RONALD GORSIC/CROPIX
JASNA PORUKA UOČI DERBIJA

‘Ova današnja Rijeka nema veze s nekadašnjom. Dosta je bilo iznenađenja, Dinamo ide žestoko u obranu titule!‘

Makedonski nogometni reprezentativac Stefan Ristovski među inim je nosio dresove i Dinama i Rijeke
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 29. siječanj 2022. 09:30

Pripreme za početak proljeća su pri kraju, u nedjelju je već na rasporedu veliki okršaj Dinama protiv Rijeke. Jedna od onih utakmica Modrih koja možda može bitno utjecati na nastavak prvenstva i u konačnici, na neki način, biti i odrednica u trci za titulom. Posljednje gostovanje Nevere s Kvarnera u plavom domu bilo je pogubno za Dinamo, izgubili su u Kupu (1:3), nakon te utakmice trener Damir Krznar morao je otići.

- Polako kreće proljetna mašinerija. Držim da smo odradili vrhunske pripreme, prošli smo ih bez ozbiljnih ozljeda. Da, odmah na startu proljeća imamo jaku utakmicu. Kad god igramo protiv Rijeke, drago mi ih je vidjeti jer sam s tim klubom osvojio naslov prvaka Hrvatske. Kratko i jasno, nema tu nekakve filozofije, idemo po pobjedu i tri boda, start proljetnog dijela sezone za nas je bitan. Ulazak s pobjedom bio bi za nas ogroman vjetar u leđa. Nadam se da ćemo pokazati kvalitetu koju imamo, spremni smo, jedva čekam nedjelju - kaže nam makedonski reprezentativac Stefan Ristovski.

Ristovski je igrao u Rijeci u sezoni 2016./17. kad se društvo s Rujevice dokopalo naslova prvaka. Može li usporediti onu i ovu današnju Rijeku?

- Ma, one Rijeke iz sezone kad smo uzeli naslov prvaka još nije bilo u HNL-u. Ne može se usporediti s ovom današnjom. Sjećam se, kad smo vidjeli da imamo šanse za naslovom prvaka, nitko nas nije mogao zaustaviti, niti Dinamo. Ova današnja Rijeka nema veze s onom tadašnjom Rijekom koja je uzela naslov. Iznenadili su nas u Kupu, ali mislim da je tu bilo dosta iznenađenja. Sad su druge okolnosti i ja vjerujem i nadam se da ćemo u nedjelju mi biti pobjednici i krenuti odmah žestoko u obranu titule.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX

Ristovski će u Kopićevim vizijama u sustavu 3-5-2 igrati na desnom boku, on je u ovom trenutku siguran starter, a Kopić će ga sigurno uvijek imati u momčadi u tvrđim ogledima, dok će u onim, nazovimo ih mekšim, vjerojatno koristiti Špikića, koji je bio jako dobar na pripremama.

Sjajna energija

Ristovski je na neki način bez konkurencije u momčadi, jer Moharrami je izostao u završnici priprema zbog nastupa za reprezentaciju Irana.

- Navikao sam se u karijeri igrati na toj poziciji, ovisi o situaciji, bit će onako kako trener odluči. Meni sve odgovara, sve sam to već davno prošao. Nego, kad se radi o proljetnom dijelu prvenstva, moram naglasiti nešto vrlo bitno. Odavno nismo ovako svi skupa odradili pripreme. Gotovo uvijek su bile neke reprezentativne stanke, neke ozljede. Sad smo se konačno svi skupa bez otegotnih okolnosti pripremili za nastavak sezone, to se vidi na treninzima. Postoji sjajna energija u momčadi, ogromna želja kod svih nas, konkurencija je velika. To će se jako dobro vidjeti kroz proljetni dio prvenstva. Naši cilj je jasan, obrana naslova prvaka, nema se tu što više lamentirati. Protiv svakog suparnika do kraja sezone očekujemo pobjedu i tako ćemo se postaviti.

Dobro, koga vidite kao najvećeg konkurenta u trci za šampionskom krunom?

- Ne mogu nikoga izdvojiti i to zaista nije nikakva floskula. Sva tri naša suparnika su definitivno podjednaka. Otkako sam ja u HNL-u, mogu ustvrditi da HNL nikad nije bio jači, bolji, izjednačeniji... kad se radi o borbi za naslovom. Tu mislim i na igrački i financijski aspekt. Ali, i ne radi se tu samo o Osijeku, Rijeci i Hajduku. Osjeti se to kad igramo protiv bilo koje druge momčadi. Gotovo svi se žele nadigravati s nama, ima tu velikog broja mlađih igrača koji se žele dokazivati. Kad se radi o HNL-u, ovo će biti najzanimljivija sezona.

Hoće li vam biti veliki hendikep ako na kraju Mislav Oršić završi u Premiershipu?

- Ako ode jedan od naših najboljih igrača, sigurno da to za nas neće biti najljepša priča. Ali, takav je nogomet danas, sve drugo su priče. Dinamo stvara da bi zaradio. Ja bih volio da su stvari drukčije, da možemo uvijek imati najbolju momčad. Ali, nismo mi Bayern ili Real koji mogu sačuvati najbolje igrače i nakrcati se s pojačanjima. Igrao sam u velikom klubu kao što je Sporting, koji na isti ili sličan način radi kao Dinamo. Nazovimo to sudbinom takvih klubova. Ali, ako ode, meni će biti drago da Mislava Oršića vidim u Premiershipu. S druge strane, osjetit će se njegov odlazak. Ali, imamo mi dosta sjajnih igrača koji ga mogu pokušati nadomjestiti - zaključio je Ristovski.

Bočkaj je prava stvar

Dinamo se pojačao, stigao je Petar Bočkaj. Kako ste ga vi vidjeli na ovim pripremama?

- Meni se Bočkaj igrački baš sviđa. Prije dolaska u Dinamo bio je jedan od najvažnijih igrača Osijeka. Dinamo je njegovim transferom napravio pravu stvar, definitivno smo pojačali momčad.

RISTOVSKI ZA RIJEKU

- u ligi 68 utakmica/0 golova

u kupu 11 utakmica/1 gol

- u Europi 7 utakmica/1 gol

RISTOVSKI ZA DINAMO

- u ligi 23 utakmice/1 gol

- u kupu 4 utakmica/0 golova

- u Europi 17 utakmica/0 golova

SVI NJEGOVI KLUBOVI

Dinamo Zagreb (Hrvatska)

HNK Rijeka (Hrvatska)

Sporting CP (Portugal)

Latina Calcio (Italija)

Parma (Italija)

Bari (Italija)

Frosinone Calcio (Italija)

Crotone (Italija)

Vardar (S. Makedonija)

2024.

istječe profi-ugovor Ristovskog s plavim klubom

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
08. svibanj 2024 07:07