Mislav Oršić, Marko Livaja, Kristijan Lovrić i Alen Halilović

 CROPIX
KREĆE 32. HNL SEZONA

Dinamo je samo učvrstio poziciju prvog favorita, pogledajte sve transfere u HNL-u, a evo gdje se dogodio pomak

Nova sezona starta danas, donosi nove lopte, TV protokole, no je li odnos snaga promijenjen?
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 14. srpanj 2022. 23:40

Svaki početak HNL sezone više teorijski priziva glamur priče o novome, nego što to praksa može ponuditi. Prije svega zato što je pauza između dva prvenstva nedovoljna da se ohlade strasti prethodne sezone te zagriju one u kontekstu novog početka. Uz činjenicu da je reprezentacija igrala sve do 13. lipnja, a da su u punom jeku aktivnosti prijelaznog roka, nominalni odmak od nogometa nije dao slegnuti dojmove i onda postupno pojačavati glad za novom sezonom...

Činjenično je potvrđeno, ne samo u Hrvatskoj, da se igra previše utakmica u današnjem nogometu. Recimo igrači Dinama, koji su dobrim dijelom reprezentativno aktivni, u prošloj sezoni odradili su 68 utakmica. Drugi klubovi imaju manje (europskih i reprezentativnih) obveza, ali proporcionalno imaju manje igrača i kvalitete, pa su im 40-45 utakmica visokog intenziteta velika potrošnja. Nije stvar da se to ne može odraditi, nego je pitanje kojom se kvalitetom radi. Jer što se više igra i putuje, to se manje trenira i kvalitetno oporavlja.

Novi sponzor i TV prava

Iduća sezona bit će iznova komplicirana jer se prvi puta u povijesti Mundijal igra u zimskim mjesecima, pa će imati velikog utjecaja na klupska natjecanja.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Može li HNL, koji je dobio novi naziv, SuperSport, pa novi televizijski protokol (prodaja TV prava) i, gle čuda, napokon i jedinstvenu službenu loptu za ligu, ponuditi neki novi odnos snaga u prvenstvu koje starta ovog petka? Sukladno događanjima u dosadašnjem dijelu prijelaznog roka uvjerljiv je dojam da se neke značajnije promjene nisu dogodile. Mogućim se čini tek promjena odstojanja unutar prve te pogotovo druge i treće razine tablice. Velika četvorka će biti konkurencija za vrh, u kojoj se samo nekim izvanrednim slučajem može dogoditi da se netko peti ubaci u trku. Isto tako uvjerljivim se čini ocjena da je Dinamo svoju tradicionalnu poziciju favorita broj jedan dodatno osnažio uspješnim prijelaznim rokom. Iako tu treba voditi računa, kako za sve klubove, da prijelazi traju još 45 dana i to je period u kojem se bitno mogu promijeniti igrački rosteri. Naglasak je na “mogu” iako nije realno očekivati značajne preinake kadra.

U liniji Hajduk, Osijek i Rijeka doima se da neće biti velikih razlika u bodovnim odnosima pogotovo u kontekstu prošle sezone. I u pratnji Dinama očekuju se više-manje slične relacije. Više neizvjesnim djeluje razmak između stabilne sredine, koju su činili Lokomotiva i Gorica, s donjim domom HNL-a. Ulaskom Varaždina bit će više konkurencije u borbi za ostanak s Istrom, Slaven Belupom i Šibenikom.

Pomak kod slabijih

Nakon određenih promjena u kadru Lokosa i Goričana moguće je da se prošlosezonska veća razlika u odnosu na četvorku donjeg dijela bitno umanji. No, ponavljamo, to je za sada više pretpostavka trenutka, koja se može bitno promijeniti nakon što se bude znao roster tih klubova 31. kolovoza...

