Slavlje Hajduka

 DAMIR KRAJAČ/Cropix
VAR SOBA

‘Trenirao je Messija, ali sa scenom na Maksimiru još se nije susreo. Izvadio je mobitel i počeo snimati‘

Nogometni trener Toni Golem i novinar Jutarnjeg lista Andro Polić o ključnim događajima u HNL-u
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 16. rujan 2024. 16:09

Pobjeda Hajduka na Maksimiru, i to nakon niza turbulencija u poljudskim dvorima, obilježila je šesto kolo SuperSport HNL-a. Hajduk i Rijeka zasjeli su na vrh ljestvice i okreću se Hrvatskom kupu, dok nogometaše zagrebačkog Dinama čeka "krštenje" u novom formatu Lige prvaka protiv Bayerna u Münchenu.

Ključne događaje oko hrvatskih prvoligaša, među koje ubrajamo i istup Gennara Gattusa nakon derbija, u novoj epizodi VAR sobe prokomentirali su naš nogometni trener Toni Golem i novinar Jutarnjeg lista Andro Polić.

- Dinamo dugo vremena nije bio ovako dobar i što se tiče širine kadra i rezultata, tako da možemo reći da je Hajdukova pobjeda neočekivan rezultat. Svaka čast Hajduku na kompaktnosti i disciplini, a kad je još Marko Livaja pravi prema naprijed, onda je sve poznato. Tada Hajduk može pobijediti svakoga - započinje Golem, uz dodatak da Dinamo nije imao ideje ni mehanizama za prelaz iz druge u treću zonu, a Hajduku se isplatilo strpljivo čekati.

- Jakirović je odstupio od svoje formacije s tri braniča, ali nije me ni to toliko iznenadilo koliko sami pristup. Hajduk je došao u turbulencijama, neću reći da se nudio, ali iznenadilo me da Dinamo od početka nije žešće napao. Cordoba? Prilično samozatajan, par nerezonskih udaraca... Kada je ulazio s klupe ranije, vidjelo se da ima nešto i donio je određenu eksploziju. Treba mu još dosta utakmica za prilagodbu.

Pregledali smo malo Gattusove rezultate u Napoliju (2019.-2021.). Vidljivo je da je gubio neke "lakše" utakmice, ali solidno se nosio s jačima - pobjede nad Milanom, Romom, Juventusom, remiji s Interom i Barcelonom u europskim utakmicama... Je li to, uz ovaj derbi, sugestija da je Gattuso tip trenera koji će se bolje snaći kad je sa suprotne strane zahtjevniji protivnik?

- Uvijek je puno lakše složiti fazu obrane nego igrati protiv niskog bloka. Dinamo je imao problema s mehanizmima, Hajduk im nije ostavio puno prostora između linija i Modri su upali u nervozu. Teško je Gattusu. Nije da ga pravdam, ali imao je malo vremena, nije dobio pojačanja koja su mu obećali, pa te presice Kalinića i predsjednika Bilića dva dana prije utakmice. No, mislim da mu je to pomoglo u homogeniziranju ekipe - kaže Golem.

image

Ivan Rakitić i Marko Livaja

DAMIR KRAJAČ/Cropix

Gattuso je nakon utakmice otvoreno stao na stranu Nikole Kalinića, odnosno usprotivio se predsjedniku Biliću.

- Bio sam na toj presici. Ne sjećam se kad je jedna gostujuća presica na Maksimiru trajala toliko dugo. Imao je uvjerljiv i iskren nastup, kupio je sve navijače Hajduka, čak i one koji su bili skeptični. Mislim da je većina navijača na njegovoj strani, sad je idući potez na predsjedniku. Pokušao je razgovarati s igračima prije utakmice, Gattuso mu je spustio rampu. Bila je to znakovita poruka. No, unatoč pobjedi u derbiju, Hajduk ima dosta problema u vodstvu i, ako misle stati na noge, moraju ih hitno rješavati - konstatira Andro, a nadovezuje se Golem.

