Igor Jelavić

 MARIO TODORIC/CROPIX Cropix
BIVŠI ‘BILI‘ I ‘BIJELI‘

‘Dobije li Hajduk u subotu, a uvjeren sam da hoće, nitko ga neće moći zaustaviti na putu do titule!‘

‘Stalno ističem Nikolu Kalinića. On je najjači potez uprave i struke Hajduka‘, kaže Igor Jelavić.
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 22. veljača 2022. 23:40

Nekadašnji igrač Hajduka i Rijeke iz 80-ih godina prošlog stoljeća, Omišanin Igor Jelavić, uvjeren je da su Splićani veliki favoriti u subotnjem jadranskom derbiju.

- Otkad je došao Nikola Kalinić, ja sam potpuno miran. Hajduk je favorit u subotnjem dvoboju, ali ne samo u subotnjem, već je prvi favorit za osvajanje naslova - kazao je bez okolišanja nekadašnji desni bek s Poljuda i Kantride.

Igrao je na Poljudu i Kantridi, ali počeo je još na Starom placu.

- Dva ugovora sam potpisao za Hajduk, prvi još dok smo bili kod Stare plinare. Kasnije sam četiri godine odigrao za Rijeku, pa se potom vratio u Hajduk kao pojačanje na desnom beku.

Golema važnost

Ne krije Jelavić da je u oba kluba proveo sjajne dane igračke karijere.

- Hajduk mi dođe kao mater, a Rijeka kao ćaća u karijeri. Znate kako to ide, uvijek si privrženiji materi - ustvrdit će uz osmjeh.

- Držim da je Hajduk za subotu u velikoj prednosti u igračkom kadru. Ne progovara iz mene samo navijač jer momčad koja ima Kalinića i Livaju može svakoga dobiti. Dapače, protiv svakoga u ligi, a posebno na Poljudu, Hajduk je veliki favorit. Uz to se pridodaje i trenutačna forma, s obzirom na to da je Hajduk ekipa koja je jedina uzela sve četiri pobjede na startu proljeća. Pritom ne bih marginalizirao protivnike jer pokazalo se i u slučaju Osijeka, a prošle nedjelje i Dinama, da nema laganih protivnika. Protiv svakog u ligi moraš odigrati maksimalno i jedino se tako dolazi do bodova. Zato Hajdukovih 12 s početka drugog dijela ima golemu važnost.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Bijeli su dobili samopouzdanje, u nizu pobjeda uigrava se momčad, a pritom trener drži momčad čvrsto na zemlji.

- Trener je jako bitna karika uspjeha, a Dambrauskas mi se posebno dopada zbog hladnokrvnosti. Svjestan je koliko posla čeka njegovu momčad i zato ide od utakmice do utakmice. Ne upada u euforiju, ne proslavlja bučno pobjede i ne šalje velika najave u javnost. Ide mirno, hladno analizira svaku utakmicu, iznosi i pogreške, ne krije nedostatke kojih uvijek ima. Koliko god je momčad jaka, nadasve iskusna, toliko je i trener jako važan. Dambrauskas svojim pristupom odaje sliku stratega koji jako dobro zna kako će napraviti rezultat.

Donosi prevagu

Činjenica jest da je Hajduk trenutačno u najboljoj formi u HNL-u, ali veliki pritisak bit će na Bijelima u subotu. Rijeka je uvijek neugodna, zahtjevna za pobijediti bez obzira gdje se igra jadranski derbi, Uz to, imaju i Riječani svog golgetera Josipa Drmića.

- Uz sav respekt prema Drmiću, koji je izuzetan golgeter, s druge strane je tandem za koji će svaka obrana teško pronaći odgovor. Istina jest da se Drmić odmorio protiv Šibenika ne igrajući zbog žutih kartona, ali odmorio je i Dambrauskas svog Nikolu Kalinića protiv Hrvatskog dragovoljca. Stalno Kalinića spominjem jer on je igrač koji donosi prevagu. Njegov dolazak je uvjerljivo najjači potez struke i uprave Hajduka jer time je rasterećen Livaja, koji igra u životnoj formi.

Odlično Jelavić poznaje Livaju još iz podmlatka Hajduka s obzirom na to da su zajedno u napadu igrali njegov sin Mario i Marko. Mario je danas napadač ciparskog drugoligaša Akritasa.

- Generacija 1993. u paru je postizala po 20 golova u kadetima. Mario je bio klasična špica, a Livaja iza njega. Nešto slično kao što danas igraju Kalinić i Livaja. Ne, nema spora, s takvim napadačima koje Hajduk ima ovog proljeća Bijeli s pravom jurišaju na dvostruku krunu jer s Kalinićem i Livajom otvarat će se veliki prostor za Biuka, Sahitija, za veznjake koji mogu doći iz drugog plana. Ne iznenađuje me što je Hajduk s Dambrauskasom stalno na tri-četiri pogotka po utakmici. Bez Kalinića su i Rijeci postigli tri pogotka prošle jeseni, a s Nikolom optimizam ima još jaču podlogu. Pritom mi je jasno da se treba ići po Dambrauskasovom receptu, od utakmice do utakmice. Fokus je svima samo na Rijeci i vjerujem da će poredak na ljestvici već nakon ovog vikenda potvrditi moju tezu da je Hajduk najveći favorit za titulu. Jer, ako uzmu tri boda Rijeci, a uvjeren sam da hoće, nitko više neće moći zaustaviti Hajduk na putu ka osvajanju prvog mjesta.

Perišić bi na Otok

Tjednima je Igora Jelavić živio pod pravom baražnom vatrom jednog te istog pitanja “vraća li se Perišić u Hajduk”. Ne čudi jer Jelavić je ujak Ivana Perišića.

- Puno me ljudi stalno pitalo kada će natrag u Hajduk, ali Ivan igra vrhunski nogomet. Sigurno je da još dvije-tri godine može igrati u najboljim europskim klubovima jer ovo što pokazuje u Interu je zaista sjajno. Pritom novci nisu u pitanju, Ivan je silno ambiciozan i vjerujem da će izabrati Englesku. Nedostaje mu ta karika u vrhunskoj karijeri. Dapače, uvjeren sam da bi u engleskom nogometu bio još učinkovitiji nego u tvrdom talijanskom. U Premiershipu bi sva njegova kvaliteta došla do punog izražaja. Hajduk? Njegova je želja završiti karijeru na Poljudu i tako će napraviti. Iz Hajduka je otišao u nogometni svijet, ali nikada nije odigrao seniorsku sezonu u bijelom dresu. Kada će se vratiti? To je ipak pitanje na koje samo Ivan zna odgovor, ali sigurno je da ćemo ga još dugo gledati na visokoj razini.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 12:07