image











VLADO KOS/CROPIX Cropix

Što bismo ipak u kontekstu boljitka mogli očekivati u novoj sezoni? Prije svega trend pojačavanja hrabrosti tzv. malih protiv većih. Razlike u rejtingu kadra su značajne, ali upravo zato bi se u onim slabijima mogao učiniti pomak u igri time što se neće braniti. Filozofija da se izgubi sa što manje, kao bolji poraz od toga da se ostavi dobar dojam u igri i doživi visoki poraz, je pravi poraz nogometa. U današnje vrijeme svi bi trebali igrati ofenzivnije, tražiti put do gola, a ne fokusirati se na zatvaranje puteva do svog gola. Tako sigurno igrači neće napredovati, tako sigurno neće biti liga atraktivnija za gledatelje. I u tom kontekstu neće se povećati interes publike. Jer teze kako je nogomet HNL-a sada najbolji od osnutka (ne)točne su onoliko koliko i teza da je publike sve više na stadionima. Nominalno je prosjek gledatelja u prošloj “nikad neizvjesnoj” sezoni bio 2800 ljudi. No, izuzmemo li Hajdukov posjet, koji je fenomen za sebe (12.667 - svi ostali zajedno 15.429), onda se prosjek smanjuje na 1714.

Hajdukovi navijači

Dok velika četvorka ima prosjek od 5788 (bez Hajduka je to 3496) ostalih šest prvoligaša imali su u prosjeku bitno ispod tisuću ljudi, točnije 824. Znakovito je da svih tih šest klubova zajedno imaju 4941 prosječnih gledatelja, što je gotovo dva i pol puta manje od samog Hajduka.

Osnovni faktori utjecaja u novoj sezoni (odnos snaga, TV prijenosi, cijene ulaznica...) neće biti bitno drugačiji u odnosu na prošlu. Što bi moglo onda doprinijeti boljem posjetu nekomfornim nam stadionima? To je ono što stalno zazivamo, prije svega otvoreniji i intenzitetom jači nogomet, manje taktiziranja i ziher pristupa, kvalitetnije suđenje i osjećaj ravnopravnosti u natjecanju. Na tom planu se pogotovo u HNL-u može puno napredovati...

Što čeka deset prvoligaša u novoj sezoni?

BORBA ZA VRH

U ovoj rubrici najsigurnija je najava da će to biti stvar klubova velike četvorke. Dinamo, Hajduk, Rijeka i Osijek su četiri najveća i najjača HR kluba i samo neka izvanredna situacija može značiti uplitanje nekog petog kluba u borbe za vrh. Dakako da između njih četiri postoje različitosti, financijske, upravljačke, kvalitativne kad je u pitanju kadar, struka ili tradicije. Dinamo je prvi favorit za prvaka jer ima najbolje igrače i najširi kadar. To su ključne prednosti, a sada kako će i koliko ostala tri kluba kompenzirati razlike prema Dinamu, toliko će biti bliži vrhu.

BORBA BEZ STRESA

Tu je manje sigurnosti u najavama, jer su razlike između unutar ostalih 6 aktera HNL-a prilično male. Varljive su i procjene u ovoj fazi, jer do kraja prijelaznog roka tek će se vidjeti tko će imati kakav roster. Primjer nezahvalnih situacija je Lokomotiva, koja je mogla biti jedan od klubova bez natjecateljskog stresa (dakle koja će biti fokusirana samo na što bolji plasman bez grča borbe za ostanak), ali se dogodio ogroman peh za klub ali i igrača, težom ozljedom Kačavende. To je veliki problem Lokosima. Koliko može Gorica u novom (pomlađenom) ruhu, dosad stabilan prvoligaški putnik, tek treba vidjeti. Uvjerljiv nam je dojam da ovaj put razlika između 5., i 6. kluba s preostalih četiri neće biti toliko izražena kao dosad (13, 9 bodova).

BORBA ZA OSTANAK

U ovom krugu tretiramo Varaždin, Istru 1961, Slaven Belupo i Šibenik, uz relativno moguću opciju da im se pridruži netko između Lokosa i Goričana. Dakako da je moguće da će netko od te prve četvorke iznenaditi, pa će se izdignuti na višu razinu (sredina). Puno je mijenjao Šibenik, slično i Slaven Belupo, puno još mijenja Istra, dok je Varaždin za sada umjeren u oblikovanju prvoligaške momčadi, s temeljem u škvadri koja je izborila promociju. Čini nam se da niti jedna od ove četiri momčadi nije toliko napredovala da bi bodovno značajnije odmakla od konkurencije druge polovice tablice. (rm)

Ljetni prijelazni rok 2022./23.

