GORAN MEHKEK/CROPIX
NAJAVA DERBIJA

Kopić: Svjesni smo tog podatka, to nam je dodatni motiv; Tomić: Želimo pokazati onu energiju iz prvog dijela

Treneri s klupe Dinama i Rijeke oglasili su se dan uoči velikog derbija u nastavku sezone
Piše: Davorin Olivari/Marijan ProjićObjavljeno: 29. siječanj 2022. 15:37

Dinamo u nedjelju prvom proljetnom utakmicom protiv Rijeke kreće u obranu titule. Ukoliko Modri stignu do trijumfa, biti će im to 'okrugla', 50-ta pobjeda protiv Nevere s Kvarnera. HNL. U dosadašnjih 89 međusobnih ogleda plavi su pobijedili 49 puta, Riječani 19 dok su 21 put remizirali. Rijeka je prošle sezone prvi put u povijesti pobijedila Dinamo u gostima s više od jednoga pogotka razlike, a taj je doseg ponovila i ove sezone u četvrtfinalu Kupa. Prethodno je osam puta znala odnijeti bodove iz Maksimira, ali svaki je put to bilo s jednim golom razlike. U siječnju prošle godine slavila je s 2:0, dok je u prosincu u Kupu bilo 3:1.

- U samom uvodu bih naglasio da sam zadovoljan s pripremama, nakon one četiri utakmice s kraja jeseni gdje smo igrom i rezultatski bili uspješni. Istim intenzitetom rada, energije, prstupom treninzima i utakmicama nastavili smo i u prošlom razdoblju i spremni dočekujemo Rijeku. Već smo tijekom tjedna komunicirali da ni mi, kao niti jedna druga momčad, nismo pošteđeni određenih problem s virozama. Razgovarali smo u vezi Brune Petkovića, preskočio je utakmicu protiv Sturma zbog ozljede, na to se nadovezala viroza, vidjet ćemo kako će biit. Još su dvojica- trojica igrača u sličnim problemima, ali vjerujemo da će do utakmice biti OK. Nema Sadegha Moharramija koji je s iranskom reprezentacijom, odigrao je kvalitetnu utakmcui, sudjelovao u sjajnom rezultatu - kazao je za uvod Dinamov trener Željko Kopić

image
GORAN MEHKEK/CROPIX

Rijeka je Dinamu u posljednje tri utrakmice zabila čak devet pogodaka. Pomalo zastrašujuća statistika pred derbi kad su Modri u pitanju...

- Sigurno je to jedan od podataka o kojem vodimo računa i predstavlja nam dodatni veliki motiv. Želimo do prve pobjede protiv Rijeke u ovoj sezoni, napraviti sve s razine motivacije, kvalitete, pristupa da dođemo do ta tri za nas iznimno bitna boida. Rijeka je godinama u vrhu hrvatskog nogometa, igraju kvalitetno, za mene nije iznenađenje što su pri vrhu. Naše su međusobne utakmice uvijek bile visokog intenzitea s visokim natjecateljskim nabojem, a tako će biti i sutra.

Četiri kluba su u borbi za naslov, kako Kopić komentira dosadašnji prijelazni rok?

- Mislim da su svi napravili sve što su mogli u kontekstu da budu što bolji i kvalitetniji, ali u konačnici će sami rezultat i kvaliteta izvedbe sve pokazati. Mi smo, kao i dosad, isključivo fokusirani na sebe i svoj rad i gledamo da budemo što bolji na terenu.

Čak 12 igrača iz sadašnjeg sastava maksimirskoga kluba uspjeli su postići pogodak za plave u dvobojima protiv Rijeke: Ademi, Oršić, Petković, Čop, Ivanušec, Gojak, Perić, Mišić, Franjić, Lauritsen, Andrić i Tolić. Još su četvorica sadašnjih maksimirskih igrača tresli Rijekinu mrežu, ali ne u Dinamovu dresu: Bočkaj, Jurić, Bulat i Šutalo. Ono što će svakako biti zanimljivo jest promatrati Mislava Oršića nakon što nije realizirao transfer u Burnley. Orša je inače poznati 'krvnik' Rijeke. Izbio je na treće mjesto najboljih Dinamovih strijelaca u dvobojima protiv Rijeke u povijesti. Postigao je devet pogodaka u 16 nastupa. Ispred njega su rekorder ElArabi Hilal Soudani s 14 golova i Slaven Zambata s 13, a treće mjesto Oršić dijeli s Igorom Cvitanovićem koji je također devet puta tresao riječku mrežu. Sutra ćemo vidjeti i novo Dinamovo pojačanje, Petra Bočkaja.