- Nema kluba u kojem nisu nategnuti odnosi između trenera, sportskog direktora i predsjednika. Ili su bili, ili će biti. To je takav posao. Problem je tajminga i komunikacije. Klub razine Hajduka ne smije si dozvoliti ovakvu komunikaciju prema javnosti. Uvijek je dobro reći sve što se ima, ali mislim da na Kalinićevoj presici nije bilo mjesta da se iznese sve što je iznio. Pa onda Bilić odmah nakon njega. Jedan udara po treneru, drugi po sportskom direktoru, pa on na predsjednika, pa ovaj po obojici... To treba rješavati u četiri zida. Bilić je u najvećem problemu, Gattuso otvoreno podržava Kalinića, a predsjednik se ne oglašava. Sve to je, u najmanju ruku, nedoraslo klubu kao što je Hajduk - komentira Golem.

U Jakirovićevih pet utakmica s Hajdukom, Dinamo je zabio dva gola, a nijedan od ta dva nije stigao iz stvorenih izraženih šansi. Ima li Jakirović problem s derbijima?

- Moguće, ali mislim da Dinamo ne radi veliku dramu oko toga - kaže Golem.

Naš trener gledao je utakmicu na Maksimiru u posebnom društvu...

- Imao sam čast, zahvaljujući svom prvom asistentu iz Rudeša Ivanu Mijaču, upoznati Quiquea Setiéna. Gledali smo derbi, onda Dinamo i Lokomotivu juniore, kod kuće pogledali par utakmica Premier lige, u nedjelju bili na utakmici Rudeš-BSK... Provesti s njim tri dana je neprocjenjivo, nezaboravno i upečatljivo.

image

Bakljada navijača

ZELJKO PUHOVSKI Cropix

Kako je reagirao na hrvatsku drugu ligu, to sigurno nije još imao prilike vidjeti?

- On je šaljiv i osebujan lik. Rekao je: "Ništa novo nisam naučio danas". Na derbiju mu se najviše dojmila bakljada Torcide. On to gleda nekim drugim očima, dolazi s najvećeg nivoa i neke su mu stvari nepojmljive. Malo sam mu približio kako izgleda naša liga, odnosi s igračima... Teško mu je to povjerovati, jer on je na nivou da kada jednom nešto kažeš igraču, to je tako. Čovjek je trenirao Messija, to vam sve govori. Za Maksimir nije mogao vjerovati da tribine nisu natkrivene, da je zbog potresa zatvoren jedan dio... No, kad je krenula bakljada Torcide, izvadio je mobitel i počeo snimati. Gdje god da je bio, nije se susreo s tim stvarima. Topovski udari... Nije se osjećao ugodno, ‘ajmo to tako reći, ha-ha!

Okrećemo se utorku i Ligi prvaka. Bayern - Dinamo, što očekivati?

- Bayern je najavio utakmicu pobjedom sa 6:1 u Kielu. No, treba naglasiti da je taj Kiel od 98 klubova Lige petice najmanje vrijedan klub. Milijuni ne igraju, ali to nameće neki dojam. Dinamo tu utakmicu može uzeti kao dobar primjer, Bayern je Kielu stvarao puno problema visokim pritiskom i bez problema je kaznio velike greške u zadnjoj liniji. Dinamo se mora zabetonirati u blok, vjerujem da se mogu nečemu nadati iz kontra-udara - navodi Andro.

image

Bruno Petković

DAMIR KRAJAC Cropix

- Bayern je idealna utakmica za Petkovića da opet pokaže ono svoje. Znamo da je dodatno motiviran protiv top ekipa, može sačuvati loptu protiv svakoga i predriblati svakoga. Pjaca isto može svakome raditi probleme. Gledajte, Dinamo je osigurao osam utakmica Lige prvaka, a u Njemačku ide uživati - zaključuje Golem.

Detaljniju analizu derbija, stanja u Hajduku i nadolazeće utakmice Lige prvaka, kao i osvrt na druge oglede šestog SuperSport HNL-a, pogledajte u priloženoj epizodi VAR sobe ili na našem YouTube kanalu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. rujan 2024 16:16