DAMIR KRAJAC Cropix
RASPOLOŽENI ANTE ČAČIĆ

‘Hajduk nas tjera, ali mi imamo samo jedan poraz, u nenogometnim uvjetima! Pa ne zna se je li to uopće bio gol‘

‘Ako baš hoćete, imamo i potencijalnih sedam reprezenativaca za Katar, ne želimo da se netko ozlijedi‘.
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 05. studeni 2022. 14:12

Dinamova priča u Ligi prvaka završila je u Londonu, ove sezone više neće biti europskih priča, s Modrima u Europi družiti ćemo se tek slijedećeg ljeta. Domaće prvenstvo je pak još uvijek u tijeku, Čačićevo društvo ima na repertoaru još dvije utakmice, protiv Šibenika u Maksimiru, te protiv Rijeke na Rujevici. Nakon toga plavi dečki odlaze na zimski raspust, definitivno će im dobro doći nakon svih ovih silnih utakmica koej su odigrali ove sezone.

Što pred posljednju ovogodišnju utakmicu na maksimirskom stadionu kaže trener Ante Čačić? Koliko se uopće uspio spremiti za Šibenik nakon povratka momčadi iz Londona?

- Permanentno se bavim s HNL-om. Stalno skrećem pozornost na činjenicu da nam je nacionalno prvenstvo prioritet. Mi smo utakmicom s Chelseajom završili svoja europska putovanja. A kakve su bile prezentacije najbolje govore naši navijači koji su nas nakon uvjerljivog poraza od Milana u Maksimiru ispratili na sjajan način, a isto tako i nakon utakmice u Londonu. Njihova podrška je bila fenomenalna, a to znači da su prepoznali kako smo igrali muški, hrabro, da smo dali cijelog sebe. To što nam se rezultatski u nekim utakmicama nije poklopilo, to je druga priča. Ne izlazimo frustrirani iz Lige prvaka, a naravno da smo motivirani za domaće utakmice, one su nam primarne jer želimo potvrditi naslov prvaka. Želimo i slijedeće godine igrati u Europi tu gdje smo igrali ove. Bez osvajanja naslova to je nemoguće - kazao je u uvodu Čačić.

Podsjetio je kako su njegovi dečki u ovoj polusezoni odigrali ogroman broj utakmica, ali je napomenuo.

- Mi smo četiri mjeseca praktički bili u ‘engleskom ritumu‘ igrali smo utakmice svaka četiri dana. To je iznimno zahtijevno. Ipak, sad će nam biti lakše, iako će i na proljeće biti utakmica, imamo i zaostale. No svakako će biti više vremena i prostora da se tijekom tjedna napravi i koji izdvojeni trening, da se na proljeće pripremimo za novu jesen. Jer opet će biti kratka stanka pred nova europska iskušenja. Kad se radi o utakmicama s Šibenikom i Rijekom, vjerujem da je naša momčad ozbiljna i da ćemo učiniti sve da u ove posljednje utakmice ovog dijela prvenstva ulovimo bodovni učinak koji će nas zadovoljiti.

Hoće li Čačić u ta dva ogleda bitno rotirati momčad, hoće li uskočiti igrači iz drugog plana, hoće li štedjeti Dinamove reprezentativce koji pretendiraju na put u Katar?

- Nemamo mi igrača iz drugog plana, svi su oni u kadru. Osim Boška Šutala koji je u fazi rehabilitacije, a problema ima i Dilaver. Ostali su zdravi. Vidjeti ću kako ću sastaviti momčad. Neće nam biti jednostavno protiv Šibenika, dolazi nam momčad koja ima ogroman broj neodlučenih rezultata. Učinit će sve da se neporaženi vrate iz Maksimira. Moj kolega Mario Cvitanović bio je trener u Dinamo, poznaje jako dobro gro naših igrača. Tako da nas očekuje zahtjevna utakmica. Ali mi na zimsku stanku želimo otići u dobrom raspoloženju.

Kad dodatno priča o Šibeniku, Čačić kaže...

- Uvijek su utakmice s Šibenikom bile tijesne, naročito na Šubićevcu. Oni će sigurno imati veliki motiv, bore se za svaki bod, očekujem požrtvovnu, discipliniranu i odgovornu momčad Šibenika koja će učiniti sve da nas limitira. U našem nastupu trebati će nam dosta siline i koncentracije da stignemo do situacija iz kojih možemo poentirati. Sve osim tri boda ne bi nas zadovoljilo.

Trener Modrih pričao je i o odgodi kup utakmice s Splitom. Naime, on je na startu sezone bio protivnik odgoda, zašto je sad promijenio mišljenje?

- Na početku sam govorio nešto što mnogi nisu dobro razumjeli. Nismo namjerno željeli odgađati utakmice kako bi ušli u europski ritam. Ali sad smo izašli iz Europe. Zaista imamo potrebu da se igrači odmore. Ako baš hoćete imamo potencijalnih sedam reprezenativaca za Katar, ne želimo da se netko ozlijedi.

Kad sve sagleda, koga vidi kao najvećeg konkurenta Dinamu za naslov prvaka?

- Od prvog dana govorim da imamo vjernog pratitelja, klub koji nas tjera da se ne uspavamo, da budemo mobilni. To je Hajduk. Ali isto tako ne treba zanemariti kvalitetu koju posjeduje Osijek. Dinamo, Hajduk i Osijek će voditi bitku za naslov prvaka. Mi smo u u ovom trenutku na poziciji na kojoj želimo ostati. Za to nam treba kontinuirana dinamika osvajanja bodova. Do sada imamo samo jedan poraz. Koji se dogodio u nenogometnim uvjetima, ne zna se je li uopće bio gol koji nas je koštao poraza, ne zna se je li bilo zaleđe jer se ništa nije vidjelo. No to nam je, pod navodnicima, jedini kiks u ovom dijelu prvenstva, učiniti ćemo da tako i ostane.

Inače, Ante Čačić je rekorder po broju utakmica koje je u Dinamu vodio u Ligi prvaka i kvalifikacijama Lige prvaka. Koji je najveći igrački benefit od nastupa u Ligi prvaka?

- Taj podatak je kompliment, dobar doseg u karijeri. A nisam tu niti punih 18 mjeseci u dva mandata. To su lijepe brojke. Nadam se da na tome neću stati. Igranje na ovoj razini je benefit za sve. U takvim utakmicama igrači najbolje osjete što im nedostaje i gdje mogu biti bolji. Jer su igrali protiv najboljih. U dobrom dijelu Lige prvaka, Dinamo je izgledao zaista dobro.

Za kraj je nešto posebno želio apsotrofirati.

- Imam dosta godina i nisam propuštao utakmice na Maksimiru. Ne sjećam se da je momčad ikada imala ovakvu podršku s tribina. To na je velika obveza da budemo pravi u svakoj utakmici, ne smijemo ih razočarati. Oni su nas i izgurali u onoj tijesnoj završnici da dođemo do naslova prvaka bez kojeg ne bi bilo Lige prvaka. Vjerujem da će doći u velikom broju protiv Šibenika i biti naš dvanaesti igrač - zaključio je Čačić

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. svibanj 2024 00:56