Robert Palikuća

 DANIEL KARMANN Dpa Picture-alliance Via Afp
ROBERT PALIKUĆA ZA SN

‘Raspadamo se? Pa imamo najbolji napad u HNL-u! Od ovoga nećemo odustati, naš plan je jasan...‘

‘Nismo izgubili nikoga koga ne možemo nadoknaditi. Tomečak? On će se vratiti, siguran sam.‘
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 05. veljača 2022. 10:04

Prva HNL jedna je od rijetkih liga u Europi gdje zimski prijelazni rok traje tijekom natjecateljskog dijela sezone. Okolnosti su naprosto takve, na njih se treba prilagoditi i izvući ono najbolje iz istih, kako kod odlazaka igrača, tako i kod dolazaka. O iznimno prometnom transfernom roku HNK Rijeka razgovarali smo s glavnim i odgovornim čovjekom za tu poziciju, Robertom Palikućom. Pojasnio je još jednom generalni menadžer za sport glavne ciljeve ovog prijelaznog roka, koji je samo nastavak priče od ljeta. Veliki broj igrača koji je napustio Rujevicu planski je odrađen, Rijeka je u rosteru prve momčadi protekle polusezone imala daleko najviše igrača na platnom popisu od svih prvoligaških klubova. Puno previše za sada još tek 15 kola, koliko je ostalo do kraja prvenstva i još eventualne dvije kup-utakmice, one s Osijekom na Rujevici i finalne na Poljudu ako Riječani svladaju trupe Nenada Bjelice.

- Čini mi se da određeni dio javnosti stvari ne vidi istim očima kao i mi. Ne znam nismo li se jasno oglasili u zadnjim mjesecima ili godinama, ja ću pričati o zadnjim mjesecima koliko sam na ovom mjestu. Glavni zadatak koji je Uprava stavila pred nas jest pomladiti ekipu, ali ne promijeniti zadane ciljeve. Osnovni cilj svake, pa tako i ove godine, mogućnost je igranja Europe, odnosno, kvalifikacija za neko od europskih natjecanja. Svjesno i planski smo i ove sezone, baš kao i ove zime, ušli u pomlađivanje ekipe kako bismo jednog dana stvorili više transfernih vrijednosti i da se okrenemo svom omladinskom pogonu u kojem imamo puno kvalitetnih mladića. Oni s vremenom dobivaju sve više minutaže u svom klubu, a imamo i razvojni program s nekoliko partnerskih klubova. Oni su tamo otišli, da bi kroz našu ideju njihovog razvoja zaigrali na Rujevici. Nismo zaboravili niti regrutiranje najmlađih, dosta igrača uzimamo u omladinskom pogonu. To je posao koji se ne radi od danas do sutra, to radimo unaprijed kako bi klub i u godinama koje dolaze imao potrebnu kvalitetu - objasnio je u uvodu Palikuća.

Razvoj svojih igrača iz omladinske škole, stjecanje iskustva u seniorskom, pa čak i prvoligaškom nogometu, svjesno je pretpostavljen u odnosu rezultate omladinske škole. Da bi mladi igrač stasao i dalje se nogometno razvijao, on mora igrati u što boljem rangu, imati što veći broj kvalitetnih protivnika...

image

Robert Palikuća

MARVIN IBO GA14NGAR Dpa Picture-alliance Via Afp

- Nismo htjeli ići putem da se naša omladinska, odnosno, U-19 momčad bori za titulu hrvatskog prvaka. Postoje i takvi ciljevi, mi smo se odlučili za drugi put. Mislim da bi Rijeka sa svim tim mladim momcima koje imamo u rosteru bez problema mogla ući u borbu za juniorskog prvaka Hrvatske. Mi smo se odlučili da je za njih bolje da nastupaju već sad u seniorskom nogometu i skupljaju znanje i iskustvo kako bi zaigrali za prvu momčad. Radimo s njima puno, želimo zaista stvoriti svoj prepoznatljiv put, svoj DNA. Želimo igrati napadački nogomet, nogomet koji će “zapaliti” publiku na Rujevici, ne samo u ovoj sezoni, nego i u sezonama koje dolaze. Želimo da se igrači maksimalno identificiraju s klubom. Paralelno s time radimo i na dolasku mladića iz Rijeke i okolice, kojih je u omladinskoj školi veliki broj. Forsirat ćemo ih koliko god možemo, nakon toga one iz Hrvatske, pa i dalje. Gledamo tko se može uklopiti u našu priču, pronaći neke zajedničke benefite - objasnio je Palikuća.

