više pirotehničkih sredstava.

- Igralo se u Puli, a utakmica je prekinula zbog tri-četiri baklje. Taj događaj je kao benzin dodatnu rasplamsao vatru odnosa dva kluba. Bio sam tada trener Istre, vodili smo s 1:0, a Rijeka je u tom trenutku spašavala svoj prvoligaški život. Bili smo bolji, dominantniji, mislim da je na stadionu bilo čak šest tisuća ljudi. Riječani su bacali baklje, a nakon što su naši navijači Demoni bacili dvije baklje, sudac Strahonja je prekinuo utakmicu. Utakmica se ponovila, završilo je 0:0, a zanimljivo je bilo da Rijeka nije željela odigrati ponovljenu utakmicu, nego su željeli da se utakmica registrira 3:0 za njih. Iako su se borili za ostanak, bilo je to nekorektno od njih. I uvijek se činilo da to nije bilo slučajno, da je taj prekid od prije 12 godina bio “odrađen” baš zbog Rijeke. Taj slučaj je definitivno još debelo pospješio netrpeljivost.

Na kraju smo pitali Pamića kako će disati njegov Žminj u nedjelju?

- U Žminju će svi navijati za Istru, to je definitivno sigurno!

Ja bih otvorio istok, ali...

Igor Pamić je u jednom trenu ponudio i sljedeće razmišljanje...

- Osobno, radi nogometa, budući da svi želimo što više ljudi na utakmicama HNL-a, ja bih otvorio tu istočnu tribinu, na koju bi sigurno došlo mnogo navijača Rijeke i Istre. Ali, opet nisam siguran da bi to bilo pametno i to radi sigurnosnih razloga. Jer, bili bi pomiješani navijači jedne i druge momčadi, pa bi moglo doći do incidenata. S tog aspekta, to možda i nije loš potez Istre, koja nije reagirala na apel iz Rijeke.

KOGA JE SVE TRENIRAO

Žminj

Pula 1856

Karlovac

Istra 1961

Koper

Hrv. dragovoljac

OFK Titograd

GOŠK Gabela

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 17:37