Goran Tomić u okruženju igrača Dinama

 DAMIR SKOMRLJ/CROPIX
NEZGODNE PROZIVKE

Bivši igrač Rijeke: Sportski direktor je direktno prozvao Gorana Tomića! I ne, nije u pravu, evo zašto

Nakon intervjua Palikuče za SN, regirao je čovjek koji je nosio i dres hrvatske reprezentacije...
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 13. travanj 2022. 21:41

Skoro 80 minuta Rijeka je bila u dobitnoj poziciji protiv Dinama, imala gol viška s kojim bi u konačnici došla na samo tri boda manje od u tom slučaju prvoplasiranog Osijeka. No, nije izdržala, gosti su zabili dvaput, trijumfirali, zadržali vrh i Rijeku ostavili na dalekih osam bodova...

- Bolje je Rijeka otvorila utakmicu, u sustavima 3-5-2 koji su se preklapali nije se Dinamo prilagodio. Gosti su se tražili, već nakon pola sata promijenili sustav, a igrači koji su ulazili postajali su prevaga. Rijeka je iz meni nepoznatih razloga pala, čini se energetski, jako se povukla i Dinamov je pritisak urodio plodom. Veća individualna kvaliteta Zagrepčana na kraju je presudila - komentira 52-godišnji Elvis Brajković, nekadašnji branič s osam nastupa za A-reprezentaciju Hrvatske, koji je 135 puta odijevao dres Rijeke u službenim natjecateljskim dvobojima.

Kaže Brajković - dogodio se neobjašnjiv pad...

- Možda se i nije radilo o umoru, možda je u glavama bilo “vodimo, idemo se malo povući”, možda je i taktika bila “dajmo im prostora i onda ćemo im se ubacivati iza leđa”. No, štogod bilo, nije uspjelo. Ništa neobično, kad vrhunskim igračima kakve Dinamo ima daš dovoljno prostora i vremena, to oni iskoriste. Kažem, možda je ipak presudila veća kvaliteta suparnika.

Što se može prigovoriti treneru Goranu Tomiću?

- I uz dublju potragu, ne mogu naći neke velike zamjerke. Zamjene je vukao pravovremeno i logično, ali nešto se pita i suparnika. Ne znam, možda ulazak Roberta Murića, koji nije počeo od prve minute i pitanje je koliko je zbog toga uopće imao motiv. No, nije ni da je Tomić imao nekog velikog izbora.

image

Elvis Brajković

TEA CIMAS/CROPIX

Tu dolazimo do zanimljive izjave sportskog direktora Roberta Palikuče, koji je u razgovoru za SN kazao “mislim da se u utakmicama koje smo odigrali moglo reagirati s igračima s klupe”, dodajući “i protiv Dinama je Rijeka imala dovoljno opcija da adekvatno reagira za vrijeme utakmice”.

Ispalo je poprilično nespretno, baš nezgodno.

- Ako je tako rekao, to nije bilo korektno jer je direktno prozvao trenera. I s njegovim se riječima ne bih baš složio. Nije da Tomić nije pokušavao, ali mislim da njegov izbor na klupi nije bio dovoljno dobar da bi se suprotstavio Dinamu. Svi mi koji smo u nogometu znamo da na kraju odlučuje pojedinačna kvaliteta igrača, a ona je u svakom slučaju na strani Dinama, koji je na klupi imao bolje igrače od Rijeke.

Brajković ne misli da je to isključivo problem riječke momčadi:

image

Robert Palikuča

DANIEL KARMANN Dpa Picture-alliance Via Afp

- Rijeka se po kvaliteti, širini igračkog kadra, teško može nositi s Dinamom, isto kao što se po tome s Dinamom teško mogu nositi i Osijek i Hajduk te je stoga zagrebački klub za mene glavni favorit za titulu. Nije toliko moćan kao posljednjih godina, ali igra najkonstantnije, kad dođu utakmice “ili - ili” odradi ih dobro, izuzmemo li poraz u Osijeku. Igraju učinkovit nogomet, čvrsti su u obrani, a u napadu će uvijek stvoriti pokoju šansu i zabiti. Na toj razini odigrali su daleko najviše utakmica u odnosu na konkurente, zbog toga su i glavni kandidati za naslov.

Budući da su realno ispali iz utrke, postoji li opasnost da će se Riječani u završnici prvenstva malo opustiti?

- Sve je moguće, iako sumnjam da bi klub, trener, a i igrači tako nešto dozvolili. Dinamo je predaleko, ali na Rujevicu stižu i Osijek i Hajduk, tako da je Rijeka apsolutno u igri za drugo mjesto, što bi bio ogroman, stvarno ogroman uspjeh u ovoj konkurenciji, pogotovo što je izboreno i finale Kupa. Naravno, i o toj utakmici na Poljudu ovisi konačna ocjena sezone, a i zbog nje je opuštanje strogo zabranjeno. Počnu li igrači razmišljati isključivo o tom finalu i zanemarivati prvenstvo, potpuno će ispasti iz forme i to im za finale neće donijeti ništa dobrog. Nije prvenstvo još posve izgubljeno, iako je jasno da će biti teško, ali, ponavljam, borba za drugu poziciju potpuno je otvorena i to ne treba zanemariti. Rijeci čestitam na svemu što je dosad napravila, šteta bi to do kraja sezone bilo pokvariti - zaključio je Brajković.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 11:38