Osvrnuo se sportski direktor i na komentare pojedinih medija i onog “običnog” navijačkog puka kojemu nikako nije sjeo tajming odlazaka nekih stožernih igrača, u posljednjem tjednu priprema, odnosno, uoči derbija s Dinamom u prošlom 21. kolu.

- Kada je tajming idealan? Nema idealnog tajminga. Prijelazni rok je takav period, jako dinamičan i nepredvidljiv. Odluke nekih igrača sazrijevaju. Nino Galović je, primjerice, ovu ponudu imao još prošlog ljeta, već tada je mogao otići. Ja mislim da se Nino vidio ovdje duže i u boljoj poziciji, na kraju je prihvatio taj poziv iz Portugala. Kod Tomečaka su se stvari odvile jako brzo, nije bilo puno vremena za razmišljanje, pogotovo zato što ga je tražio Ivan Mance, bivši sportski direktor Rijeke. Mi tog pritiska nismo imali, no Ivan jest. Filip Braut je odigrao većinu vremena na pripremama na toj poziciji, pripremali smo ga za to. I ne samo njega, pa i Ampem je znao odigrati to mjesto - dodao je Palikuća.

Neki kao da su jedva dočekali staviti “soli na rep” Rijeci i njezinoj transfernoj politici. Sezonama unazad provlači se svaki put gotovo ista priča, kako se Rijeka “raspada”. Ta priča opet je aktualizirana odlascima Tomečaka i Galovića. Danas su to oni, prošlih sezona bili su neki drugi igrači, no Rijeka je u svim tim prijelaznim rokovima na kraju ostvarila, a nerijetko i “prebacila” podcrtane ciljeve Uprave kluba.

- Pored svega toga što smo ostvarili, dolazimo danas do jednog specifičnog slučaja, stvara se neka slika u javnosti da se Rijeka raspada. Ulazimo u zimsku pauzu s 40 bodova, dijelimo prvo mjesto, imamo najbolji napad u HNL-u, imamo i već sada dosta mladu ekipu i idemo našim putem dalje. Nismo izgubili igrače koji su nam bili nositelji igre u posljednje vrijeme. Izgubili smo prije svega dobre momke. Ivan Tomečak je na Rujevici igrao jako dobro, pa i ove sezone. Pružila mu se jako dobra prilika za odlazak i mi smo mu izašli u susret, bio je jako sretan. Pružili smo mu tu mogućnost, a ja mislim da će se on jednom vratiti nazad. Vidi svoju budućnost ovdje, u ovom klubu i regiji, gdje bi učio svoj trenerski posao. Tomečaku će vrata uvijek biti otvorena, kao i većini momaka koji su otišli iz Rijeke. Izgubili smo Ninu Galovića koji je bio dio kapetanskog teama i s te strane je bio važan za svlačionicu, no bio je igrač rotacije. Pružila mu se mogućnost igranja u dobroj ligi, a nama se pružila mogućnost dovesti 20-godišnjeg top talenta na njegovu poziciju, koji ima veliku budućnost ispred sebe ako nastavi napredovati kao do sada i ima neku transfernu vrijednost za nas. Ako ga uspijemo dalje izgraditi. Escoval je bio u zadnjoj godini ugovora, jako je počeo padati svojim igrama u posljednje vrijeme, izgubio je standardnu poziciju, na kraju je ispao i iz rotacije. Mudražije smo se morali riješiti, jako je talentiran, ali on se nikako nije uklopio u Rijeku. Nažalost, u Rijeci nije imao neku veliku ulogu, očekivanja su od obje strane bila znatno veća. Da rezimiram, od nositelja ekipe koja je osvojila 40 bodova u protekloj polusezoni i igrala taj atraktivan nogomet velika većina igrača je ostala. Nismo izgubili Drmića, ni Pavičića, koji je odigrao fantastičnu polusezonu, nismo izgubili nikoga koga ne možemo nadoknaditi, da ne nabrajam sad dalje naše ostale sjajne momke koji su i dalje Rijeka - kazao je Palikuća.

