GORAN SEBELIC Cropix
BRZINA, AGRESIJA I NAPAD

Povratak HNL-a na Poljud! Ivan Leko navijačima predstavlja neki novi Hajduk, ali postoji i jedna loša vijest

Splitski nogometaši s novim čovjekom na trenerskoj klupi danas protiv Šibenika otvaraju drugi dio hrvatskog prvenstva
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 22. siječanj 2023. 08:03

Novi Hajduk predstavit će se navijačima u nedjelju poslijepodne na Poljudu. Klimatski uvjeti bitno će odrediti posjetu jer nakon kišne, čak i prosnježne subote, slijedi nam burna i hladna nedjelja. Meteorolozi najavljuju “veliki led”, ali navijači Bijelih nadaju se da će im do večeri biti već toplije oko srca. S pobjedom Hajduka, naravno.

Što im nudi novi Hajdukov trener Ivan Leko, što je na poljudskom meniju nakon nedjeljnog ručka?

Brzina i agresija kao “glavno jelo”. Bude li Lekin Hajduk otvorio sezonu na način kojim je igrao tijekom istarskih priprema, nema sumnje da će se dopasti navijačima. Atraktivni Hajduk s napadačkim gardom uvijek su tražile pristalice Bijelih.

- Hajduk mora dominirati u HNL-u jer protiv većine protivnika ogromna je razlika u klasi.

Rečenica je to koju smo toliko puta čuli od legende Bijelih, velikog napadača Zlatka Vujovića, ali može je potpisati bilo koji navijač Hajduka. Leko je tijekom kratkih priprema, u ovih dva i pol tjedna koliko je proveo s momčadi, primarno zagovarao karakteristike koje su strateški utkane u DNK bijelog kluba. Brzina, agresija i napad! To je Hajduk kojem teži Leko, ali s druge strane, jasno je da će u procesu izgradnje takvog atraktivnog pristupa i stvaranja pobjedničkog garda momčad imati i posrtaja.

image
GORAN SEBELIC Cropix

Bit će izgubljenih bodova jer svaka ambicija ima i svoje “žrtve”. Ali, Šibenik je protivnik koji Bijelima ne bi smio ući u kategoriju problema. Naime, što se tiče statistike i tradicije, dviju sličnih kategorija od kojih treneri bježe kao “vrag od tamjana”, jasno je da je Hajduk u golemoj prednosti. Rekli bi, nenadoknadivoj.

Nešto novo

Već smo u najavi susjedskog ogleda naglasili kako Hajduk briljantno igra na početku proljeća. U zadnjih deset otvaranja drugog dijela sezone tek su jednom pokleknuli Bijeli i to protiv Dinama. Klubovi iz klase Šibenika, momčadi iz donjeg dijela poretka, nisu bili enigma na putu ka pobjedi. S dužnom iznimkom Istre, ali znamo da iznimke samo potvrđuju pravilo.

Svi parametri su na strani Hajduka, ali ipak treba notirati činjenicu da su Bijeli uz trenera promijenili gotovo kompletnu momčad. Preciznije rečeno, ostali su bez jedanaestorice igrača jer devetorica su napustila klub, dok će Lovre Kalinić i Josip Elez izbivati na dulje vrijeme zbog neugodnih ozljeda. Zadnju prvenstvenu utakmicu na Poljudu navijači su gledali još protiv Osijeka početkom studenoga, ali Šibenik donosi ipak nešto novo. Optimizam je velik, međutim, taj optimizam traži i rezultatsku podršku. Traži i strpljenje, međutim, kada ste u ulozi izazivača, nikada ne možete imati najveći kredit strpljenja, a kamo li mogućnost pogreške.

Ambiciozni put

Hajduk u nedjelju poslijepodne počinje svoj ambiciozni proljetni put, koji u svibnju želi završiti sa “krunom na glavi”. Šibenik je na početku, a Šibenik je i na kraju. Posljednja prvenstvena utakmica na rasporedu je zadnjeg vikenda u svibnju, kada ponovno Šibenik stiže na Poljud. Baš kao i prve HNL sezone kada je Hajduk 1992. svladao Šibenčane potvrdivši prvi naslov u samostalnoj Hrvatskoj.

image
GORAN SEBELIC Cropix

Toliko simbolike u ogledu sa Šibenikom, toliko zanimljivih medijskih priča, ali sve je to na kraju ipak samo zabava za narod. Brzina, agresija i napadački nogomet, tri su karakteristike igre Hajduka koje svi žele gledati i zato je Jakobušić doveo “kapitalca” na klupu. Trenerska premijera ambicioznog Ivana Leke počinje u nedjelju u 15.00 sati. Novi Hajduk sa starim, pobjedničkim navikama...

Loša vijest za navijače Hajduka, a koju nitko nije javno spominjao, glasi da će Bijeli po startni trijumf krenuti bez Emira Sahitija, koji ima jednu utakmicu suspenzije i mora je odraditi protiv Šibenika. Davno je bio jesenski dio sezone, prošla su gotovo dva i pol mjeseca od utakmice u Koprivnici gdje je zbog dva žuta Sahiti dobio isključujući crveni karton, pa se taj detalj i zaboravi. Međutim, Leko je upravo zbog toga u zadnjoj pripremnoj utakmici igrao bez Sahitija.

U dvoboju sa Slovackim igrao je na lijevoj strani mladi Roko Brajković, 17-godišnji napadač, koji je kod Leke postaje lijevi bočni. Ali, utemeljena je pretpostavka da bi lijevog bočnog protiv Šibenika ipak mogao zaigrati iskusni Melnjak, dok bi Simić preuzeo ulogu stopera.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. srpanj 2024 03:05