DAMIR SKOMRLJ Cropix
EGZODUS NA RUJEVICI

Rijeka ostala bez cijele jedne postave, otišlo je čak 11 igrača

Raić-Sudar i njegovi suradnici čim prije moraju u veliku ofenzivu na tržištu
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 10. srpanj 2024. 10:07

Računamo li i igrače koji prošle sezone nisu imali službenih nastupa za Rijeku, a bili su dio iste, momčad s Kvarnera u aktualnom je prijelaznom roku ostala bez cijele jedne postave, odnosno čak 11 igrača. Izdvojimo li, pak, tu oba Pavlovića (Damjana i Matea), kojima je istekao ugovor, kao i Antona Krešića, koji je još prošle sezone prvo posuđen, a ove i transferiran u rumunjski Cluj, trener Željko Sopić na raspolaganju neće imati čak osam igrača na koje je mogao računati prošle godine.
Kada su, pak, dolasci u pitanju, ne računamo li povratnike s posudbi koji su se izborili za pripreme u austrijskom Schladmingu uz riječke juniore kojima su već i pripreme s prvom momčadi svojevrsna nagrada, Bijeli su do sada realizirali (svega) dva potpisa: vratara Posavca i stopera Majstorovića, koji su svoje mjesto pronašli u klupskom autobusu za Austriju.

Osim Naisa Djouahre, koji je pokazao da bi ove sezone mogao možda imati i bolji status u momčadi od lanjskog, i eventualno Silvija Ilinkovića, koji već ima određeno seniorsko iskustvo, od 25 igrača (i tri vratara) njih čak sedam spada upravo u onu grupu igrača o kojoj je trener Sopić pričao kao o klupskoj budućnosti koju čeka veliki iskorak i ogromna razlika igranja juniorskog i prvoligaškog seniorskog nogometa.

Hitne potrebe

S obzirom na to da je i Sopić prilično jasno komunicirao kako je Rijeka sve bliže rastanku s jedinim preostalim hrvatskim reprezentativcem Marcom Pašalićem (Pjaca i Labrović su prodani), koji se momčadi pridružio uoči odlaska u Austriju, jasno je da je krajnje vrijeme da Darko Raić-Sudar i njegovi suradnici krenu u veliku ofenzivu i pokušaju i ove sezone biti “mađioničari”, koji iz gotovo ničega (bez osiguranih sredstava za odštete) osjetno stvaraju nove vrijednosti kroz nove, mlade i relativno neafirmirane igrače, kojima je Rijeka idealna stanica za uzlet u karijeri. Ono što je hitno Rijeci potrebno, prema riječima trenera, jesu još barem jedan kvalitetan stoper, krilne pozicije i centralni napadač.

Pravila igre su jasna, bez prodaje nema zatvaranja budžeta za aktualnu sezonu niti novih kupovina, a (pre)visoke cijene godišnjih ulaznica mogle bi klupskom vodstvu zadati znatno više briga i manje novaca nego što je to bilo u netom završenoj rekordnoj sezoni, pa posljedično možda i još koji izlazni transfer.

Inače, nogometaši Rijeke u kasnim su popodnevnim satima ponedjeljka, nakon pet sati vožnje, stigli u svoju bazu u Schladmingu smještenu podno planine Planai. Prvo rastrčavanje odrađeno je na terenu FC Schladminga, tamošnjeg lokalnog četvrtoligaša, no uvjeti koji su Bijele dočekali ne zaostaju za onima koje je momčad imala u svome kampu uz jednu bitnu razliku - na 745 m/nv u srcu austrijskih Alpa igrači će sigurno znatno lakše podnositi napore koji ih čekaju idućih desetak dana. Još jučer momčad je krenula trenirati po dvostrukom dnevnom programu, dok je aktivacija uoči treninga, kao svojevrstan team-building, odrađena vožnjom na - biciklima.

RIJEKINO LJETO

OTIŠLI

Labrović, Pjaca, Krešić, Marić, Mitrović, Dilaver, Grgić, M. Pavlović, D. Pavlović, Veiga, Yansane

DOŠLI

Posavec, Majstorović

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
10. srpanj 2024 12:13