Armada na zadnjem gostovanju u Koprivnici

 ZELJKO HAJDINJAK Cropix
VELIKA UTAKMICA

Hit HNL-proljeća već ovog vikenda može osigurati Europu, u gradu se već priprema velika fešta

Armadin rođendan, regionalni derbi i bodovi koji mogu značiti i matematičko osiguravanje plasmana
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 05. svibanj 2023. 14:53

Subotnji derbi della Učka i eventualna pobjeda Rijeke mogla bi vrlo lako postati i posljednja utakmica neizvjesnosti oko europskog iskoraka domaćina pred iduću sezonu, a ujedno bi to bio najljepši poklon igrača i stručnog stožera Armadi, koja u svom domu priprema feštu povodom svojeg 36. rođendana.

Trener Sergej Jakirović svjestan je težine susreta i samog trenutka koji je došao kao plod odličnih igara Bijelih ovog proljeća.

- Opet nas čeka bitna utakmica. Ostala su četiri kola do kraja, igramo taj derbi koji je uvijek energičan, dinamičan, kao što je bio i zadnji. Znamo da Istra gaji napadački, lijepi nogomet i bez obzira igraju li kući ili vani uvijek teže ka istom, imaju svoju filozofiju. Kolega Garcia to dobro radi, ove sezone su malo iskočili i van gabarita, došli su u poziciju da se bore za 4. mjesto i sigurno će napraviti sve da nama maksimalno otežaju. Regenerirali smo se nakon dosta zahtjevne utakmice u Koprivnici, no uspjeli smo to riješiti u svoju korist, a napravit ćemo sve da i u subotu dođemo do tri boda koja će nam, ako se poklope ostali rezultati, možda i teoretski osigurati europski plasman tri kola prije kraja. No, nećemo biti toliko opterećeni time, idemo tekmu po tekmu i ja se nadam da ćemo uspjeti ostvariti pozitivan rezultat u Derbiju della Učka - kazao je Jakirović u uvodu.

Osvrnuo se osvrnuo na rotacije u momčadi, što one prinudne, što one koje su plod regeneracije i odmora nekih igrača, više mentalnog nego fizičkog. Širinu u veznom redu potvrdili su Banda i Liber, svatko na svoj način, a sa Smolčićem u početnoj postavi i ulaskom Krešića ta se širina potvrdila i u posljednjoj liniji.

- Dilaver i Galešić su naš prvi stoperski par, Smolčić je bio u rotaciji i sve što je on odigrao od Poljuda pa preko ostalih utakmica, odigrao je jako dobro. Naravno, kada imamo problema, kao što smo ih imali s Mitrovićem i Dilaverom, uskočio je tu i Smolčić, pa i Krešić, koji je dobro odradio svoju rolu s obzirom na način igre Slavena. Jako sam zadovoljan s njima i meni je drago, tko god da upadne u momčad, zna točno što treba raditi i koji su zahtjevi - dodao je Jakirović.

image
DAVOR PONGRACIC Cropix

Dilaver spreman

Najavio je vjerojatni povratak Emira Dilavera u početni sastav.

- Dilaver je dobro, trebala su mu na kraju ta dva i pol tjedna pauze, točno onako kako su liječnici i prognozirali, trenirao je normalno s nama ovaj tjedan. Imao je on želju stisnuti zube i igrati, ali ja nisam pobornik toga, smatram da bi možda tako napravili više štete nego koristi i mislim da smo dobro procijenili. Na kraju krajeva, kakav bih ja bio trener da ne vjerujem igračima koji su zdravi i treniraju. Dobili su priliku i pokazali su da to mogu napraviti jako dobro - objasnio je Jakirović, koji i na Rujevici očekuje susret sličan onom posljednjem u Puli između Istre i Rijeke, dinamičan, energičan i s nabojem.

- Očekujem živu, dinamičnu utakmicu, oni uvijek žele napraviti nekakav bonus, što do sada nije bio slučaj, a mi idemo svojim putem. Kada smo igrali u Puli, mi za ništa nismo bili “krivi”, ne znam zašto je to tako ispalo. Jasno mi je da dođe do emocija, ljutnje, ali mislim da smo mi bili korektni, borili smo se za sebe i svoj klub, no to je tako. Po meni, što se dogodi na nogometnom terenu, tamo treba i ostati, ne može poslije biti da se mi moramo probijati do svlačionice, to mi je smiješno. Moraš se pomiriti s pobjedom ili porazom i ideš dalje.

Još se jednom osvrnuo i na povratak Ante Ercega nakon kazne od devet utakmica neigranja, od Rijeke do – Rijeke.

- Nije Istra samo Ante Erceg. Evo, iskočio im je i Bakrar, koji je u dobroj formi i tu ćemo morati biti oprezni. Sigurno će i Erceg donijeti kvalitetu, on je to radio i prije kazne. Meni je žao što se to dogodilo, ali i to su emocije. I neki dan sam rekao, želim mu sve najbolje, ali iza naše utakmice, naravno... - podvukao je Jakirović za kraj.

Svoje viđenje regionalnog derbija iznio je i Ivan Smolčić, branič koji je u posljednje vrijeme i više nego dostojno zamijenio načetog Dilavera u posljednjoj liniji. Do sada ga je Jakirović uglavnom koristio kao trećeg stopera ili alternativu na desnom boku, no popularni Smola pokazao je da uporan rad i trud prije ili kasnije dođe na naplatu i dočekao svojih “pet minuta” koje je odradio vrlo dobro.

- Protiv jedne jako dobre ekipe, koja se želi nadigravati, očekujem otvorenu utakmicu. Malo nam je utakmica ostalo do kraja i ovisimo sami o sebi. Ako budemo pravi, vjerujem da ćemo nakon te utakmice biti još korak bliže Europi.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 11:46