Nogometaši Rijeke

 DAMIR SKOMRLJ Cropix
DOBA NEIZVJESNOSTI

Što čeka Riječane na putu do euro-skupina? Potencijalne bombe, regionalni rivali i jedno glavno pitanje

Put do skupina Konferencijske lige neće biti lagan, postoji mnogo klubova koje bi valjalo izbjeći
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 06. lipanj 2023. 22:51

Nogometaši Rijeke kroz proljeće i sjajne igre pod paskom Sergeja Jakirovića i njegovog stručnog stožera na kraju su “uhvatili” Europu i uskoro će krenuti u europsku avanturu kroz kvalifikacije za Konferencijsku ligu.

Iako je Konferencijska liga, kao treća po jačini i kvaliteti europskih protivnika, zamišljena kao liga gdje će proljeće na europskoj sceni moći dočekati i znatno manje bogati europski klubovi, prije svega iz onih slabijih, da ne kažemo istočnih europskih liga, put za Rijeku do same grupe sigurno neće biti lagan posao.

Ono što je u svemu jako dobro jest i dalje vrlo visok koeficijent Rijeke (11.500), koji momčadi s Kvarnera jamči status nositelja i to ne samo u drugom pretkolu u kojem će startati, već i u trećem ako do njega, jasno je, i dođu.

Svog protivnika momčad Sergeja Jakirovića saznat će putem ždrijeba 2. kvalifikacijskog kola koji je na rasporedu 15. lipnja, odnosno, prvog dana priprema, a taj dvomeč igrat će se 21. i 28. srpnja. U slučaju prolaska Rijeka bi opet kao nositelj bila u ždrijebu 3. pretkola, gdje bi protivnika saznala 24. srpnja (između dva meča drugog pretkola), a same utakmice igrale bi se 10. i 17. kolovoza. Konačno, eventualnim prolaskom trećeg pretkola Rijeka bi bila korak do ulaska u skupine Konferencijske lige, no u play-offu bi je svakako čekao neki znatno kvalitetniji protivnik, s obzirom na to da Bijeli u tom dijelu ždrijeba ne bi bili nositelji.

image

Sergej Jakirović

DAMIR SKOMRLJ Cropix

Faktor sreće

Što se potencijalnih protivnika tiče, neke europske lige još uvijek nisu završile, no u svemu tome će svakako bitan faktor imati i sreća. Jer, kako drugačije objasniti, primjerice, prošlu sezonu kada je Rijeka, također kao nositelj, izvukla daleko najtežeg mogućeg protivnika u drugom pretkolu Konferencijske lige, švedski Djurgardens, koji se kao nenositelj našao u tom potu, iako je tu sezonu na kraju završio sa svega dva boda zaostatka za prvakom države. Osim toga, momci iz Stockholma, čiji je član tada bio i Emmanuel Banda, bili su moćnija, uigranija (odigrali su već 18. kola Allsvenskan lige), na koncu i kvalitetnija momčad od Rijeke, koja se u tim trenucima još uvijek “sklapala” i čiji je konačni ishod itekako ostavio traga, kako na klupske ambicije, tako i na klupski budžet, koji vapi za “renovacijom”.

Europske ambicije Rijeke ove sezone uvelike će odrediti upravo ždrijeb, ali i ljetni prijelazni rok. Činjenica je da su najbolji riječki igrači ove sezone u prodajnom izlogu (Frigan, Hodža, Ampem, Labrović, Selahi) i pravo je pitanje s kojom će momčadi Sergej Jakirović na kraju krenuti u europsku avanturu.

Potencijalne ‘bombe‘

U potencijalnim protivnicima drugog pretkola postoji nekoliko klubova koje bi bilo dobro izbjeći, što zbog nekih lokalnih razloga i regionalnog rivalstva (Vojvodina, Borac iz Banja Luke, Domžale, Debrecen), što zbog činjenice da se u potu nenositelja opet nalazi jedan švedski klub, čija je liga trenutno u punom jeku (Hammarby), a vjerujemo da bi društvo s Rujevice rado izbjeglo i neko daleko europsko gostovanje poput armenskog Ararata ili predstavnika Azerbajdžana (Sabah),odnosno, Kazahstana (Aktobe i Ordabasi Šimkent). U drugom pretkolu Rijeka bi svakako voljela izbjeći i druge potencijalne “bombe” poput poljskog Pogon Szczecina, za kojeg nastupa i bivši istaknuti Rijekin napadač Alexander Gorgon ili, pak, švicarskog Luzerna.

U trećem pretkolu, pak, protivnici poput Maribora ili ciparske Omonije ne zvuče nimalo bezazleno, dok ona play-off stepenica, u kojoj Rijeka sigurno neće biti nositelj, nudi pravu europsku kremu raznih klubova, koji su po mnogočemu miljama ispred ne samo Rijeke, nego i svih ostalih hrvatskih predstavnika u Konferencijskoj ligi. Osim što će se u tom dijelu pridružiti i klubovi koji su ispali iz Lige prvaka, odnosno, Europske lige, već sada Rijeci tu prijete renomirani protivnici poput belgijskog Bruggea, Basela, Fenerbahčea ili kijevskog Dynama, Partizana, PAOK-a i Maccabija iz Tel Aviva.

Kako god bilo, Rijeku čeka vrlo izazovan europski put, posebice žele li Jakirovićevi puleni “prezimiti” u Europi, odnosno, ući u skupine Konferencijske lige.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 10:24