image

Robert Palikuća

TIMM SCHAMBERGER Dpa Picture-alliance Via Afp

S druge strane, Rijeka je bila aktivna, u okviru svojih zacrtanih ciljeva i planskog pomlađivanja ekipe u dolascima. Dovesti igrače iz madridskog Atletica, Manchester Cityja ili njemačkog bundesligaša Kölna nije mala stvar, bez obzira na to što se radi o mladim igračima. Potencijal koji takvi igrači imaju je ogroman, u Rijeci se nadaju “oploditi” svoje napore kada su već takve igrače uspjeli “privoljeti” da postanu barem privremeni stanovnici Kvarnera. Neki su se završili ranije (Čestić), neki tek nedavno, no s budžetom koji ima svoje zakonitosti i postavljen je na noge hrvatske tržišne ekonomije svaka kuna ili euro se dvaput “okrene” prije ulaganja.

- Mi smo na tim transferima radili tjednima. Svi bismo mi bili sretniji i zadovoljniji da smo ih ranije odradili, ali te stvari su bile preoptimistične da se ostvare odmah. Nije baš da smo stavili tri kofera novca na stol i da su svi potpisali. Morali smo ih “lomiti”, kako se to kaže, nismo samo mi bili zainteresirani za te dečke. Doveli smo Čestića iz Kölna, doveli smo Solana iz Atletica Madrida, kojeg je htjelo pola prve španjolske lige, oni su nama bili konkurencija prilikom pregovora i dogovora oko nastavka karijere. Stigao je i mladi, ali jako talentirani Iker Pozo iz Manchester Cityja, koji će nam dati tu “svježu krv”, već je na prvom treningu pokazao kvalitete, pokazao taj DNA kojeg mi želimo imati i stvarati. Tu govorimo o dobrom balansu kvaliteta, agresivnosti u defenzivnom radu između tehničkog i taktičkog posjeda lopte i na kraju tranzicije s brzinom. Dobili smo tri jako mlada igrača koje ne vidimo kao pričuve na Rujevici, nisu dovedeni da popune kadar. Iste stvari smo vidjeli i u nekim igračima ljetnog prijelaznog roka. Naša momčad ima danas 16 igrača s ozbiljnom minutažom, a koji imaju manje od 23 godine. I dalje smo u vrhu, borimo se za naše ciljeve. No, nećemo dopustiti da nam se ruši ta pozitiva, taj “team spirit” koji imamo i na terenu i u svlačionici. To su sve nadareni momci koji su gladni uspjeha. Vjerujte mi, oni se s tim klupskim ciljem neće zadovoljiti, to se svaki dan osjeti - oni žele više. To ne znači da mi njih moramo stiskati da oni to ostvare, nema tog imperativa, a oni su dovoljno sami od sebe motivirani. Nisu došli oni uživati u moru, suncu i ribi, oni su došli ovdje - razvaliti. Da se pokažu, da odigraju najbolje kako znaju i da se dalje razvijaju kao igrači individualno, naravno u službi momčadi. Nisu došli da bi se zadovoljili s nekim četvrtim mjestom, oni “gore” da se pokažu i dokažu da mogu više i bolje - apostrofirao je Palikuča.

