DAMIR SKOMRLJ Cropix
HIT TRENER HNL-A

Sopiću baš nitko ne može oduzeti sve napravljeno, a sada je i sam konačno shvatio jednu vrlo važnu stvar

Trener lidera prvenstva postao je mekši u komunikaciji prema cjelokupnoj sportskoj javnosti
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 18. travanj 2024. 17:40

Nogometaši Rijeke vratili su se treninzima nakon dva slobodna dana koliko su ih dobili nakon još jedne pobjede u nizu u Istri. Njihov trener Željko Sopić već nakon utakmice s Puljanima kazao je kako se Rijeka neće skrivati iza rezultata (iako bi na to imala potpuno pravo), već je jasno detektirao da njegovi puleni nisu bili dobri u prvom poluvremenu na Aldu Drosini, no posljednjih dana očito je detektirao i nešto drugo. Cjelokupni eter, uključujući i novinare koji svakodnevno prate klub s Kvarnera, posljednjih dana svjedoči nešto blažoj retorici riječkog trenera u komunikaciji prema cjelokupnoj sportskoj javnosti, što je svakako za pohvaliti.

Specifičan humor

Nije Sopić izgubio zbog toga svoj specifični smisao za humor s visokom dozom ironije, ali i šalom na vlastiti račun, nije zbog toga postao manje tražen od strane medija, već upravo suprotno. Rezultat je često jedino mjerilo trenera u nekome klubu, a treneru Sopiću baš nitko ne može oduzeti sve napravljeno do sada, iako ga, baš kao i njegovu momčad, tek čekaju one najvažnije utakmice ove sezone.

50

godina u srpnju će proslaviti uspješni trener Rijeke

31

utakmicu odradio je Sopić, pritom je upisao 22 pobjede

Autor ovih redaka mišljenja je da je Sopić konačno shvatio da nisu svi novinari njegovi neprijatelji, niti da ne žele baš svi novinari zlo njemu ili Rijeci, posebice sada kad većina onih neutralnih navijača diljem zemlje navija da Rijeka osvoji prvenstvo jer ima najbolju igru i najveći kontinuitet dobrih igara pod – trenerom Sopićem. Medijske fanfare mogu biti ubojito oružje ako su masovne, ali prije svega ako su – točne.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Cijepljen protiv floskula

Željko Sopić kvalitetan je trener, njegovo nogometno znanje sada je valjda neosporno svakom prosječnom poznavatelju hrvatskih nogometnih prilika, a njegova zanimljiva medijska komunikacija pravo je osvježenje u moru floskula koje nogometni akteri nerijetko znaju iznositi u javni prostor. Osim toga, Sopić sigurno svjesno radi sve ono što je potrebno kako bi njegova momčad imala mir, kako tijekom cijele sezone, tako i sad kada je posebno važno zadržati fokus na onom što je najbitnije, a to je nogometni teren. Njegovi igrači, njegova svlačionica, to itekako cijene, a sinergija svega toga, uključujući i javnu ljubav Sopića i riječkih navijača, produkt je aktualnog rezultata i borbe Rijeke za dvostruku titulu. Istina, riječki nogometaši kroz sezonu nisu niti davali previše “mesa” da bi ih itko od novinara prozivao zbog bilo čega, poglavito radi loše igre, no Sopić je svojim medijskim predstavljanjima nerijetko “ugasio” bilo kakvu mogućnost da prije ili nakon utakmice priča o nekim drugim stvarima koje u pravilu nemaju veze s nogometom.

Pronašao mjeru

Željko Sopić, konačno, vidio je da u novinarima može imati i sugovornike, partnere i da, malo karikiramo, neće Zemlja “stati” budu li njegove izjave i dalje humoristične, sarkastične, ali i odmjerene. Željko Sopić našao je vlastitu mjeru, brojnim momčadima tijekom sezone je “uzeo” mjeru, a jedina mjera koja se još čeka jest ona koja bi u konačnici uvelike mogla odrediti prvaka.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Riječani uveličali stotu obljetnicu NK Draga i zabili devet komada

Nogometaši Rijeke jučer su uveličali značajnu obljetnicu NK Draga iz Mošćeničke Drage, gostovali su na njihovoj Slatini povodom obilježavanja 100 godina djelovanja tamošnjeg kluba i slavili s 9:0.

NK Draga osnovana je 1924. godine kao Club Sportivo Vis, danas je član 4. NL NS Rijeka. Najveći uspjeh ostvarili su u sezoni 2003./2004. kada su postali prvaci Treće HNL i izborili kvalifikacije za viši rang natjecanja. Ipak, organizacijski zahtjevi bili su preveliki i NK Draga je ostala stabilan klub u regionalnim okvirima.

Poveznica NK Draga i HNK Rijeka je mnogo, a svakako najveća je Mladen Ivančić, koji je prve nogometne korake napravio u Dragi za čije je seniore igrao već sa 16 godina, a kasnije postao kapetan Rijeke u kojoj je osim igračke obnašao i funkcije trenera juniora, pomoćnog trenera (Zlatku Daliću i Draganu Skočiću), glavnog trenera, a trenutno je voditelj škole nogometa našeg kuba. Značajna imena koja su u novije vrijeme kroz svoju karijeru nosila dres Drage i Rijeke su još Ivan Mance, Igor Tkalčević, Jasmin Samardžić…

Iz aktualne momčadi NK Draga nekolicina je prvotimaca bilo dio škole nogometa HNK Rijeka (Andrej Abram, Toni Rudan, Andrej Krnjatić, Ivan Kovačević…) kao što i brojni navijači iz tog kraja redovito pohode utakmice na Rujevici. (sl)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 17:42