TOM DUBRAVEC Cropix
KUP JE NJEGOV

Je li se Hajdukov junak ‘nakrkao‘ zelja prije finala? Prošao je pola Europe, priča šest jezika, a ima i tajnu

Jedan je od igrača koje je izbornik Dalić zvao u reprezentaciju od Rusije do Eura, a na kraju nije dobio mjesto na listi 26 igrača
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 27. svibanj 2022. 09:34

U čemu je tajna? Vjerojatno je to ono naše zelje...

Tako je jednom prilikom Dario Melnjak objasnio kako je moguće da je mali Nedeljanec, točnije Krkanec, dao dva reprezentativca - njega i bratića mu Marka Roga. Mama Melnjak i tata Rog su, naime, brat i sestra.

Je li se "nakrkao" zelja dečko iz Krkanca prije finala Kupa na Poljudu ne znamo, no ako je baš ono tajna, onda ga je kusao tijekom cijele sezone Kupa. Jer, ako je netko personificirao Hajdukov Kup, onda je to upravo on. Četiri pogotka u tri nastupa, dva u finalu, za 2-1, pa ugodnih 3-1, s time da je imao prilika Rijeci zabiti i njih četiri, pet.

Dario Melnjak doista je sjajna priča. Prošao je pola Europe, pritom naučio šest jezika, suprugu Grkinju upoznao je na Malti u šetnji nakon utakmice. No, prije, pa i nakon dolaska u Hajduk nikad nije rekao ni "a" kontra izbornika Dalića, premda je Dario Melnjak jedan od igrača koje je izbornik Zlatko Dalić zvao u reprezentaciju od Rusije do Eura, a na kraju nije dobio mjesto na listi 26 igrača za kontinentalnu smotru, Euro 2020. godine.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Melnjak je bio najstandardniji od onih čija je imena izbornika na kraju prekrižio jer pozivao ga je redovito dvije godine, u tom je razdoblju odigrao devet utakmica, da bi ga ostavio ispod crte dajući prednost Jošku Gvardiolu i Domagoju Bradariću, uz Bornu Barišića.

- Ja ovdje guštam, i tako će uvijek biti. Ako sam "taj", stavit ću se na raspolaganje i biti najbolji što mogu - govorio mi je u jednom intervjuu Melnjak, zahvalan što je uopće dobio priliku.

To je bilo dok je bio član Rizespora.

Tada ga je Dalić pozvao, jer je Hrvatskom vladala nestašica lijevih bekova. Melnjak je bio skriven u Turskoj, no Dalić je uvijek imao odgovor.

- Nije da nemamo drugih, nego on tamo dobro i igra - govorio je.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Činilo se da mu je to kruna karijere. Jer, Melnjak je karijeru započeo u niželigašu Nedeljancu, klubu u kojem je proveo veći dio omladinske karijere. Za prvu momčad je debitirao u sezoni 2010./11., nakon čega odlazi u trećeligaša Zelinu s kojom je izborio drugu ligu u sezoni 2011./12. U sezoni 2013./14. prešao je u prvoligaša Slaven Belupo. Melnjak je 2. veljače 2015. potpisao trogodišnji ugovor s belgijskim Lokerenom. Tamo se i nije baš naigrao pa je išao na dvije posudbe, u Neftçi Baku i Slaven Belupo. Za Domžale je potpisao u kolovozu 2017. godine. U dvije sezone u slovenskom klubu skupio je 43 nastupa i 8 pogodaka. U siječnju 2019. godine, Melnjak je potpisao za turski Çaykur Rizespor, da bi kroz igre tamo, dakle, stigao do reprezentacije.

Ali, u međuvremenu, krenula je stasati nova generacija lijevih bekova. Dok su "vatreni" tražili rješenje na lijevom boku, izrasli su i Gvardiol, pa Bradarić (kojem bi Hajduk sada jako odgovarao), a ponajprije Sosa, koji je u kratkom roku stigao od Njemačke do prvog izbora na lijevoj strani. Uglavnom, stigla je nova generacija. Koja ga je izgurala. Zasad... Jer, ako je dobio priliku dok je igrao za Rize, onda je Melnjaku ova sezona s Hajdukom još bolja referenca. Melnjak, naime, u Hajduku briljira i uživa. I, koliko čujemo, nastavit će tako. Ne ide mu se nigdje - logično. Pogotovo ako je kup-utakmica...

Linker
27. travanj 2024 02:10