PRIVATNA ARHIVA
HRABRA NAJAVA

‘Hajduk nam dođe u pravo vrijeme, vadimo se na Bijelima kad god smo u krizi‘

"Istina je da će nedostajati Prpić, ali Hajduk će ga zamijeniti u tih nekoliko utakmica", kaže Stipić
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 18. listopad 2024. 21:31

Zanimljiva utakmica traži isto tako interesantnog sugovornika. Tomislav Stipić je definitivno taj, bivši trener Slavena Belupa je čovjek koji je već prolazio okršaje s Hajdukom. Pobjeđivao, gubio, remizirao. Sve rezultate u tim ogledima ima Stipić, strateg koji o nogometu priča direktno, bez okolišanja. Nakon dvotjedne stanke Belupo i Hajduk u nedjelju kreću u novi lov na bodove. Posljednji čeka lidera, naizgled lagano. Ali samo naizgled.

- Nema laganih utakmica u Hrvatskoj ligi. Prva je zamka novi početak. Bila je reprezentativna stanka i nakon svake stanke krećemo kao od nule. Igrači su bili slobodni, neki u reprezentaciji, drukčija je atmosfera vladala u protekla dva tjedna. Gattuso je prvu stanku odlično odradio, međutim, sada kreće nova etapa. Nakon prve stanke u rujnu Hajduk je dobio Dinamo i potom nastavio na tom pobjedničkom valu. Ali uvijek vreba opasnost kako će momčad izgledati nakon stanke - kazao nam je Stipić koji se u Dućama pored Omiša odmara u obiteljskom domu nakon kratke epizode u bugarskom CSKA.

Koprivnički dvoboj tako nam je ostao u fokusu, utakmica izazova za obje momčadi. Hajduk dolazi bez Prpića koji se ozlijedio u susretu mladih reprezentacija. Obrana s Prpićem u sastavu primila je tek jedan pogodak u posljednjih pet dvoboja. Koliko je to velik hendikep za Hajduk?

image
DAMIR KRAJAC Cropix

- Istina je da će nedostajati Prpić, ali Hajduk će ga zamijeniti u tih nekoliko utakmica. Međutim, jasno je da se osipa stabilna organizacija. Igrači će razmišljati "šteta što nam fali". To će im uzimati dio automatizma i koncentracije, ali Hajduk ipak ima tu sreću u širini kadra. Pritom moram dodati kako je lijepo vidjeti da Hajduk pruža priliku mladima poput Durdova, Prpića i Hrgovića ove sezone. Sva trojica igraju zato što posjeduju kvalitetu, a ne zbog toga što je Gattuso odlučio istrpjeti neki klupski projekt.

Što ako se Dinamo umori u Europi?

Odnos relacije Hajduk vs. Dinamo?

- Hajduk ima emocionalnog i pragmatičnog trenera, ali i Dinamo ima pragmatičnog trenera. Međutim, postavlja se pitanje što ako se Dinamo umori u Europi. Dinamo zna da Hajduk ako nastavi ovakvom igrom, agresivnom i kompaktnom može ove godine ozbiljno s ovim načinom i ovom strukturom opasno zaprijetiti u borbi za naslov. (jr)

Belupo je na dnu ljestvice, na samom začelju, međutim daleko su Farmaceuti od dojma da su i kvalitetom na zadnjem mjestu u SHNL-u.

- U Koprivnici postoji jedna rečenica s kojom sam se susreo dok sam bio trener Belupa. Hajduk nam u pravo vrijeme dođe i mi se vadimo na Hajduku kad god smo u krizi. Ne mogu reći da ta rečenica vrijedi za nedjelju, jer Hajduk je jako oprezan. Belupo posjeduje dobru momčad, nažalost, selekcioniranu sa zakašnjenjem. Kompletirala se ekipa, po mom sudu jedna od najskupljih u zadnjih 10-ak godina. Bit će uistinu komplicirana utakmica u nedjelju - rekao je Stipić i nastavio:

- S Kovačevićem na klupi Belupo se želi nadigravati, kroz igru pobjeđivati. Ali u ovom trenutku Farmaceutima primarno trebaju bodovi, a ne dojam. Belupo je svjestan da je u prvoj utakmici protiv Hajduka oštećen velikom sudačkom pogreškom. Isto tako protiv Rijeke su Belupu otkinuta dva boda. Ukupno tri boda u dva susreta s favoritima. Pritisak će stoga u nedjelju biti i na sucima. Ne smiju kompenzirati, moraju biti nevidljivi i pravedni.

Nakon svega izrečenog, kakva utakmica kreće u nedjelju u Koprivnici? S opreznim ispitivanjem kao da se "pipaju žice struje" ili možemo očekivati neki juriš na pobjedu?

- Hajduk neće gubiti glavu. Gattuso će jasno reći ekipi da je utakmica 90 minuta. Tražit će strpljenje i mudrost, jer glava treba kontrolirati srce. Držat će se Hajduk kompaktno u susretu bez emocija. Iz te kompaktnosti ide se na oduzimanje lopte u pokušaju napada prostora iza zadnje linije gdje je Belupo ipak nešto "ranjiviji". Međutim, neće Gattuso srljati u presing, dugo je 90 minuta.

image
SRDJAN VRANCIC Cropix

Hoće li Kovačević ostaviti prostora iza obrambene linije?

- Belupo je zadnji, mora napadati i tražiti bodove. Uz to, držim da imaju ekipu za napad, iako im fale dva važna igrača u veznom redu, posebno Agbekpornu koji je jako dobar razbijač. Napadat će Belupo kroz posjed, preko bokova gdje imaju brzinu i Nestorovskog koji se zna postaviti u 16 metara. Međutim u toj igri moraju ostaviti prostor između i iza linija koji će Hajduk iskoristiti.

U napadu je Dominik Martinović novo zanimljivo ime Belupa.

- Bio je na probi kod mene dok sam vodio Farmaceute. Sedam-osam dana je proveo s nama na moj poziv, ali nismo imali proračun da ga dovedemo, Otišao je potom u njemačku treću ligu, zatim u Elversberg u drugu ligu. Strijelac, zna se ušuljati iz drugog plana uz dobru energiju u fazi obrane. Interesantan napadač.

Zanimljiv svakako, ali sučelit će Martinović i suigrači se s jednom od najboljih obrambenih kompozicija SHNL-a. Razvidno je da Gattusova priprema utakmice počinje od čvrste defenzive.

- Gattuso je dokazao da je jako pragmatičan, posebno u ovakvim utakmicama gdje iz prikrajka vreba potencijalna opasnost. Ovo je tipična utakmica za Gattusa. Svoju organizaciju, racionalnost i koncentraciju prenijet će na ekipu. Njegove osobine su bitne u ovoj utakmici. Ovdje je doista nebitno kako, bitan je samo rezultat. Hajduk ide u Koprivnicu i mora se vratiti s tri boda. Nebitan je način kako do pobjede i Gattusu to odgovara. Ne mora specijalno kreirati, može biti svoj i pobijediti utakmicu, jer Hajduk igra istu igru protiv svih. Samo je razlika kakva je kvaliteta s druge strane. Gattuso će iz kontrolirane defenzive stvarati šanse. Vjerujem da je Hajduk bolji, da je spreman pobijediti u nedjelju - kazao je Stipić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. listopad 2024 21:31