Sergej Jakirović i Željko Sopić

 FRANKO COLORI Cropix
UOČI VELIKOG OKRŠAJA

Dinamo izaziva čuđenje u nogometnom svijetu: Četiri zvijezde Rijeke mogle su danas biti u modrom dresu!?

Kod Dinamovih igrača je obrnuta situacija. Njih europske utakmice snaže za izazove domaće lige
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 25. veljača 2024. 09:19

Dinamo je svojevrsno čuđenje u nogometnom svijetu. Obično klubovi iz okruženja, poput HNL-a, koriste domaća natjecanja kako bi "nabildali" ego i oboružali se samopouzdanjem za europska iskušenja. Kod Dinamovih igrača posve je obrnuta situacija. Njih europske utakmice snaže za izazove domaće lige.

Maksimirska momčad, očigledno, bolje funkcionira u situacijama kada aureolu favorita prepušta protivniku. Znakovito je da su upravo u ogledima protiv Betisa Dinamovi nogometaši odigrali taktički najzrelije sekvence aktualne sezone. A upravo protiv španjolskog predstavnika hrvatski prvak nije imao ulogu favorita premda je nominalno bolje pozicioniran na UEFA-inoj rang-listi najboljih europskih klubova.

U konstelaciji odnosa na terenu kada se Dinamo brani, a inicijativu prepušta suparniku, igra maksimirske momčadi izgleda suvislije i racionalnije nego u utakmicama HNL-a, gdje se od "modrih" očekuje kreativna i napadačka prezentacija. I toliko kritizirana Dinamova obrana ove sezone, na europskoj razini ima manje propusta, jer cijela momčad aktivno sudjeluje u defenzivnom segmentu igre.

Prije ovotjedne utakmice s Betisom, medijskim su kritikama bili učestalo izloženi i Dinamovi krilni napadači. Razložno. Učinak igrača koji su započeli (ali i odlučili) utakmicu protiv Betisa, ponajprije njima nije bio osobiti argument za nogometnu raspravu: Kaneko je u 15 HNL susreta samo jednom zabio dočim je Hoxha u pet nastupa imao praznu statistiku. Pjesnički rečeno, Dinamu za europski let trebaju krila sokola, a ne - trkaće kokoši. No, upravo je igra Betisa (uz ishod prve utakmice), s "visoko podignutim" bekovima, predstavljala idealnu priliku za krilne napadače "modrih" i nudila im puno prostora. Srećom, jednu su situaciju efektno iskoristili...

Ono što Dinamove navijače trenutačno najviše intrigira jest pitanje: može li momčad Sergeja Jakirovića igru, poput ove s Betisom, prezentirati u kontinuitetu? Odgovor bismo mogli dobiti vrlo brzo - u vrijeme nedjeljnog objeda (15 sati) kada u Maksimiru gostuje Rijeka, aktualni lider HNL-a.

Izvjesno je da će u taktičkom smislu ovo biti posve drugačija utakmica. U lokalni hrvatski derbi Dinamo ulazi opterećen imperativima. Za nedjeljnim rivalom "modri" zaostaju šest bodova (imaju, doduše, utakmicu manje), ali i nedorečenim dojmovima glede igre. Upravo je spirala loših rezultata i opskurne igre u HNL-u izložila Dinamove igrače kritikama, a trenera Jakirovića - nadomak smjenjivanja. S druge strane Rijeka dolazi u Maksimir rasterećena, ali i motivirana da pobjedom izbaci Dinamo iz borbe za titulu!?

- Do kraja je još 14 utakmica i puno je bodova u igri, ali eventualna pobjeda Rijeke sigurno bi, s psihološke strane, utjecala na daljnji rasplet. Rijeku ove sezone krasi odlična atmosfera i sjajni rezultati. Riječani imaju pokriće za samopouzdanje i optimizam prije nedjeljne utakmice - smatra Jakirović.

Ironija je nedjeljnog sraza da je momčad Rijeke za aktualnu sezonu "slagao" upravo trener Dinama. Uz opasku da su igrači poput Pjace, Pašalića, Fruka i Ivanovića prvotno bili ponuđeni maksimirskom klubu!?

- Sve su to igrači koji imaju kvalitetu za Dinamo, ali tko je mogao znati kako će se stvari odvijati. No, imamo i mi puno dobrih igrača.

Za Dinamo je utakmica s Rijekom izvjesna prilika za povratak - u budućnost, potencijalna prekretnica sezone.

- Vjerujem da će biti tako. Protiv Betisa smo pokazali da možemo igrati na visokoj razini. Imamo dobru energiju i taktički ćemo nastojati smanjiti prostor između linija te izložiti protivničku momčad kontinuiranom pritisku. U konkurenciju ulaze i igrači koji nisu bili prijavljeni za Europu. Neizvjesni su zbog ozljeda jedino Bulat i Ogiwara - zaključio je trener "modrih".

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
08. rujan 2024 02:07