DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
DANIEL ŠARIĆ

‘Remi? Ma ne, pa time bi se okoristili Osijek i Hajduk! Rijeka bi mogla imati jednu laganu prednost...‘

‘Prognoza? Ma ne bih se u to upuštao! Ipak, ovakve derbije često znaju odlučiti ofenzivci‘.
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 10. travanj 2022. 17:24

Svoje viđenje današnjeg ogleda prezentirao nam je još jedan nogometaš koji jako dobro poznaje i Rijeku i Dinamo. Bivši hrvatski reprezentativac Daniel Šarić rado je viđen gost, kako u Dinamu, za kojeg je u pet godina nastupanja (od 1995. do 2000.) osvojio jednako toliko naslova prvaka i tri Kupa, tako i u Rijeci, u kojoj je nogometno i ponikao te igrao u dva navrata osvojivši pritom dva Kupa u onoj Ježićevoj eri, prije nego što se 2007. godine nogometno umirovio.

Nekadašnji brzonogi desni bek smatra da možemo očekivati kvalitetnu utakmicu na Rujevici...

- S obzirom na zadnje tri-četiri međusobne utakmice današnja dva protivnika, mislim da se s pravom možemo nadati dobroj prezentaciji obje momčadi. Gledajući rezultate, dva remija od 3:3, pobjedu Rijeke u Kupu od 3:1 i na kraju slavlje Dinama u posljednjem ligaškom ogledu od 2:0, možemo očekivati stvarno dobar nogomet. S druge strane, ova utakmica je bitna i jednoj i drugoj momčadi, ako Dinamo stigne do pobjede time je praktički osvojio prvenstvo, u slučaju pobjede Rijeke ponovo će sve biti u potpunosti otvoreno, a samim time se i Rijeka u potpunosti vraća u borbu za prvaka. S tog aspekta, bez obzira na sve, očekujem jednu dobru utakmicu - kazao je Šarić.

Dupli bodovi

Kako je u dosadašnja četiri ovosezonska odigrana ogleda između dva večerašnja protivnika postignuto čak 18 pogodaka, moglo bi se dogoditi da, s obzirom na veliku važnost ove utakmice koja praktički nosi duple bodove, gledatelji ostanu zakinuti za veliki broj golova. Teško da će i Goran Tomić, a još manje Željko Kopić, s obzirom na to da Dinamo ipak gostuje na Rujevici, postaviti momčadi tako da će jurišati od prve minute na pobjedu. Moglo bi se dogoditi da ovaj ogled odluči neka individualna pogreška obrane ili pak trenutak inspiracije nekog iz napadačkih redova obje momčadi.

image

Daniel Šarić

RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

- Teško je predvidjeti kako će se odigravati situacija na terenu. Utakmica je bitna i za jedne i za druge. S druge strane, ako se dogodi neodlučeni ishod, on sigurno ne bi išao u prilog niti jednoj momčadi, tu bi se više okoristili Osijek i Hajduk. Zbog toga vjerujem da će se to i na terenu vidjeti večeras, a to je da će obje ekipe željeti doći do pobjede.

Oba današnja protivnika imaju svoje dobre i loše strane, iste je teško sakriti i “maskirati” kad su u pitanju i ogledi za znatno slabijim protivnicima nego što su to Rijeka i Dinamo. Šarić kao najveću prednost Rijeke svakako vidi domaći teren, posebice u svjetlu činjenice da će stadion na Rujevici biti u cijelosti otvoren i vjerojatno rasprodan s obzirom na to da Covid potvrde više nisu uvjet za odlazak na bilo koja sportska, pa tako i nogometna natjecanja.

Idealan tajming

S obzirom na aktualno stanje u ligi, tajming za takvu odluku nije mogao biti bolji.

- Lagana prednost Rijeke jest ta što igra doma, to je sigurno. Osim toga, Rijeka naprijed ima Josipa Drmića, koji je definitivno po svemu iznad ove lige i koji u svakom trenutku može zabiti gol, a to je već u nekoliko navrata i pokazao, on je jedna velika snaga Rijeke. I ne samo Drmić, tu je i probuđeni cijeli taj riječki ofenzivni dio izuzetno kvalitetan, zabijaju jako puno golova i sigurno mogu svakome zabiti. Ako ćemo o manama, zadnja linija momčadi s Kvarnera, pak, ima određene probleme kroz cijelu sezonu, možda je to slabiji dio ekipe. S druge strane, Dinamo u ovom trenutku ne igra neki dobar nogomet iako pobjeđuju i drže se na vrhu. To im je ujedno i najveća prednost, osvajaju bodove i imaju najveće iskustvo u osvajanju trofeja, što na kraju može biti presudno. Sigurno se najbolje snalaze u tim situacijama gdje se povećava imperativ i važnost susreta. Ponavljam, ne igraju bajno, ali uvijek nekako stignu do pobjede. Imaju najveću individualnu kvalitetu, sigurno je u pitanju najkvalitetniji kadar u ligi i onda to u određenim trenucima dolazi do izražaja. Mane Dinama? Teško je tu nešto izdvojiti, znaju ostaviti dosta prostora kada napadaju za tranzicije protivnika. Rijeka je u tome dobra, vidjeli smo i Dragovoljac u posljednjem ogledu kako je to koristio protiv Modrih. Razlika u kvaliteti je u tom susretu bila ogromna, a svejedno su puštali taj prostor, kvalitetnije momčadi bi to mogle iskoristiti svojim kontrama i polukontrama. Možda im je to najveći nedostatak - objasnio je Šarić.

Ofenzivni potencijal

Čovjek odluke večerašnjeg derbija, prema Šariću, krije se u tom ofenzivnom potencijalu obje momčadi. Već spomenuti napad Rijeke u dobroj je formi i ovog proljeća. S druge strane, Mislav Oršić, pa i Komnen Andrić, zabijaju u posljednje vrijeme, iako se nikako ne smije otpisati niti Brunu Petkovića. Hrvatski reprezentativac nije u bajnoj formi, puno je izgubio i taktičkim “rošadama” na terenu, malo je napadač, malo veznjak, no igraču takve kvalitete dovoljna je sekunda neopreznosti da postigne pogodak.

- Obično takve derbije odluče igrači koji igraju prema naprijed, od njih se to očekuje i obično to tako bude, iako je jako teško prognozirati takve stvari - dodao je Šarić, koji nije htio prognozirati konačan ishod.

- Ma, ne bih se ja upuštao u to. Ne bih dao prednost nikome, Dinamo ima malo kvalitetniji kadar, a Rijeka, pak, igra doma pred svojom publikom. Šanse su 50-50 - diplomatski će Šarić za kraj.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. travanj 2024 13:39