Ronald Goršić/Cropix
ZAMALO TEŽAK INCIDENT

Čabraja u šoku: ‘Mislio sam da se to u Zagrebu ne može dogoditi, nismo mi krivi za Dinamove probleme‘

‘Nisam taj napad shvatio osobno, nego kao ljutnju na naš klub. Ne znam što se nama može zamjeriti‘
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 12. veljača 2024. 07:28

Još su jednom nogometaši Lokomotive, drugi put u nepuna tri tjedna, “podmetnuli nogu” Dinamu. Subotnji gradski derbi u Kranjčevićevoj okončan je bez pobjednika, konačnih 2:2 nikome nije donijelo potpuno zadovoljstvo, iako je definitivno da Lokosima više znači taj osvojeni bod nego Dinamu, koji je praktički prokockao dva boda u teškoj utrci za naslov.

Bilo je nakon utakmice i nemilih scena u prepunoj Kranjčevićevoj. Prema treneru Lokomotive, Silviju Čabraji, poletjele su dvije sjedalice i nekoliko plastičnih čaše s pivom sa zapadne tribine, ogorčeni pristalice Dinama krivca su za neuspjeh Plavih pronašli u - Lokosima!? A neki su željeli ući i u službene prostorije, bilo je i tjelesnih obračuna sa zaštitarima, koji su ipak uspjeli spriječiti teže incidente.

Apsolutno je pogrešna procjena navijača Plavih prst krivnje usmjeriti prema klubu s Kajzerice - za sve što se ove sezone događa u Dinamu, odgovorni su u maksimirskom klubu, glupo je krivce tražiti negdje okolo.

"Borimo se za sebe"

Spoznaja da su mlađahni dečki s Kajzerice triput ove sezone držali Dinamo “u šahu”, a jednom su ga i “matirali”, govori mnogo toga. Ponajviše o Dinamu. I u subotu smo, naime, vidjeli da Lokosi igraju moderan nogomet, s jednim ili dva dodira lopte i hitrim prebacivanjem iz obrambene formacije u napad. Za razliku od Plavih, koji nude dosadni, jalovi i spori nogomet s “milijun” dodira lopte, nemaju potrebnu energiju, a ni odgovornost u igri (Dinamovi veznjaci nerijetko zaboravljaju na defenzivne zadaće).

Usput, Dinamov je nogometaš otprilike deset puta plaćeniji od Lokomotivinog, na Kajzerici je prosječna mjesečna plaća igrača oko 3500 eura. U Maksimiru definitivno nisu “gladni”...

image
Ronald Goršić/Cropix

A Čabraja je, dakako, bio neugodno iznenađen onime što je doživio u rodnom gradu...

- Bio sam šokiran, mislio sam da nam se to u Zagrebu ne može dogoditi. Ali, ipak se dogodilo. Zašto? Ne znam... Uvijek u žitu ima kukolja, pa su tako vjerojatno i neki pojedinci bili nervozni i ljutiti jer su očekivali da će nas Dinamo sigurno pobijediti, pa su krivce za Dinamov neuspjeh pronašli u Lokomotivi, ne u meni osobno, nego u našem klubu. Nisam, dakle, taj napad shvatio osobno, nego kao ljutnju na naš klub. Ne znam što se nama može zamjeriti. Svaki se klub bori za sebe, svatko ima svoje ambicije i sigurno mi ne možemo biti krivci za Dinamove probleme - kaže Čabraja.

Bilo je na travnjaku dosta nervoze, pojedinačnih verbalnih okršaja, “zakuhalo” se u nekoliko navrata...

- Nije se dogodilo ništa neuobičajeno. Bila je to utakmica puna ritma, stalno se nešto događalo, igrači su dosta pretrčali, “trošili” su se i u takvoj je borbi bilo i nekoliko žešćih pojedinačnih duela. Ali, nije to bilo ništa pretjerano, sve je to bilo u granicama dopuštenoga. Uostalom, da je bilo takvih negativnih “iskakanja”, da je utakmica bila incidentna, bilo bi valjda i isključenja, a sudac Bel nije pokazao ni jedan crveni karton.

Ipak, Bruno Petković je nakon utakmice došao u vašu svlačionicu i ispričao se...

- To je normalna komunikacija između igrača. Oni su kolege, pa iako igraju u različitim klubovima, u privatnom su životu neki od njih pravi prijatelji. Tijekom utakmice svašta se događa, svašta se kaže, ali poslije dvoboja sve se to zaboravlja, nema nikakvih zlih namjera. Petkovićev je potez bio istup pravoga sportaša, moji su igrači slično reagirali i nema nikakvih “repova”.

Nezadovoljni Dinamovi navijači nude tezu da je Lokomotiva uvijek posebno motivirana baš protiv Dinama. Kako to komentirate?

- To je apsolutna neistina! Nema nikakve posebne “napaljenosti” na Dinamo, pa to je suluda teorija. Bio je to gradski derbi, po posjetu je oboren rekord stadiona u Kranjčevićevoj otkad na njemu igra Lokomotiva, igralo se u odličnom ozračju, utakmica je bila važna... I logično je da je adrenalin poskočio kod igrača obje momčadi, ali sad govoriti da su moji igrači posebno motivirani baš protiv Dinama, nema baš nikakve veze s istinom. U svaku utakmicu ulazimo s golemim žarom i željom za pobjedom, tako je bilo i u subotu.

A možda na takvu percepciju nekih Dinamovih navijača utječe i spoznaja da je Lokomotiva godinama bila Dinamova “mušterija”?

- Možda... Vjerojatno je to tako, ljudi su bili navikli da je opipljivo kvalitetniji Dinamo u pravilu pobjeđivao Lokose. Ali, Lokomotiva se svih ovih godina izgradila, dugogodišnji smo prvoligaš i konkurentni smo baš svim klubovima u ligi. Uostalom, u našem prvenstvu nema lakih pobjeda, na prste jedne ruke možemo nabrojati utakmice u kojima je netko izrazito dominirao i osvojio bodove. Utakmice su u pravilu neizvjesne i uzbudljive, odlučuju potankosti. Mogli smo i mi i Dinamo dohvatiti pobjedu, no na kraju je plijen bio podijeljen - rekao je Čabraja.

Naravno da žalimo za subotnjom pobjedom

Žalite li za pobjedom, dvaput ste vodili?

- Naravno da žalimo! Imali smo veliku Krivakovu priliku kod 1:0, pa je Mudražija imao dobru šansu pri 2:2 rezultatu... Da smo pobijedili, bodovno bismo se izjednačili s Osijekom i mirnije bismo u sljedećem kolu putovali u Rijeku. No, iako imamo razloga žaliti za pobjedom, ne smijemo biti nezadovoljni ovim remijem jer smo igrali protiv jakoga Dinama, koji je uvijek favorit u našim međusobnim okršajima - kaže Čabraja.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
08. svibanj 2024 10:50