Robert Murić

 DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
VELIKI INTERVJU ZA SN

‘Najbolji smo napad HNL-a, to je naš veliki adut uoči Dinama! Tko će biti prvak? Pitanje za milijun kuna!‘

‘Svi smo priželjkivali remi Osijeka i Hajduka, taj nam je ‘x‘ najviše išao na ruku‘, priča Murić.
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 08. travanj 2022. 10:15

Puna će Rujevica biti na nedjeljnom derbiju Rijeke i Dinama. U pretprodaji je, naime, prodano oko 3000 ulaznica, toj brojci treba dodati i podatak da Rijeka ima 3500 pretplatnika! Utakmica će, nadajmo se, biti odigrana u pravom nogometnom ozračju, a i Dinamo će imati potporu iz južnog “kaveza”, u kojem će biti nešto više od 400 zagrebačkih navijača.

Visoka razina

Rijeka se 2:0 pobjedom u Puli vratila na pozitivni kolosijek, nakon dva neočekivana i teško proživljena poraza (Hrvatski dragovoljac 1:2, Gorica 0:1), iznova se osmijeh vratio na Kvarner. A u nedjelju će momčad trenera Gorana Tomića biti na velikom iskušenju, dvoboj protiv Dinama bit će prvi od tri velika derbija koji će se do kraja sezone odigrati na Rujevici. O ozračju uoči okršaja sa Zagrepčanima, jedan od najboljih igrača Rijeke, Robert Murić (26), kaže:

- Pobjeda u Puli vratila nas je život, a dobro nam je došla i prvenstvena stanka poslije dva posrtaja, malo smo se “resetirali” i osvježili. Samopouzdanje je opet na visokoj razini i željno čekamo nedjeljni derbi. Nadam se da će to opet biti utakmica za pamćenje, kao i gotovo svaka koju smo igrali s Dinamom. I oni i mi težimo nadigravanju, o čemu dostatno govori podatak da je na naše dosadašnje četiri ovosezonske međusobne utakmice, uključujući i dvoboj u kupu, postignuto čak 18 pogodaka! Okršaji Rijeke i Dinama zapravo su jamstvo da će gledatelji uživati u nogometu - kaže Murić.

Osjećate li možda i dodatni pritisak uoči nedjeljnog sučeljavanja, budući da bi ovo mogla biti vaša “biti ili ne biti” utakmica za ostanak u utrci za naslov?

- Točno je, mogla bi to biti naša presudna utakmica, jer Dinamo ima pet bodova viška i utakmicu manje. Izgubimo li, stvorila bi se prednost Zagrepčana od teško dohvatljivih osam bodova. Međutim, nismo dodatno opterećeni, štoviše, mišljenja sam da je na Dinamovim igračima veći pritisak, jer je njima osvajanje naslova imperativ, oni nemaju pravo na pogrešni korak. A nama ionako nitko nije davao nekakve opipljive šanse uoči sezone i sve što smo dosad napravili zapravo je izvanredno. Naravno da želimo i više, dat ćemo sve od sebe kako bismo u nedjelju slavili i učinili utrku za naslov još uzbudljivijom.

image

Robert Murić i Issah Abass

DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

U dosadašnjim ste prvenstvenim okršajima s Dinamom dvaput vatrometno remizirali (oba je puta bilo 3:3!), ali na proljetnom ste startu bili ispod svoje razine i Dinamo je u Maksimiru lako pobijedio 2:0, igra Plavih zapravo je bila uvjerljivija od rezultata. Što vam se dogodilo?

- Davno je to bilo, ha, ha... Bio je to naš loš dan, koji se više sigurno neće ponoviti, Plavima je sve išlo kako su zamislili, a mi smo potpuno zakazali.

Pojedinačna kvaliteta

U čemu je Dinamova najveća snaga?

- U pojedinačnoj kvaliteti, Dinamo ima najkvalitetnije igrače. A posebno su dobri u napadačkom dijelu, Oršić i Petković mogu protiv svakoga napraviti razliku i svojim potezima presuditi utakmicu. Znam da nisam otkrio ništa novo, ali stalno treba upozoravati na tu opasnost.

Hvalite Dinamov napad, a vaš je ubojitiji! Najefikasnija ste momčad lige s 58 postignutih pogodaka, tri više od zagrebačkog sastava...

