DAMIR SKOMRLJ Cropix
KAKVA FACA

Zagrebački gospodin u kopačkama je neka druga dimenzija: Ima apsolutno sve da ponese titulu riječkog ‘Mistera X‘

Hrvatski reprezentativac jednim je potezom na Drosini usmjerio dvoboj u korist lidera
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 17. travanj 2024. 19:19

Pet pogodaka, pet asistencija u 25 utakmica. Ovo je sasvim solidan statistički podatak iz kojeg proizlazi da je igrač s takvim brojkama bitan svojoj momčadi, no nikako ne i presudan. Otkrijemo li vam da se iza ovih podataka krije učinak Marka Pjace u dresu Rijeke, onda svi, ali baš svi statistički parametri, padaju u vodu jer Pjaca je naprosto – druga dimenzija.

Izrazito miran, staložen i odmjeren kakav i jest, ovaj zagrebački gospodin u kopačkama, kojeg je Rijeka prigrlila i dala mu šansu za drugu nogometnu mladost, a koju je on objeručke i na oduševljenje cjelokupne hrvatske javnosti prihvatio, vjerojatno se ne bi složio s takvom konstatacijom, njemu je samo bitno da njegova momčad pobjeđuje, a da se on raduje. Upravo to Pjaca i radi od prvog dodira s loptom na Rujevici, raduje se nogometu kao malo dijete na radost navijača i suigrača koje sama njegova prisutnost na terenu čini nemjerljivo boljima.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Istina, nije baš svaku utakmicu mogao pokazati sve ono što zna i što ima, neki put su ga protivničke momčad ne duplirale, nego dvostruko više od toga, znajući što im je kadar učiniti, no i u takvim utakmicama Pjaca je na terenu bio ogromna, neprocjenjiva vrijednost više Sopićevoj momčadi. Ne samo zbog golova i asistencija, ne samo niti zbog fantastičnih nogometnih poteza koji se gotovo i ne daju naučiti, već zbog onoga što on jest, kako na terenu, tako i izvan njega.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Baš je tako bilo i u Puli. Nakon sjajne lopte Marića, nanizao je Pjaca tri-četiri protivnička suigrača i prije nego je bio srušen u kaznenom prostoru, iako je možda mogao i pucati, odlučio se vrškom kopačke proslijediti loptu Fruku. Ostalo je povijest. Igraču poput njega dovoljna je i sekunda neopreznosti inače stabilne, čvrste obrane poput pulske u nedjelju da je svojom genijalnošću, nadahnućem, trenutkom inspiracije, “otpuše” poput “škure bure” i da se nakon toga od srca, iskreno raduje golu suigrača možda i više nego da je dao vlastiti.

Pjaca ima sve što mu treba da se opet beskrajno raduje u svojoj 28. godini i da ponese titulu riječkog Mistera X - zdravlje i veselje. Nogometno znanje i vještine valjda nikada niti nisu bile upitne kod omiljene riječke “face”, Marka Pjace.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 20:54