Slavlje Rudeša

 RONALD GORŠIĆ/Cropix
KATASTROFALAN UČINAK

Rudeš je najgori prvoligaš u cijeloj Europi. Ima još samo dvije prilike da se riješi neslavne titule

NK Rudeš nakon 34 odigrana kola ima samo sedam osvojenih bodova
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 18. svibanj 2024. 14:06

Nema kraja crnom nizu Rudešu, koji je prošlog petka u Velikoj Gorici doživio i deveti uzastopni ligaški poraz. Prije toga momčad Davora Mladine svladala je upravo Goricu, no bila joj je to jedina HNL pobjeda u sezoni. Rudeš je odavno prekrižen kao član elitnog razreda, ispao je matematički nakon 30. kola, a praktički i puno ranije.

Nisu Rudešani bili zreli za ozbiljnije sudjelovanje u najvišoj ligi, njihovi rezultati to dokazuju. Ne samo da je Rudeš najlošiji prvoligaš u Hrvatskoj, Rudeš je i najlošiji prvoligaš u svim ligama pod okriljem UEFA-e koje su startale prošlog ljeta, a završavaju ovog proljeća.

Sedam bodova uspio je osvojiti Rudeš u 34 odigrana kola, uz već spomenutu osamljenu pobjedu nad Goricom ostvarili su remije s Istrom 1961, Slavenom Belupom, Varaždinom i Lokomotivom.

Gube svuda

Hendikep im je, jasno, bilo i neigranje domaćih utakmica na svom ŠRC Rudeš, ali i kad im je HNS omogućio povratak kući, ništa se nije promijenilo. Rudeš je i u svom kvartu nastavio gubiti.

Osim što sami nisu bili dovoljno kvalitetni za suprotstavljanje ostalim hrvatskim prvoligašima, niti suci svojim odlukama nisu bili naklonjeni klubu čiji je predsjednik proslavljeni hrvatski reprezentativac Josip Šimunić. Protiv Gorice su u prošlom kolu, primjerice, oštećeni za čisti gol koji bi im donio bod u Turopolju. Da su remizirali, Rudešani ne bi bili najlošiji u Europi, ovako su ostali na dnu...

Najlošiji prvoligaši u Europi

1. Rudeš (Hrvatska)

6,86% (7 bodova od 102)

2. Gudja United (Malta)

7,69% (6 bodova od 78)

3. Pennarossa (San Marino)

8,89% (8 bodova od 90)

4. Zlate Moravce (Slovačka)

11,83% (11 bodova od 93)

5. Liria (Kosovo)

13,73% (14 bodova od 102)

6. Atletic America (Andora)

14,10% (11 bodova od 78)

7. Sheffield United (Engleska)

14,41% (16 bodova od 111)

8. Salernitana (Italija)

14,81% (16 bodova od 108)

9. Newry City (Sjeverna Irska)

14,91% (17 bodova od 114)

Sedam od moguća 102 boda stvara prosjek bodova od nevjerojatno niskih 6,86%, s tim bodom iz Velike Gorice bili bi na 7,84 %. Što bi značilo da bi barem jedan europski prvoligaš bio lošiji od njih. Gudja United, najlošija malteška momčad, u 26 odigranih kola nacionalnog prvenstva osvojio je šest bodova, što je 7,69%.

Nekako do dva boda

Gudja je svoj posao za ovu sezonu završila i Rudeš je ima priliku preskočiti. Da bi to napravio, u posljednja dva kola morat će osvojiti minimalno dva boda. Pred njima su dva gradska obračuna, prva šansa je u subotu protiv Lokomotive, druga protiv Dinama u posljednjem kolu. Jedni se bore za Europu, drugi su najbolja hrvatska momčad, pred Rudešom je čini se ipak nemoguća misija izbjegavanja samog europskog prvoligaškog dna. No nada još uvijek postoji...

image

Davor Mladina, trener Rudeša

RONALD GORŠIĆ/Cropix

Jedan europski prvoligaš ipak na kontu u prosjeku ima manje bodova od Rudeša, ali Vitesse je posebna priča. Nakon 33 kola u nizozemskoj Eredivisie imaju pet bodova, ali na travnjaku su ih osvojili 23 pa su zbog problema s poslovanjem kažnjeni s oduzimanjem čak njih 18. Priča da je Vitesse lošiji od Rudeša je ipak promašena, jer su momci iz Arnhema svojim igrama zaslužili čak 16 bodova više od kolega iz Zagreba. S tim da bi Vitesse domaćom pobjedom nad Ajaxom u posljednjem kolu s 5,05% bodova skočio na 7,84%, što je više od sadašnjeg rudeškog učinka.

Traži se sigurnost u blagajni

U Rudešu su više puta naglasili kako im je cilj ekspresni povratak u elitni razred, ali jasno je da ih ne čeka laka zadaća. Puno će promjena, sigurno, doživjeti kadar s kojim završavaju aktualnu sezonu. Teško je za očekivati da njihove najčvršće karike imaju ambiciju nastaviti braniti boje kluba i u drugoligaškoj hrvatskoj konkurenciji. Fran Karačić će definitivno imati boljih ponuda, pozor su na sebe apsolutno privukli i vratar Matej Marković i veznjak Aleksa Latković, čija bi eventualna prodaja donijela Rudešu sigurnost u blagajni.

Nije sve tako crno, Rudeš je napravio veliki korak naprijed u infrastrukturi, afirmirao nekoliko talentiranih mladih igrača, ukupno osmorica njihovih igrača koji su zaigrali ove sezone u HNL-u još su tinejdžeri, a i rezultati mladih selekcija potvrđuju da bi budućnost trebala biti obojena svijetlim bojama (juniori su trenutačno deveti u prvenstvu Hrvatske, kadeti su završili šesti, pioniri peti). No, za brzi povratak u elitu, trebat će Rudešu i iskusnija pojačanja. Bit će posla ovog ljeta na zapadu glavnog grada...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. rujan 2024 19:37