DAMIR KRAJAC Cropix
DA SAM JA DAMBRAUSKAS

‘Hajduk bi došao čak i do naslova da je igrao hrabrije! A sad cijela Hrvatska priča o autoputu, žao mi je...‘

‘Ma, Hajduk ne može igrati pravi nogomet bez Marka Livaje i Nikole Kalinića‘, smatra Ivan Katalinić
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 25. svibanj 2022. 20:58

Finale Kupa se bliži, spektakl na Poljudu je pred vratima. Evo što nam pred nogometni praznik na Poljudu kaže bivši trener Majstora s mora, Ivan Katalinić (71).

- Jako mi je žao što kompletna Hrvatska priča o onome što se dogodilo na autoputu, mnogo više nego o velikom događaju na Poljudu. Kao da se ne igra finale Kupa - kazao nam je Kate.

Kad smo ga pitali tko je favorit u velikom finalu, kazao je...

- Nema favorita. Jedni i drugi imaju jednake šanse za osvajanje trofeja. S tom utakmicom Hajduk i Rijeka spašavaju sezonu. Tko god osvoji moći će kazati da je sezona bila uspješna. Onaj koji će biti poražen, iza sebe će ostaviti neuspješnu sezonu.

Kaže da se njegov stav o uspjehu i neuspjehu temelji na ovakvom razmišljanju.

- Da, i Hajduk i Rijeka će igrati europske utakmice bez obzira na rezultat u finalu. No, Dinamo, Hajduk, Osijek i Rijeka su plasman u Europi već osigurale u prvom dijelu prvenstva. Nitko ih više nije mogao sustići. Tako da se ulazak u Europu ne može smatrati nekim posebnim uspjehom. Osvajanje Kupa je ipak nešto drugo. Radi se o trofeju. To mnogo znači njihovim klubovima i igračima, tko zna kad će opet biti u takvoj situaciji.

Kako bi Hajduk po njemu trebao igrati u finalu, kako bi se trebao postaviti? Što bi on napravio da je Dambrauskas?

- Nisam Dambrauskas i naravno da ne mogu znati koje su ideje i zamislili, kakav će sastav poslati na poljudski travnjak. Niti o tome ne želim špekulirati jer to nema smisla. Ali držim da će Hajduk igrati oprezno kako je igrao pod litavskim trenerom. Isto tako mislim da bi Hajduk osvojio naslov prvaka da je igrao malo hrabrije. Dinamo je ove sezone bio bitno lošiji nego prošle, a Hajduk to nije znao iskoristiti. Bilo je puno stranaca koji nisu osjetili trenutak u kojem su mnogi osvojiti titula.

Veli da će se napetost na Poljudu moći rezati nožem.

- Finale Kupa će biti utakmica ogromnog naboja. Naročito zbog svega ovoga što se dogodilo nakon derbija u Maksimiru. Tko će voditi manje računa o toj cijeloj priči, tko će biti smireniji, bolje se pripremiti za tu utakmicu, taj će biti pobjednik. To je bit finala, to bi definitivno mogli odlučiti.

Već nam je prije kazao da ne misli špekulirati o sastavu u kojem će Splićani istrčati na Poljud. Probali smo ga nagovoriti, ali nije prošlo. Očito iskusni strateg smatra da Dambrauskasu ne treba soliti pamet. Ali Kate nam je ipak nešto kazao na tu temu...

- Ma, Hajduk ne može igrati pravi nogomet bez Marka Livaje i Nikole Kalinića. Bez obzira igraju li oni dobro ili loše. Njih dvojica moraju biti u udarnom sastavu. Meni je zaista smiješno kad netko postavlja pitanje mogu li Livaja i Kalinić igrati skupa. Ako oni ne mogu igrati zajedno, pa tko onda može? Za ostale kad se radi o prvih jedanaest ne znam. To mora odrediti Dambrauskas. Mora izabrati najspremnije igrače, koji će odgovoriti svim postavljenim zadacima. Utakmica je krucijalna za oba kluba, a naročito za Hajduk. Hajduk je dosta toga uložio u ovu sezonu, prvenstvo je izgubio, ostao mu je samo Kup. Ako osvoji to će biti uspjeh, u suprotnom pravi neuspjeh - zaključio je Katalinić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 09:18