Marco Pašalić

 ABEER AHMED
DOKAZIVANJE UOČI EURA

Gastarbajter s ‘topovskom‘ ljevicom vraća se u formu i može postati ozbiljan džoker Vatrenih

Za razliku od klupskih kolega, jedini je dobio minute u sablasno praznom kairskom zdanju
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 25. ožujak 2024. 16:03

Marco Pašalić ušao je u 58. minuti u igru umjesto Marcela Brozovića i odigrao vrlo dobrih pola sata u Kairu za hrvatsku reprezentaciju protiv Tunisa, a njegov rutinski realizirani jedanaesterac u sedmoj seriji pružio je priliku Ivušiću da svojom trećom obranom jedanaesterca Hrvatsku pošalje u finale ovog međunarodnog turnira protiv domaćina Egipta.

Iako je riječki gastarbajter, koji s neopisivim ponosom igra za Dalićevu izabranu vrstu, u početku bio na pretpozivu, isti je aktiviran ozljedom Martina Baturine, a za razliku od ostale dvojice klupskih kolega iz Rijeke, Marka Pjace i vratara Nediljka Labrovića, jedini je on dobio minute u sablasno praznom kairskom zdanju, a generalni dojam je da ih je dobro iskoristio i pokazao da mu je zaista mjesto u izabranoj vrsti.

Nije tajna da je riječki ofenzivac posljednjih nekoliko mjeseci pružao nešto slabije igre nego što je to bilo na početku sezone

Bilo je raznih skepsi oko njegovog poziva u reprezentaciju, čak i u posljednjem kvartalu prošle godine kada je Pašalić debitirao za Vatrene, do kojih je došao sjajnim igrama u Rijeci. Nogomet karijere, nakon treće Bundeslige, vinuo je riječku vedetu u neslućene visine, među igrače koje je još "do jučer" pratio kao veliki navijač po stadionima diljem Europe, tada je postao jedan od njih i to - s punim pravom.

Nekoliko mjeseci kasnije nekima je i pretpoziv ovom ofenzivnom igraču, koji je svoj posljednji ligaški pogodak postigao prije nešto manje od pet mjeseci, bio previše, no Pašalić je ponovo svojom izvedbom pokazao da Dalić na njega može ozbiljno računati, barem kao pričuvno rješenje na desnom beku, no puno toga ovisit će i o samom - Pašaliću.

image

Marco Pašalić u dresu Rijeke

DAMIR ŠKOMRLJ/Cropix

Nije nikakva tajna da je riječki ofenzivac posljednjih nekoliko mjeseci pružao nešto slabije igre nego što je to bilo na početku sezone, uostalom, to pokazuju i brojke. Osim toga, Pašalić je još uvijek mlad igrač koji je do prošle godine igrao poluprofesionalnu ligu, a iza njega su tek ukupno 32 utakmice u riječkom dresu u kojima je upisao sedam pogodaka uz dvije asistencije.

Teško je očekivati da će u svojoj prvoj "pravoj" sezoni u kontinuitetu biti riječki čovjek odluke kao što je to nerijetko po dolasku bio. No aktivacija pretpoziva i, konačno, treći nastup za odabrano društvo, trebala bi mu samo biti dodatna motivacija da nastavi tamo gdje je i počela njegova nogometna renesansa - u Rijeci.

Devet kola do kraja, Pašalić svim skepticima ima priliku dokazati da je igrač vrijedan reprezentacije

Vidljiva je njegova silna želja da se u posljednjih nekoliko kola upiše u strijelce ili asistente, imao je čak i nekoliko vrlo dobrih pokušaja koji su bili ili neprecizni ili bi protivnički vratari takve udarce "pročitali". Rijeci će u borbi za naslov prvaka protiv Dinama i Hajduka trebati dodatna širina i svaki kvalitetni igrač, a redovni prvotimac Pašalić svakako jest jedan od njih.

No Rijeci će u toj nemilosrdnoj borbi trebati i "ratnik" Pašalić s "topovskom" ljevicom, koji će možda i prelomiti kakav težak susret kakvih će Rijeka do kraja sezone imati točno devet. Toliko je kola ostalo do kraja, toliko vremena ima Pašalić izborniku Daliću pokazati, a svim skepticima još jednom dokazati da je igrač vrijedan hrvatske reprezentacije u koju je došao preko Rijeke.

Motivacije mu sigurno ne manjka, da bi tamo ostao i kao njezin član se vratio "kući", na Euro u svoju rodnu Njemačku, Pašalić će morati dobrano "zapeti". Reprezentacija je nagrada, bonus za sjajne igre u dresu matičnog kluba, i Marcu je jasno kakav njegov put mora biti i što mora raditi da bi u nekoj idućoj utakmici mogao, primjerice, zamijeniti nekog starosjedioca. Rijeka je tu početak i kraj, a kad je tako, onda će svi reći da je Marco Pašalić upravo - taj.

Linker
25. ožujak 2024 16:03