DINAMO

DOŠLI: Boško Šutalo (Atalanta, 4 mil. €), Robert Ljubičić (Rapid Beč, 2,5 mil. €), Josip Drmić (Norwich, bez odštete), Antonio Marin (Šibenik, povratak s posudbe), Ivan Nevistić (Lokomotiva, povratak s posudbe).

OTIŠLI: Bartol Franjić (Wolfsburg, 7,5 mil. €), Marijan Čabraja (Hibernian, bez odštete), Iyayi Atiemwen (Šerif, bez odštete), Ivo Pinto (Fortuna Sittard, bez odštete), Dinko Horkaš (Lokomotiv Plovdiv, bez odštete), Duje Čop (Šibenik, posudba), Deni Jurić (Gorica, posudba).

HAJDUK

DOŠLI: Toni Borevković (Vitoria Guimaraes, posudba), Kristian Dimitrov (CFR Cluj, povratak s posudbe), Darko Nejašmić (Osijek, 1,25 mil. €).

OTIŠLI: Josip Posavec (Aalborg, bez odštete), Marin Ljubičić (LASK, posudba), Tonio Teklić, Michele Šego (Varaždin, ?), Ivan Dolček (Šibenik, posudba), Madžid Šošić (Radomlje, posudba), Ferro (Benfica, kraj posudbe), Nikola Katić (Rangers, kraj posudbe).

OSIJEK

DOŠLI: Nikola Janjić (Sutjeska, bez odštete), Šime Gržan (ZTE, povratak s posudbe), Adrian Leon Barišić (Frosinone, povratak s posudbe), Darko Nejašmić (Hajduk, 1,25 mil. €).

OTIŠLI: Damjan Bohar (Zaglebie, 250.000 €), Marko Hanuljak (Posušje, ?), Vinko Petković (Istra 1961, posudba), Ante Erceg (Bröndby, kraj posudbe), Talys (S. Belupo, posudba).

RIJEKA

DOŠLI: Alen Halilović (Reading, bez odštete), Matej Mitrović (Club Brugge, bez odštete), Ivan Smolčić, Filip Braut, Veldin Hodža (Hrv. dragovoljac, bez odštete), Pablo Alvarez (Černo More, bez odštete), Mateo Pavlović (Amiens, ?), Anton Krešić (Atalanta, bez odštete), Mario Vrančić (Stoke, posudba), Matija Frigan, Admir Bristrić, Niko Galešić, Roko Jurišić, Bernard Karrica (Hrv. dragovoljac, povratak s posudbe), David Nwolokor (Aluminij, povratak s posudbe).

OTIŠLI: Hrvoje Smolčić (Eintracht, 2,5 mil. €), Domagoj Pavičić (Konyaspor, bez odštete), Robert Murić (Konyaspor, ?), Sava-Arangel Čestić (raskid ugovora), Josip Drmić (Norwich, kraj posudbe), Issah Abass (Mainz, kraj posudbe), Adam Gnezda Čerin (Nürnberg, kraj posudbe).

LOKOMOTIVA

DOŠLI: Filip Šušković Jakopac (Kustošija, bez odštete), Vladan Bubanja (Sutjeska, ?), Raul Florucz, Gabriel Groznica (Jarun, povratak s posudbe), Sherif Kallaku, Albion Marku (Partizani, povratak s posudbe).

OTIŠLI: Osmanković (Sloboda Tuzla, bez odštete), Ivan Nevistić (Dinamo, kraj posudbe).

GORICA

DOŠLI: Karlo Žiger (Chelsea, bez odštete), Momčilo Raspopović (Budućnost, bez odštete), Ante Matej Jurić (Belišće, ?), Edin Julardžija (Dinamo, ?), Matuš Vojtko (Slovan Bratislava, posudba), Deni Jurić (Dinamo, posudba), Ivan Banić (Olimpija, povratak s posudbe), Wallace Menezes dos Santos (Austria Lustenau, ?).

