Merveil Ndockyt

 RONALD GORSIC Cropix
NA SUPROTNIM STRANAMA

U Barçi je proveo najljepše dane, a sada želi ‘zapapriti‘ - Sopiću: ‘Nije mi se poklopilo, i stigao sam u HNL‘

Merveil Ndockyt najavio je sutrašnji dvoboj sa svojim bivšim trenerom Željkom Sopićem
Piše: Toni RoićObjavljeno: 29. listopad 2023. 14:11

Kongoanac Merveil Ndockyt (25) jedan je od najvažnijih igrača Gorice ove sezone i to otkako je s krilne pozicije prebačen u sredinu iza napadača. Neki će reći desetka, a neki osmica u popularnoj nogometnoj terminologiji, ali 169 centimetara visoki Ndockyt se jako dobro snalazi u novoj ulozi, a u trijumfu protiv Dinama imao je i značajnu obrambenu rolu kada je po cijelom terenu lovio Martina Baturinu. Jedno uklizavanje kada mu je odnio loptu u kontri možda je i direktno spriječilo primanje pogotka.

Simbolično je prije starta sezone i promijenio broj dresa iz 99 u 8, a u Goricu je došao ljeta 2022. nakon što je tri sezone proveo u Osijeku. Tamo je ostao bez postignutog pogotka u 51 nastupu, a prvijenac u HNL-u dočekao je u nezaboravnoj pobjedi Gorice protiv Šibenika na Šubićevcu 4:0 od 14. travnja ove godine, koja je bila ključna u tadašnjoj borbi za ostanak. Bio mu je to 74. nastup u HNL-u.

Jedan od glavnih motora

Šest mjeseci kasnije Gorica je u borbi za vrh, svladala je već Hajduk i Dinamo, a kao četvrtoplasirana u nedjelju gostuje kod dosad vodeće Rijeke, koju vodi njezin bivši trener Željko Sopić. Ndockyt i suigrači prepuni su motiva da mu zapapre i pokažu da su pod ravnanjem Dinka Jeličića još bolji i spremniji za najveće stvari.
- Idemo pobijediti Sopu u Rijeku - kazat će Merveil klupskom analitičaru Josipu Paušiću, koji ga je nahvalio kao i team manager Matija Dvorneković i trener Dinko Jeličić.

- Prvi put sam ga sreo u Albaniji u sezoni 2016./17. kada je igrao za Tiranu, a ja za Kukesi. Poslije smo se sretali kada smo igrali s Osijekom, a onda nas je put spojio u Gorici, iako taman kada sam završio igračku karijeru - prisjeća se Dvorneković i naglašava:

- Vrlo nezgodan igrač za suparnike, ima tako nisko težište da koljenima skoro dira glavu. Sigurno je jedan od glavnih motora ove momčadi.

image

Merveil Ndockyt

RONALD GORSIC Cropix

Treninzi s Messijem

Trener Jeličić ne dvoji da je tako.
- Vrlo polivalentan igrač, iskoristiv na nekoliko pozicija jer je čak znao igrati i beka, a to je blagodat za trenera. Protiv Dinama se vidjelo koliko je dobar u obrambenoj fazi, iako ga očekujem da još više puca i zabija golove - naglašava Jeličić.

- Boravak u Barceloni 2019. godine kada sam igrao za B momčad, a često trenirao s prvom gdje su bili Lionel Messi i ostale zvijezde najbolji su trenuci moje karijere, ali mislim da ću najviše dati u Gorici. U Osijeku sam bio tri godine, ali bilo je to uglavnom teško razdoblje za mene, dosta ozljeda, nikako da ulovim formu i dam gol. Dolazak u Goricu bio je pun pogodak - otkriva Ndockyt.

Je li bilo šanse za ostanak u Barceloni?
- Nije se poklopilo ni u Barceloni, ni u Getafeu s kojim sam imao ugovor, pa sam stigao u Hrvatsku.

Što spremate bivšem treneru Sopiću?
- Za njega me veže mnogo lijepih uspomena iz prošle sezone, ali nakon što smo svladali Dinamo puni smo samopouzdanja i spremni za veliku borbu u Rijeci, a zašto ne i pobjedu.

Je li Gorica legitimni kandidat za europsku poziciju ove sezone?
- Naučili smo na pogreškama iz prošle i definitivno želimo mnogo više ove sezone. Narasli smo kao momčad, vratili vjeru u sebe, igramo jako dobro i vjerujem da ćemo ostati stalno pri vrhu, pa da bude borba za Europu do zadnjeg kola.

Uživanje u danima

Koliko je nova uloga utjecala na izvedbe?
- Spreman sam igrati gdje god me trener stavi, ali ulogom u veznom redu sam jako zadovoljan i vjerujem da će još podići formu i dati još golova i asistencija što se od mene traži.

Ugovor s Goricom je do sljedećeg ljeta. Planovi?
- Rano je za razmišljati o tome, uživam u ovim danima kada smo prvi put svladali Dinamo i kada smo u vrhu.

Reprezentacija Konga?
- Odigrao sam 21 utakmicu, ali zbog nekih sam nesporazuma poslao poruku izborniku da u ovom trenutku nisam spreman igrati za Kongo. Takvo je stanje sada - zaključio je Ndockyt.

Nakon velike obiteljske tragedije dolazi vjenčanje s Tamarom

Dva gola postigao je Merveil Ndockyt ove sezone u 10 ligaških nastupa, a dvoboj s Hajdukom morao je propustiti zbog tri žuta kartona. Ti pogoci došli su u za njega najtežem trenutku kada mu se 21. kolovoza dogodila obiteljska tragedija i smrt 31-godišnje sestre Dorikshe. Merveil nije mogao na pogreb u Kongu već je odlučio igrati protiv Slavena Belupa i u baš u toj utakmici bio najbolji na terenu, postigavši dva pogotka u remiju 2:2. Ispod dresa nosio je majicu sestre.

U Kongo će preko Pariza otići u zimskoj pauzi, ali s mnogo ljepšim povodom jer je u rodnom gradu Pointe Noire organizirao svadbu s 25-godišnjom izabranicom Tamarom. Ima on već i sina, a to je šestogodišnji Josh Royal. U Velikoj Gorici živi sam, zna već solidno i hrvatski, a najčešće se druži s fizioterapeutom Domagojem Prnjakom. (tr)

Majstorović propušta Rijeku zbog ozljede

Gorica neće biti kompletna na gostovanju na Rujevici jer će zbog ozljede izostati Valentino Majstorović. On je nekoliko tjedana vukao ozljedu mišića na nozi, da bi se na kraju pokazalo kako je riječ o parcijalnoj rupturi kvadricepsa. Još nije sigurno koliko će strijelac dva pogotka ove sezone izostati, ali bude li oporavak brži, možda bude među kandidatima već za sljedeće kola kada Gorica dočekuje Osijek. Posljednji trening pred put u Rijeku propustio je i Mario Maloča zbog manjeg zatezanja u mišiću, ali njega se očekuje u početnom sastavu na Rujevici.
- Nije bitan trening, već je bitna utakmica - poručio je Maloča. (tr)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 01:48