- Bočkaj radi jako dobro, dečki su ga odlično prihvatili, zadovoljni smo s njegovim dosadašnjim tradom i angažmanom i vjerujem da će nam biti pojačanje - zaključio je Kopić

Dinamo je favorit. Ali to je bio i u prethodnim ogledima s Rijekom ove sezone. No, kao što smo vidjelio Modrima nije uvijek sve išlo po planu. Stižu li u nedjelju plavi dečki do svoje 50-te pobjede nad Rijekom, prve ove sezone? Treba doći na Maksimir i to pogledati. Ogled ima ogroman značaj za Modre.

Utakmicu s Rijekom najavio je i modri veznjak Josip Mišić.

- Svi se veselimo utakmici jer je napokon došao i taj dan da igramo za bodove. Sigurno nas čeka zahtjevna utakmica, derbi... Mi ćemo biti sprmeni dati svoj maksimum.

Igrao ste za Rijeku, kakve su joj prednosti i mane?

- I oni, kao i svaka momčad, imaju svoje prednosti i mane, a što se tiče utakmice protiv nas, to je uvijek slično. Postave se u defenzivni blok i čekaju tranziciju prema naprijed. Tako će biti i sutra. Mi ćemo se na to pripremiti i odgovoriti na najbolji način. Odigrao samo tamo jako lijepe tri godine, napravio veliki rezultat, uzeli smo naslov prvaka i sigurno će mi taj klub uvijek ostati u srcu - zaključio je Mišić

image
RONALD GORSIC/CROPIX

Goran Tomić uoči Dinama

Na otvaranju proljetnog nastavaka prvenstva Rijeka gostuje na Maksimiru. Za trenera Gorana Tomića nema dileme, Dinamo je najkvalitetnija ekipa hrvatskog nogometa i najteži mogući suparnik.

- Sigurno da nam žele uzvratiti za poraz u Kupu. Tamo smo odigrali dvije dobre utakmice ove sezone i želja nam je napraviti to i treći put. U odnosu na te zadnje utakmice Dinamo je dobio novog trenera i ste strane teško je predvidjeti kako će igrati. Jedno su prijateljske utakmice, jedno prvenstvena, ali tko god istrčao u Dinamu to su igrači visoke kvalitete i morat ćemo imati svoj dan i biti na visokom nivou, izjavio je trener Rijeke Tomić kojem neće biti lako složiti obranu.

Naime na Rujevici je bilo prilično prometno posljednjih dana. Nakon Smolčića koji je potpisao za Eintracht (ali ostaje u "bijelom" dresu do kraja sezone), Rijeku su napustili Tomečak (ciparski Pafos) i Galović (portugalska Arouca). No, kapetan Smolčić kao i Escoval (čije se ime isto spominje u rubrici odlasci) nisu odigrali ni jednu pripremnu utakmicu i sigurno ne dočekuju prvenstvo u optimalnom stanju. Kako će izgledati Rijeke nakon zimske stanke nije siguran ni Tomić.

- Ja samo želim da ekipa vrati i pokaže onu energiju koju smo imali u prvom dijelu sezone kada smo stvarno izgledali kao ekipa, kada su svi na terenu davali stvarno sve što su imali i na taj način smo došli do ove količine bodova. Mogu se samo nadati da ćemo to isto pokazati i protiv Dinama, poželio je Tomić pod čijim je vodstvom Rijeka postigla 1500. gol u HNL, a sutra će protiv Dinama upisati i 1000 utakmicu Rijeke u HNL-u.

- Vrijedan podatak i sigurno da će to biti dodatni motiv da protiv Dinama odigramo najbolje što možemo i time damo još jedan pečat tom jubileju. (Piše: Marijan Projić)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. svibanj 2024 00:40