Osijek - Rijeka

 IVAN PERIC Cropix
DERBI VUČE REPOVE

Mnogi Riječani prst krivnje upiru u ljude u ‘narančastom‘. Na ‘harakiri‘ zahvat svi su ostali nijemi

Ni u desetom uzastopnom pokušaju nogometaši Rijeke nisu slavili u Osijeku
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 04. prosinac 2023. 06:12

Nogometaši Rijeke niti u desetom uzastopnom pokušaju nisu uspjeli svladati Osijek na njihovom terenu, ovog je puta to bilo premijerno u Opus Areni, no konačni rezultat, odnosno, toliko željena pobjeda Sopićevih pulena, kojom bi zadržali priključak za prvoplasiranim Hajdukom, ipak je izostala.

Istina, bila je Rijeka bolja momčad i puno bliže pobjedi ako se analizira cijeli susret, posebice u nastavku dvoboja, no to i nije neka utjeha za više od 600 navijača Rijeke, koji su u jednom danu preživjeli sva četiri godišnja doba kako bi bodrili svoje ljubimce u dalekom Osijeku.

Nije iznenadio

Od tradicionalne riječke kiše, preko kontinentalnih vjetrova i neobično visokih temperatura do velikih minusa i snijega u povratku koji je stvorio velike probleme u prometu, kao da je opet iznenadio zimske službe, iako je danima bio najavljivan...

Osijek definitivno nije iznenadio Sopića, koji je svoju momčad dobro pripremio za ono što ih je čekalo na “tepihu” Opus Arene. Visoke lopte, česti ubačaji i guranje dugih lopti u prostor za Miereza, jedinog napadača u momčadi Zorana Zekića, bio je prokušani recept kojim su domaćini htjeli ugroziti vrata reprezentativnog vratara i kapetana Rijeke, Nediljka Labrovića, koji je otklonio sva tri pokušaja domaćina koja su išla u okvir gola. Mierez je imao svega 32 dodira s loptom, uglavnom je bio odsječen od svojih suigrača, a njegova dva pokušaja udarca završila su daleko, na osječkim tribinama.

image

Osijek - RIjeka

IVAN PERIC Cropix

Napravili su Riječani sve kako su trebali i što su htjeli, posebice u nastavku susreta u potpunosti anulirali napade Osijeka, koji praktički nije niti prijetio do kraja dvoboja, no nisu napravili ono zbog čega se nogomet i igra – postigli pogodak. A nije da nisu imali šansi, osim dva solo prodora Tonija Fruka i udarca od kojih je jedan spasio Malenica, a drugi je prohujao koji centimetar od vratnice, najveću šansu na susretu propustio je još jedan riječki reprezentativac – Marco Pašalić.

Upravo ga je Fruk, najbolji asistent lige, gurnuo u šansu koja se jednostavno mora pogoditi želi li Rijeka i dalje biti na visokim okretajima. Tko zna zašto, Pašalić se u toj matnoj situaciji odlučio na udarac slabijom, desnom nogom, a oklijevao je taman toliko koliko je bilo dovoljno da mu Malenica “uđe” u udarac, skrati kut i osujeti najveću riječku šansu na utakmici. Osim te, imao je Pašalić i još dva dobra udarca u svom klasičnom solo prodoru s desne strane, u svim tim udarcima osječki je vratar dobro reagirao i najveći je “krivac” što su Bijeli, nakon vrlo dobre predstave u Osijeku, ostali uskraćeni za pobjedu.

Potraga za krivcem

Ako bi se, pak, još negdje trebalo tražiti krivca, puno njih bi (i ne samo navijača Rijeke) s razlogom prst uperilo u ljude u “narančastom”, prije svega u glavnog suca Matea Ercega iz Pristega, ali i u njegove pomoćnike na terenu, kao i one u VAR sobi. Jer, kako drugačije objasniti situaciju iz 16. minute u kojoj je Slavko Bralić guranjem ruke u vrat srušio mladog Ivanovića na rubu, odnosno, unutar kaznenog prostora. U velikoj većini slučajeva takav “harakiri” zahvat bio bi predmet disciplinske opomene suca, kao i kaznenog udarca, no u ovom su slučaju, osim klupe i igrača Rijeke, svi ostali nijemi...

image

Osijek - RIjeka

IVAN PERIC Cropix

Pa čak i da je situacija, odnosno, početak prekršaja bio izvan kaznenog prostora, jer svega smo se naslušali kada su u pitanju “HNL” opravdanja za nešto, u tom slučaju onda ne bi bilo kaznenog udarca, ali bi svakako moralo biti opomene za igrača (koji je bio u tom trenutku posljednji čovjek obrane) i prekršaja nad Ivanovićem, koji se i ovog puta silno trudio, pretrčao brojne kilometre, ali – bez konkretnog učinka.

Žalosno je, pa čak i opasno za cijelu ligu, da se iz kola u kolo, pored VAR tehnologije, događaju previdi koji direktno utječu na rezultat, pa samim time i na konačni poredak SuperSport HNL-a. Dok se to ne promijeni, klubovi mogu samo “lajati na mjesec”, što u konačnici ne donosi baš ništa, osim podsmjeh konkurenata.

Dvoboj u Osijeku po dobrom neće pamtiti ni dvojac Janković - Smolčić. Oba igrača kroz tjedan su imali manje probleme (visoka temperatura), no uspjeli su “stisnuti zube” i odigrati dvoboj koji ih je u konačnici koštao prisilne utakmice pauze. Oba su, naime, dobila treći žuti karton i tako ostali izvan konkurencije za dvoboj protiv Slaven Belupa na Rujevici.

Rijeka se okreće kup-ogledu protiv Cibalije, koji je na rasporedu već sutra...

Frukovi posebni navijači

Toni Fruk u Opus Areni imao je posebne navijače, rođenog Slavonca došao je podržati veliki broj sugrađana iz Lile, malog mjesta u blizini Našica, u kojem je Toni napravio prve nogometne korake. Toni je krenuo kao golman, ali kraju je karijeru službeno počeo u Našicama jer je u tom trenutku bio premlad da igra za pionire NK Lila. Nogomet je Tonija odveo daleko od Lile, ali njegovi sugrađani nisu zaboravili na njega pristigavši u velikom broju u Opus Arenu gdje su navijali za – Rijeku. (sl)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. svibanj 2024 11:05