Slavlje igrača Rijeke nakon pobjede

 DAMIR SKOMRLJ Cropix
U SUBOTU - PROTIV UDINESEA

‘Bili smo bolji od Hajduka, ali nećemo poletjeti!‘ Pjaca provozao Moufija po poručio: ‘Cilj opravdava sredstvo‘

Marko Pjaca i Emir Dilaver nakon rušenja Hajduka govore za SN
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 10. listopad 2023. 11:15

Riječko bablje ljeto i suncem okupan Kvarner prilično se dobro uklopilo u ovaj listopadski vikend i početak tjedna, pobjeda Sopićevih izabranika u jadranskom derbiju i dalje je glavna tema u gradu na Rječini, gradu u kojem trenutno stoluje vodeća momčad državnog prvenstva.

Nakon vrlo dobro odrađenog prijelaznog roka i uvodnih europskih utakmica protiv kosovskog predstavnika Dukagjinija, te deklasiranja Rudeša i Istre u uvodna dva domaća HNL kola (uz jedan poraz u Splitu), riječki su dečki predvođeni trenerom Jakirovićem naznačili da se od njih ove sezone mogu očekivati znatno bolje stvari, ako ništa drugo onda barem puno lakše izborena europska mjesta nego što je to bio slučaj prošle sezone, a u kojoj je Rijeka prošla svoju katarzu.

Ministar obrane

Jedina dva dvoboja u kojem su Riječani igrom potpuno podbacili uoči netom odigranog jadranskog derbija bili su dvoboji protiv Hajduka u Splitu i protiv Dinama u Zagrebu, oba su imala toliko specifične okolnosti u kojima se spojio splet raznih negativnih okolnosti da je bilo vrlo teško očekivati išta osim tih, kako se popularno nazivaju, časnih poraza.

Dvoboj protiv Hajduka na Rujevici bio je odlična prilika da Rijeka, njezini igrači, ali i njezin novi stručni stožer predvođen trenerom Željkom Sopićem pokažu da aktualni rezultati nisu bili slučajnost i da je zagrebački trener, koji je protekle sezone pomalo senzacionalno, ali potpuno zasluženo spasio Goricu od ispadanja, s pravom figuriraju kao jedni od pretendenata na sam vrh prvenstva.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Ono što nije napravio Sergej Jakirović iz dva pokušaja s dva različita kluba napravio je Željko Sopić, izrazito ofenzivnom postavom, ali i pametnom igrom njegove momčadi stigao je do svoje premijerne pobjede u jadranskim derbijima i preuzeo vrh ljestvice.

Ako je i bilo sumnji u ovu mladu, neiskusnu momčad s par starijih pojedinaca liderskih osobnosti i trenera kojem je Rijeka, bez sumnje, najveći samostalni trenerski posao u karijeri, one su se rasplinule poput pobjedonosnog vatrometa navijača nakon posljednjeg sučevog zvižduka suca Kolarića, Rijeka je nakon gotovo dvije godine zasjela na čelo prvoligaške karavane i time naznačila da će imati itekako bitnu ulogu u krojenju ovosezonskog HNL poretka. Jasno je da ovoj momčadi ne treba nikakav pritisak, jasno je kao dan da ne postoji nikakav imperativ kada je u pitanju naslov od strane uprave kluba, no ne treba ga niti biti, ovi momci jako dobro znaju koliko vrijede, a to možda najbolje ocrtavaju njihove umjerene, prizemne izjave i riječi koje su pričali nakon vrlo, vrlo bitne pobjede.

- Zasluženo smo pobijedili jer smo naprosto bili bolji, imali smo više boljih situacija nego oni. Nisu nam nešto strašno uspjeli zaprijetiti, nisu imali puno ideja, posebice u zadnjoj trećini terena i stoga mislim da je naša pobjeda zaslužena. Bili smo brži, u duelima jači, ovi mladi dečki “ganjaju”, baš kao i oni što su ušli s klupe, “fajtaju se”. Euforija? Ma kamo ćemo, što ćemo letjeti, igrali smo i do sada od utakmice do utakmice, imali smo i težih utakmica gdje smo padali mentalno, a moramo se, eto, naučiti dobivati i te manje utakmice koje smo ranije i dobili u prvenstvu. Tu uzimamo bodove, a sada smo pobijedili i jednu veliku momčad, uzeli smo ono što smo htjeli. Ići ćemo i dalje tako, iz utakmice u utakmicu, no ova pobjeda je apsolutno bila zaslužena - kazao je Emir Dilaver, riječki “ministar obrane”, koji je i više nego dobro pazio na najboljeg pojedinca Hajduka i donedavnog hrvatskog reprezentativca Marka Livaju.

Hvata staru formu

Sličnog razmišljanja bio je i Marko Pjaca, igrač koji iz kola u kolo pokazuje da pomalo hvata svoju staru formu i već sada potvrđuje da je prava napast za protivničke igrače. Osjetio je to na vlastitoj koži u nekoliko navrata i desni bek Fahd Moufi, od svog dolaska u Hajduk nije bio na takvim “mukama” kakve je prošao na Rujevici.

- Bilo je bitno pobijediti. Cilj opravdava sredstvo. Nismo igrali loše, malo smo se nesvjesno povukli nakon gola, ali iza smo bili dobri. Prvo mjesto? Vjerujem da nećemo poletjeti, ima nas iskusnijih koji ćemo držati sve čvrsto na zemlji, ali mislim da to neće biti niti potrebno. Tek je počelo prvenstvo, idemo dalje tekmu po tekmu. Riječka publika i Armada te prihvatila vrlo brzo? Je, odmah se dogodio vrhunski feeling s publikom, kako moj, tako i cijele momčadi. Neće uvijek biti samo pobjeda, ali ovi ljudi cijene kada se da sve od sebe, a mi to itekako radimo. Osjećamo ljubav naših navijača, a vjerujte ta je ljubav uzajamna - s osmijehom na licu kazao je Pjaca, koji će još danas uživati u juhici, već sutra kreću pripreme za - Udinese.

Subota rezervirana za ogled s Udineseom

Reprezentativnu pauzu Sopićevi puleni upotpunit će prijateljskim ogledom s renomiranim Serie A ligašem, Udineseom.

Susret je zakazan za subotu (17 sati), a dobra je vijest i da će publika moći uživati u pripremnom dvoboju s talijanskim prvoligašem koji prema Transfermarktu vrijedi gotovo 150 milijuna eura i koji je poznat po odgajanju mladih kvalitetnih igrača. Vlasnici kompleta ulaznica imaju slobodan ulaz, a svi ostali karte mogu kupiti po derbi cijenama na zapadnim kućicama ispred ulaska u kamp radnima danima od 16-20 sati ili online na ulaznice.hr.

U subotu, na dan utakmice, zapadna blagajna radit će od 14, a istočna od 15 sati. (sl)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. travanj 2024 15:20