Slaven Belupo

 ZELJKO HAJDINJAK Cropix
KADROVSKA KRIŽALJKA

Još jedan kapitalac stiže u Slaven Belupo, a najkorisniji igrač želi naplatiti golove i asistencije

Želja kluba je ubuduće dovoditi “prava pojačanja”, a ostatak popuniti s mladim igračima iz svoje škole
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 08. svibanj 2024. 12:11

Selekcija igračkoga kadra postala je prilično bolna i osjetljiva tema kad je u pitanju Slaven Belupo. Prije nekih 15-20 godina to nije bio toliki problem, jer je koprivnički prvoligaš tada raspolagao s više novca kojim je mogao privući ciljane igrače. Danas je Slaven jedan od klubova koji za plaće igrača troši vrlo malo, po tom je parametru na začelju HNL-a, dok neki drugi ulažu znatno više.

A narod kaže: koliko para, toliko muzike! Ponekad se i s manje novca može napraviti dobar posao, ali za to bi svi ostali segmenti kluba trebali biti ozbiljno ustrojeni; od Škole nogometa, preko skautske službe, pa do sportskog direktora profesionalca, koji uz znanje ima i određene veze u sportskom svijetu.

Naravno da sve to također zahtijeva ozbiljna ulaganja, pa se često posljednjih godina išlo linijom manjeg otpora, primjenjujući i improvizaciju kao koristan alat. Ponekad bi se to pokazalo dobrim, ponekad ne, no Slaven nekako i dalje pliva među prvoligašima. Ponekad i na račun toga što su drugi još slabiji, poput Rudeša ove sezone...

Dakako da je teško pokazati rezultatske ambicije ako si po ulaganjima tek osmi ili deveti klub HNL-a. Teško, ali ne i nemoguće. U posljednje vrijeme u Koprivnici su značajno smanjeni troškovi za plaće igrača, a po informacijama koje dolaze iz klupskog vodstva želja je ubuduće dovoditi “prava pojačanja”, odnosno igrače koji će raditi prevagu.

Ostatak kadra popunio bi se darovitim mladićima iz vlastite škole, te s igračima koji su “gladni”, drugim riječima, željni dokazivanja na prvoligaškoj pozornici. Dakako, takve igrače treba locirati, skautirati te ih u konačnici i privući u klub, to je također vrlo ozbiljan posao. Kad su u pitanju pojačanja, jedno je već stiglo, ali zasad ne isporučuje očekivano.

Riječ je o Robertu Muriću, koji će vjerojatno tek nakon što prođe kompletne pripreme pokazati svoje prave potencijale, jer njegove dosadašnje partije nisu bile na razini imena kojeg ima u nogometnom svijetu.

Drugi “kapitalac” za novu sezonu trebao bi biti Ante Erceg, iskusni napadač koji je klasa u HNL okvirima. Dakako, treba posložiti i ostatak kadra, a neke su pozicije prilično deficitarne. Primjerice, ona lijevog beka koju trenutačno popunjava posuđeni Dinamov igrač Daniel Štefulj, dok je talentirani junior Erik Riđan teže ozlijeđen. Neke pak pozicije treba “poduplati”, no to je u prvom redu posao člana uprave za sportsku politiku Dejana Šomocija i šefa stručnog stožera Ivana Radeljića, koji će vjerojatno uz asistenciju direktora Aleksandra Aleksovskog slagati kadar za novu sezonu.

Na kraju aktualne istječe ugovor Benediku Mioču, najkorisnijem Slavenovom igraču ove sezone s 10 prvenstvenih pogodaka i pet asistencija. Uspiju li ga zadržati, u klubu bi napravili odličan posao, no pitanje je koliko je to realno nakon ovakve sezone koju ofenzivni veznjak može bogato naplatiti u nekoj financijski moćnijoj sredini...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
08. svibanj 2024 13:16