Prijelazni rok u Hrvatskoj traje do 15. veljače, još nešto manje od dva tjedna. S obzirom na dinamiku dosadašnjeg dijela istog, Rijeku, prema svemu sudeći, čeka nešto mirniji period, no Palikuća ne isključuje mogućnost da još neki igrač napusti momčad s Rujevice, planski i sustavno, kako je to bilo i do sada.

image

Robert Palikuća

HNK RIJEKA

- Naši prijelazni rokovi su takvi, dinamični, otvoreni smo prema svim tržištima. Imamo i dalje upite i interese za neke naše igrače iz Saudijske Arabije, Azije i SAD-a. Moguće je da se nešto dogodi po pitanju toga. No, mi dan danas imamo takvu momčad da možemo iskompenzirati svaki odlazak, “jedan na jedan”. Nećemo izgubiti individualnu kvalitetu, imamo svaku poziciju već sada poduplanu, na nekim mjestima i po tri igrača koji mogu igrati tu poziciju, a četvrti su na posudbama u Orijentu 1919. ili Dragovoljcu. Ako bi se i dogodilo nešto u iduća dva tjedna, sigurno ćemo znati adekvatno reagirati. Naprosto nekad moramo prodati da bi naša financijska situacija i dalje ostala stabilna, u okvirima normalnog i pozitivnog poslovanja - rekao je Palikuća.

Protiv Dinama smo izgubili jer nismo imali 11 igrača koji su 'ginuli' na terenu

Odlazak nekolicine igrača iz Rijeke u tjednu uoči ogleda s Dinamom bila je vijest koja nije blagonaklono sjela navijačima Bijelih. U medijima se povukla paralela da je Rijeka odigrala lošu utakmicu u Maksimiru zato što je ostala bez Galovića i Tomečaka, dva igrača koja su dobrim dijelom participirali u prošlosezonskim dobrim partijama Bijelih.

- Slažem se, odigrali smo jednu lošu utakmicu protiv Dinama, nije to bila utakmica protiv neke slabe ekipe. Izgubili smo od Dinama zbog jako lošeg ulaska u utakmicu i pristupa. Bili su bolji, agresivniji, više su željeli pobjedu. Nismo mi izgubili utakmicu jer su Galović i Tomečak otišli. Izgubili bi je i s njima s ovakvim pristupom, s tom dekoncentracijom u fazi obrane i neposloženošću u ofenzivi. Nismo niti napadali kao ekipa, niti se branili kao ekipa. Kada smo ih u Kupu pobijedili, imali smo na terenu 11 igrača koji su ginuli za pobjedu. U ovom susretu to nije bilo tako. Ako ti protiv Dinama ispadne jedan ili dva igrača, tvoj postotak za pobjedu se umanjuje i to jako puno. Rijeka uvijek mora imati 11 igrača na terenu, maksimalno spremnih, motiviranih i sa što manjim koeficijentom pogrešaka. To nismo imali i zato smo izgubili.

Imamo punu potporu predsjednika Miškovića

Palikuća je još jednom istaknuo kako ovakva sportska politika i smjer kojim Rijeka ide uživa punu podršku predsjednika i Uprave.

- U tjednoj sam komunikaciji s predsjednikom Damirom Miškovićem, sve radimo planski i prema dogovoru i mogu reći da imamo punu potporu - treneri, stručni stožer i igrači - da nastavimo zacrtanim putem. Predsjednik Mišković poseban naglasak daje na mlade igrače i oni također, kao i svi, imaju njegovu punu podršku. U klubu imamo oko dvadeset igrača koji su bili reprezentativci, što u mlađim, što u seniorskom uzrastu, što dovoljno govori o kvaliteti. HNK Rijeka je i ove sezone pokazao da je nogometni klub na čije se rezultate može s ponosom osloniti cijela lokalna zajednica, ali i šire. Mislim da smo svi napravili dobar posao i da ćemo u budućnosti nastaviti istim smjerom i biti konkurentni u svim natjecanjima.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 13:07