Trokut na vrhu HNL-a

 DAMIR KRAJAC/DAMIR SKOMRLJ/TOM DUBRAVEC/CROPIX
TROKUT NA VRHU

Utrka za naslov u HNL-u podsjeća na onu legendarnu iz 1999., evo što bi moglo odlučiti prvaka

Hajduk osigurao prednost pred Dinamom, a Modri pred Rijekom
Piše: Toni RoićObjavljeno: 29. veljača 2024. 23:49

Utakmica Dinama i Rijeke bila je 16. od ukupno 24 koliko u prvenstvu moraju međusobno odigrati četiri trenutačno vodeća kluba Rijeka, Hajduk, Dinamo i Osijek. Ostalo ih je još osam da bi svatko iz takozvane "velike četvorke" popunio brojku od 12 derbija, a zasad najbolji učinak ima Dinamo, koji je iz osam dvoboja prikupio 14 bodova. Isto je napravio i Hajduk, ali Splićani su jedini odigrali devet utakmica, što će reći da se samo još jednom u četvrtoj četvrtini prvenstva trebaju ogledati protiv najjačih suparnika. Kako će to igrom rasporeda napraviti već u uvodna tri kola, u posljednjih šest Hajduk će titulu prvaka loviti protiv klubova iz donjeg doma.

Dinamo i Rijeka u trećoj četvrtini još moraju igrati s Osijekom, s tim da Zagrepčani u sljedećem kolu putuju u Osijek, dok kolo kasnije Rijeka dočekuje Slavonce. Osječani su dosad odigrali najmanje, sedam dvoboja s tri vodeća kluba lige, a skupili su i najmanje bodova, pet, upisavši samo pobjedu 2:0 protiv Hajduka u Splitu poslije čega je smijenjen trener domaćih Ivan Leko.

Ono što može biti presudno za konačni redoslijed i odlučiti utrku za prvaka koja podsjeća na onu legendarnu ista tri kluba iz 1999. godine, definitivno je međusobni omjer. U tom trokutu zasad su najbolji posao napravili opet Dinamo i Hajduk, koji je osigurao prednost nad Dinamom, bez obzira kako završio uskršnji derbi u Splitu. Po jedna pobjeda vani i doma, te prošli remi 0:0 na Maksimiru, donose Splićanima prednost pred braniteljem naslova, ako bi nakon posljednjeg kola imali isti broj bodova.

Dinamo je pak drugim trijumfom nad Rijekom ove sezone došao u prednost pred aktualnim liderom jer zasad ima dvije pobjede i remi, te Riječani ni pobjedom na Rujevici u 33. kolu početkom svibnja ne mogu biti bolji u međusobnim ogledima. Rijeka može imati prednost samo nad Hajdukom, ako na svom stadionu ne izgubi međusobni dvoboj, koji je na rasporedu početkom travnja u 29. kolu. Dosad je omjer 2-1 u pobjedama za vodeći klub lige.

Međusobni susreti terceta koji se tuče za titulu

Dinamo sigurno bolji od Rijeke (2:1, 2:2, 1:0)

Hajduk sigurno bolji od Dinama (2:1, 1:0, 0:0)

Rijeka trenutno bolja od Hajduka (0:1, 1:0, 2:1)

Međutim, postoji i treći i daleko najzanimljiviji scenarij u kojem bi nakon zadnjeg kola sva tri vodeća kluba imala isti broj bodova. Tada bi odlučivala tablica njihovih ogleda (svatko po osam utakmica), a nakon šest odigranih je najbolji Hajduk, koji ima 10 bodova, Dinamo je na osam, a Rijeka ih ima sedam. Kako svi još imaju po dvije utakmice u ovom krugu, sve se može i potpuno okrenuti, dok je matematički već otpala mogućnost da sva tri kluba imaju isti broj bodova u međusobnim utakmicama...

Osijek - Dinamo 2:3

Dinamo - Osijek 2:1

---

Dinamo - Hajduk 1:2

Hajduk - Dinamo 1:0

Dinamo - Hajduk 0:0

---

Dinamo - Rijeka 2:1

Rijeka - Dinamo 2:2

Dinamo - Rijeka 1:0

---

Hajduk - Rijeka 1:0

Rijeka - Hajduk 1:0

Hajduk - Rijeka 1:2

---

Osijek - Hajduk 0:1

Hajduk - Osijek 0:2

Osijek - Hajduk 1:1

-----

Rijeka - Osijek 2:1

Osijek - Rijeka 0:0

---

TABLICA

1. Dinamo 8 4 2 2 11:9 14

2. Hajduk 9 4 2 3 7:7 14

3. Rijeka 8 3 2 3 8:8 11

4. Osijek 7 1 2 4 7:9 5

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. srpanj 2024 01:34