RONALD GORŠIĆ/Cropix
GLAVNA TEMA U GRADU

Rijekom uoči derbija osvanuli transparenti, navijači poručuju: ‘Karma će nam sve vratiti‘

"Bilo bi pošteno da ih dobijemo, onda nitko neće reći da Rijeka i ove sezone nije zasluženo postala prvak"
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 05. svibanj 2024. 19:15

U nedjeljno jutro, uoči utakmice u mnogim su riječkim kvartovima osvanuli transparenti podrške ispisani u čast HNK Rijeke s prepoznatljivim bojama kluba, bijelom i plavom. Bilo je tu svega, od "deri Rijeko" pa do onih malo manje prigodnih za najčitaniju sportsku novinu u Hrvatskoj i šire, no jedno je sigurno, mladi pripadnici Armade i ostali navijači Rijeke i na ovaj su način, relativno čest uoči najvećih derbija na Kvarneru, izrazili svoju neupitnu podršku Sopićevim pulenima uz samo jednu želju – pobjedu nad Dinamom.

U jutarnjoj "patroli" gradom i okolicom glavna je tema, napose među muškom populacijom bila večerašnja utakmica, uz kavu i šetnju uz more nezaobilazna "ćakula" bila je oko načina do kojeg bi Bijeli trebali stići do toliko važne pobjede koja bi ih vinula u predvorje nogometnog raja. Naravno, podrazumijevalo se da je većina onih, koji su i malo "zaraženi virusom R13Ka", odnosno ljubavi prema nogometnom klubu s Kvarnera već ranije osigurala svoju ulaznicu za utakmicu sezone, no bilo je i nekih koji su naprosto - zakasnili, a potražnja je bila takva da bi Rijeka danas bez problema srušila i onaj rekord iz 1999. kada se na mitskoj Kantridi u posljednjem kolu tadašnjeg prvenstva natiskalo dobrano preko 20 tisuća ljudi...

image
RONALD GORŠIĆ/Cropix

Kada je u pitanju rezultat, tu je mišljenje gotovo unisono, a kakvo bi uostalom i trebalo biti kada je u pitanju momčad koja je ove godine srušila brojne rekorde i već sada navijačima donijela toliko radosti, pobjeda nad Dinamom i povratak na vrh prvoligaške ljestvice tri kola prije završnog čina ovosezonske nogometne predstave nešto je u što se na Kvarneru, zajedno s momčadi i trenerom Sopićem na čelu, duboko vjeruje. I to s punim pravom, ova Rijeka je svojim igrama to i zaslužila, za potpuni, gotovo savršeni dojam fali još upravo ta pobjeda.

- Bilo bi pošteno da ih dobijemo, onda nitko neće imati niti najmanjeg razloga kazati da Rijeka i ove sezone nije zasluženo postala prvak. Osim toga, vjerujem i u karmu, napokon nam se mora vratiti sve ono što smo proživjeli samo ove sezone u ogledima s Dinamom - kazao nam je jedan poznanik u prolazu dok je s kćerkicom i suprugom ujutro šetao Kostrenom uz more, u obližnjoj općini, mjestu poznatom po brojnim pomorcima i velikom ljubavi prema HNK Rijeci koju su gajili čak i kada je njihov NK Pomorac svojevremeno bio prvoligaš.

image
RONALD GORŠIĆ/Cropix

"Tempi passati", taj Pomorac, odavno je u ropotarnici prošlosti, a svi u Rijeci žele da tamo večeras završi i Dinamov niz, ne samo aktualni, već i onaj konačni kada su u pitanju naslovi prvaka na koje se zagrebačka momčad gotovo pretplatila.

Iako su iz kluba pak pozvali navijače da što ranije stignu na stadion koji je za ovu utakmicu visokog rizika, kako su ju okarakterizirala gospoda iz MUP-a, otvoren već od 18 sati, brojni navijači odlučili su se posljednje sate uoči dvoboja provesti u krugu prijatelja i poznanika, uz poneko piće. Na stadionu ga naime, barem onog alkoholnog, zbog već spomenutog visokog rizika, nema. U ostalim popularnim kafićima u blizini stadiona, već tradicionalnim mjestima gdje se okupljaju navijači Rijeke, posebice kod popularne "Lovorke", ne manjka pjesme, optimizma, pa i navijanja uoči samog susreta.

image
RONALD GORŠIĆ/Cropix

Zdravko Mamić, nekadašnji "alfa i omega" Dinama, a danas osuđenik sa stalnom adresom u susjednoj državi, nakon što je Rijeka osvojila dvostruku titulu 2017. godine kazao je otprilike ovako:

- Ovo ste vidjeli sada i nikada više.

Riječani, svi kao jedan ne misle tako. I učinit će sve što znaju i mogu za ovu pobjedu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. svibanj 2024 19:15