OTIŠLI: Dominik Kotarski (PAOK, 2 mil. €), Hrvoje Babec (Riga, 1,6 mil. €), Albi Doka (Honved, 300.000 €), Fran Brodić (Varaždin, bez odštete), Vlatko Stojanovski (Škendija, bez odštete), Matija Dvorneković (kraj karijere), Iyayi Atiemwen (Dinamo, kraj posudbe), Benito (Dynamo Kijev, kraj posudbe), Younes Delfi (Charleroi, kraj posudbe).

SLAVEN BELUPO

DOŠLI: Matthias Fanimo (Sarajevo, bez odštete), Jakov Bašić (Rudeš, bez odštete), Marko Martinaga (Akademija Pandev, bez odštete), Marko Žuljević (Marsonia, ?), Seid Behram (Mladost Ždralovi, ?), Josip Mihalić (Dinamo, ?), Luka Branšteter, Talys (Osijek, posudba).

OTIŠLI: Lovro Zvonarek (Bayern, 1,8 mil. €), Nedim Hadžić (Radomlje, bez odštete), Arijan Brković (Posušje, ?), Goran Paracki, Bruno Goda, Bruno Bogojević, Ivan Čović (kraj ugovora), Ivijan Svržnjak (Dinamo, kraj posudbe), Hansel Zapata (Šerif, kraj posudbe), Gonzalo Gamarra, Ikouwem Utin (raskid ugovora), Mateo Monjac, Mihael Mlinarić (?).

ŠIBENIK

DOŠLI: Marcel Čanadi (Ried, bez odštete), Patrick Salomon (Atromitos, bez odštete), Ivica Vidović (Dinamo, bez odštete), Nace Koprivnik (Rudar Velenje, bez odštete), Matija Rom (Kolos, bez odštete), Dino Skorup (Hajduk, ?), Karlo Špeljak (Lokomotiva, ?), Leon Kreković (Beerschot, ?), Sacha Marasović (Inter Zaprešić, ?), Ivan Dolček (Hajduk, posudba), Haruki Arai (Tiamo Hirakata, posudba), Duje Čop (Dinamo, posudba).

OTIŠLI: Antonio Jakoliš (Arges, bez odštete), Edin Julardžija, Antonio Marin (Dinamo, kraj posudbe), Christopher Attys (Inter Milano, kraj posudbe), Ivica Batarelo, Alexander Klopp (raskid ugovora), Eros Grezda, Karlo Bilić, Antonio Asanović, Yordy Bedoya, Jose Lopez, Cristhian Mena (kraj ugovora).

ISTRA 1961

DOŠLI: Luka Bradarić (Hajduk, bez odštete), Lovre Knežević (Etar, bez odštete), Tomislav Duvnjak (Dinamo, ?), Dario Maresic (Reims, posudba), Vinko Petković (Osijek, posudba), Bartol Barišić (Dinamo, posudba), Filip Antovski (Austria Beč, posudba), Tino Blaž Lauš (Hajduk, posudba), Kristijan Kopljar (Vrapče, bez odštete).

OTIŠLI: Antonio Ivančić (kraj ugovora), Hassane Bande (Ajax, kraj posudbe), Bernardo Matić, Lucas Moura (raskid ugovora), Dion Drena Beljo (Osijek, kraj posudbe), Joao Silva, Antonio Perera, Abdallahi Mahmoud (Alaves, kraj posudbe), Gonzalo Desio (kraj ugovora), Facundo Caseres (Velez, kraj posudbe), Branko Đukić (Dugopolje, posudba).

VARAŽDIN

DOŠLI: Fran Brodić (Gorica, bez odštete), Michele Šego, Tonio Teklić (Hajduk, ?), Luka Jelenić (Inter Zaprešić, ?), Karlo Perić (Hrv. dragovoljac, ?), Jozo Stanić (Augsburg, posudba), Filip Brekalo (Dinamo, posudba), Marko Stolnik (Auda, povratak s posudbe), Jorgo Pellumbi (Kukesi, povratak s posudbe), Demir Peco (Velež, povratak s posudbe), Marino Bulat (Croatia Z., ?), Božidar Radošević (bez odštete).

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 19:19