DAMIR KRAJAC Cropix
RAČUNICA JE JASNA

Učinak pet vodećih klubova na HNL gostovanjima pokazuje mnogo: Evo gdje stoje Dinamo i Rijeka

Tko je najbolji gost, tko je skupio najviše bodova na gostovanjima u dosadašnjem tijeku prvenstva?
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 10. travanj 2024. 23:24

Ovoga će vikenda četiri od pet klubova iz vrha ljestvice gostovati. Rijeka ide u Pulu, Dinamo u Veliku Goricu, Osijek u Split, a Lokomotiva u Varaždin.

Na praznome će se Poljudu, dakle, međusobno sučeliti dva kluba iz tog vodećeg kvinteta, Splićani će pokušati prekinuti crnu seriju poraza, dok će Osijek tražiti nove bodove u utrci za četvrto mjesto.

Tko je najbolji gost, tko je skupio najviše bodova na gostovanjima u dosadašnjem tijeku prvenstva? Budući da spomenutih pet klubova nije u ovih 29 kola (Dinamo i Varaždin u srijedu će u Zagrebu odigrati zaostalu utakmicu 5. kola) odigralo isti broj utakmica u gostima, odgovor na taj upit nije decidiran, no svejedno se mogu izvući neki zaključci.

Dakle, na toj je provizornoj ljestvici najbolji Hajduk, koji se s 15 gostovanja u Split vratio s 28 bodova. Ostvario je osam pobjeda, četiri je puta remizirao i u tri je navrata posrnuo. Dvaput je izgubio na Rujevici protiv Rijeke, a treći je poraz pretrpio jesenas u Velikoj Gorici. Dvaput su Splićani u gostima svladali samo Rudeš, dok pobjedu i remi imaju u sučeljavanjima s Dinamom, Varaždinom i Osijekom. Pobjeđivali su još i Goricu, Slaven Belupo i Istru, dok su s Lokomotivom remizirali. Dodajmo da je Hajduk na domaćih 14 utakmica osvojio 27 bodova, bod manje nego na 15 gostovanja...

Rijeka je, pak, u gostima, osvojila 27 bodova, bod manje od Hajduka, ali imala je i utakmicu manje (14). Osam pobjeda, te po tri remija i tri poraza, učinak su momčadi trenera Željka Sopića izvan Rujevice. Dvaput su Riječani bili bolji od Slavena Belupa, Rudeša i Gorice, slavili su jednom i u Varaždinu. Protiv Hajduka su upisali po jednu pobjedu i jedan poraz, remizirali su jednom s Istrom, Lokomotivom i Osijekom, a dva su poraza doživjeli u Maksimiru protiv Dinama.

Treći je po učinku s gostovanja Dinamo, koji je na 13 utakmica osvojio 25 bodova. Po dvaput je slavio protiv Istre i Rudeša, pobjedu i remi upisao je u Osijeku, a poraz i pobjedu u Splitu. S tri se boda vratio iz Koprivnice, remizirao je s Rijekom, Varaždinom i Lokomotivom, a još je jedan poraz, osim splitskoga, upisao baš u Velikoj Gorici, u kojoj gostuje u subotu.

Lokomotiva je četvrti najbolji gost s 22 boda iz 15 utakmica (šest pobjeda, četiri remija, pet poraza). Lokosi su dvaput pobjeđivali u Koprivnici, pobjedu i remi donijeli su iz Pule, dok su u dvobojima s Goricom, Dinamom i Hajdukom upisivali poraz i pobjedu. Remizirali su u Varaždinu, Osijeku i protiv Rudeša (nominalno kao gost u Kranjčevićevoj), a Lokosima nikako ne leži Rujevica, na gostovanju kod Rijeke, naime, pretrpjeli su dva poraza.

Napokon, Osijek je najslabiji gost u ovoj petorci. Na 14 utakmica doma se vratio s mršavih 16 bodova – po četiri pobjede i remija, te šest poraza. Osječani su dvaput svladali Rudeš u Kranjčevićevoj, jednom Hajduk na Poljudu, dok su remi i pobjedu upisali u Puli, a u Koprivnici su jednom pobijedili i jednom bili poraženi. S Lokomotivom su dvaput remizirali u Zagrebu, jedan su bod donijeli i iz Varaždina, a dva su poraza pretrpjeli protiv Rijeke. Praznih su ruku po jednom ostali i na gostovanjima kod Dinama i Gorice.

USPJEŠNOST VODEĆIH PET KLUBOVA HNL-a NA GOSTOVANJIMA

2. RIJEKA 64,3%

14 8 3 3 19:10 27

3. DINAMO 64,1%

13 7 4 2 25:12 25

1. HAJDUK 62,2%

15 8 4 3 19:9 28

4. LOKOMOTIVA 48,9%

15 6 4 5 18:15 22

5. OSIJEK 38,1%

14 4 4 6 21:26 16

8

pobjeda u gostima upisali su Rijeka i Hajduk, više od svih

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 02:08