- Sretan sam zbog toga i nadam se da ćemo Drmić, ja i ostali dečki tu efikasnost potvrditi i u nedjelju. Najbolji smo napad lige i to je naš veliki adut uoči derbija, stvarno nas je teško zaustaviti.

Lakše nego prvenstvo

Tko ima najviše izgleda za osvajanje naslova?

- Uh, ovo je pitanje “za milijun kuna”! Još je dosta utakmica do kraja i vjerujem da će sva četiri kluba ostati do samoga kraja u igri. Svi ćemo biti “tu negdje”. Eto, svi smo u klubu priželjkivali remi Osijeka i Hajduka prije nekoliko dana, to se i dogodilo, taj nam je “x” najviše išao na ruku.

Hoće li o prvaku odlučivati derbiji, ili tzv. “male utakmice”?

- Pobjede u derbijima donose dvostruko vrijedne bodove, ali nepisano je pravilo da se prvenstva osvajaju ili gube na tim “malim utakmicama”. Što smo mi najbolje osjetili na svojoj koži s dva nedavna poraza, iako smo se nadali da ćemo upisati svih šest bodova u tim dvobojima s “dragovoljcima” i Goricom.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

Pred vama je i finale kupa...

- Bit će to velika utakmica u Splitu! U kupu nas od osvajanja trofeja dijeli samo ta jedna utakmica i svakako je zbog toga lakše osvojiti kup nego prvenstvo. Osvojio sam s Rijekom dva kupa, jednom smo ispali u polufinalu i nadam se da ću na Poljudu dohvatiti i treći trofej u tom natjecanju. No, još je dosta vremena do tog dvoboja. Ali, znamo što našim navijačima znače utakmice s Hajdukom i učinit ćemo sve da osvojimo kup, te da u prvenstvu budemo bolje plasirani od Splićana.

Tko je u nedjelju favorit?

- Teško je bilo kojem klubu u Hrvatskoj reći da je favorit protiv Dinama. S druge, pak, strane, nitko ne može reći ni da je favorit na našoj Rujevici! Dakle, favorita nema, bit će to žestoka utakmica u kojoj želimo sva tri boda.

A bi li vas remi zadovoljio?

- Pa.... Mislim da bi, najvažnije je da ne izgubimo - rekao je Murić.

Igram najbolju sezonu u karijeri, nisam se ljutio kada sam bio na klupi

Ove ste sezone postigli ukupno 11 pogodaka (deset u prvenstvu, jedan u kupu), dodali ste tome i osam asistencija (sedam u prvenstvu, jedna u Europi). Jeste li zadovoljni takvim učinkom na 23 odigrane utakmice?

- Kako ne bih bio! Zapravo, kad sve zbrojim, čini mi se da igram najbolju sezonu u karijeri. Možda je moglo i bolje, ali moram biti zadovoljan. I nadam se da ću do kraja sezone poboljšati tu statistiku.

Iako ste među najboljim igračima Rijeke, na nekim ste utakmicama, zbog taktičkih razloga, bili na klupi, pa ste tek kasnije ulazili u igru. Kako ste to proživljavali?

- Sasvim normalno, nije bilo nikakve ljutnje, ni razočaranja. Prije tih utakmica razgovarao sam s trenerom, sve mi je objasnio i ja sam to prihvatio. Jasno je da svi želimo igrati velike utakmice, ali trener je taj koji odlučuje o sastavu, kao i o taktici koju će momčad primijeniti. Kad sam ulazio u igru, pokušao sam dati sve od sebe i podići igru naše momčadi, bio sam maksimalno motiviran, neovisno o tome što sam bio na klupi.

Protiv Dinama ćete zacijelo biti starter?

- Nadam se! No, treba vidjeti kakvu će taktiku “šef” smisliti. Bit ću spreman u svakom slučaju, počnem li utakmicu, ili uđem s klupe.

Praktički ste “dodana vrijednost” u tim situacijama kad ulazite s klupe u igru?

- Da, ha, ha...

Murićeve sezone u Rijeci

2018./19.

17 utakmica, 1125 minuta, 4 gola

2019./20.

30 utakmica, 1481 minuta, 10 golova

2020./21.

38 utakmica, 2472 minute, 12 golova

2021./22.

29 utakmica, 2029 minuta, 11 golova

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. rujan 2024 17:05